" Life is too short, grudges are waste of perfect happiness..Laugh when you can, apologize when you should and let go of what you can't change..Love deeply and forgive quickly..Take chances, give everything and have no regrets..Life is too short to be unhappy..You have to take the good with the bad, smile when you're sad, love what you got and always remember what you had..Always forgive but never forget learn from your mistakes..But never regret.. People change, and things go wrong..But always remember..LIFE GOES ON... "



Tips Jimat 'Duit Makan' Untuk Student

Entry khas buat adik saya "Nor Athirah Binti Ismail"...

Firstly, tahniah coz diterima masuk melanjutkan pelajaran di Politeknik Merlimau, Melaka.. Seronok eh, akhirnya impian dan doa Allah tunaikan.. Belajar rajin-rajin tau..

Perkara pertama yang menjadi masalah untuk student baru ni, biasanya mestilah duit kan.. Semester pertama ni selalunya banyak guna duit, student yg dapat laptop 1 Malaysia tu untung, sebab tak perlu fikir duit untuk laptop.. lagipun harga laptop sekarang tidaklah semahal dulu.. Sementara nak tunggu duit PTPTN masuk, memang la kena beringat duit tu..

Berdasarkan pengalaman belajar dulu-dulu boleh la bagi tips sikit kat adik saya (atau sesiapa yg rasa tips ni berguna)... :)

1. Breakfast penting.. jangan skip breakfast.. Tak perlulah setiap hari nak breakfast makanan berat nasi lemak ke, cukup la dengan roti + air kosong, biskut ke.. janji perut tak kosong.. biasa kalau beli biskut tu boleh la tahan sebulan ek.. sekali sekala boleh la nak berat2... akak dulu breakfast beli je roti yang Gardenia (Spicy Bilis/Coklat/Jagung dll). Air plak bawak sendiri la.. jgn mls bawak air sendiri ek, berat sikit je, bawak botol kecik yg 500ml je.. Kalau habis boleh isi kat water cooler kan (kalau ade).

2. Lunch : Kalau lepas waktu lunch dah tak ada kelas, lebih baik bungkus dan makan kat kolej/bilik/rumah sewa. Macam yg akak pernah bagitau.. Beli asing lauk & nasi.. Ambil nasi penuh dalam polistrin tu.. Lauk plak, banyakkan makan sayur, sebab sayur lebih murah daripada ayam, ikan dll.. Kalau nak makan ayam/daging, cari lauk yang dah dicampurkan sekali, contohnya tomyam/paprik/sup.. So dalam tu dah ada protein + sayuran kan.. Kalau nak beli ayam, ambil bahagian isi(dada) atau kepak.. sebab boleh belah dua.. Sebab suruh buat macam ni, nasi tu boleh makan 2x untuk dinner sekali.. lauk tu pun sama.. kalau kita beli nasi campur terus lauk dan nasi, makanan tu akan cepat basi.. :D

Kalau lepas waktu lunch masih ada kelas, dan susah nak balik kolej/bilik/rumah sewa, boleh la makan kat kedai/cafe dll.. tapi eloknya makan nasik + lauk sayur.. murah.. serius.. air plak, minum air kosong je, sbb free.. :D

3. Tea-time : Tea time ni kadang-kadang tak perlu pun tak ape.. makan biskut + minum air pun ok.. sekali sekala boleh la beli kuih ke, pisang goreng ke.. tapi berpada-pada la.. perut sorang je nak makan kan.. :D

4. Dinner : Makan malam ni, makan jek nasi lebih tengahari tadi.. hihi.. kalau masih elok, biasanya kalau simpan elok, boleh makan lagi.. Hujung minggu ke boleh la nak makan sedap2 sikit.. nasi goreng paprik ke kan.. tau favret kamu.. hihi..

InsyaAllah kalau ikut tips camni, sehari makan takkan lebih RM10... Nak berjimat ni senang, limitkan sehari nak guna berapa.. Contoh kalau sehari kita dah bajet RM10 untuk makan, just gunakan duit tu je, kalau ada lebih Alhamdulillah.. masuk dalam tabung.. :D Hujung minggu boleh makan sedap2.. hihi.. Kalau dah dapat duit PTPTN pun boleh guna tips ni.. xrugi pun berjimat :D

*Kalau duk kolej yang benarkan student bawa rice cooker, so baik bawak & masak nasi sendiri.. pakat2 dengan roomate/housemate.. kalau duk rumah sewa nanti pun lagi best, boleh masak sendiri.. sebab lagi nak pakai duit kan, nak bayar sewa..

Hope tips yg akak bg ni berguna buat kamu.. 



Related Posts with Thumbnails