" Life is too short, grudges are waste of perfect happiness..Laugh when you can, apologize when you should and let go of what you can't change..Love deeply and forgive quickly..Take chances, give everything and have no regrets..Life is too short to be unhappy..You have to take the good with the bad, smile when you're sad, love what you got and always remember what you had..Always forgive but never forget learn from your mistakes..But never regret.. People change, and things go wrong..But always remember..LIFE GOES ON... "



Kenapa Internet Kat Malaysia Lembab?

Ni la puncanya.. meh tgk Malaysia nombor berape..


Lor.. jauh tu rankingnye.. tiba-tiba terase nak ke Korea je ni.. haha.. Mesti kat sane nak upload/download sekelip mate je.. hehe.. Jom compare dgn negara jiran plak..

Download Speed

33. Singapura 8.99 Mb/s
63. Thailand 4.86Mb/s
74. Filipina 3.62 Mb/s
99. Malaysia 2.44 Mb/s
149. Indonesia 1.13 Mb/s

Upload Speed

35. Singapura 2.19 Mb/s
43. Filipina 1.88 Mb/s
62. Thailand 1.19 Mb/s
71. Malaysia 1.03 Mb/s
142. Indonesia 0.49 Mb/s

Puas hati la ek.. Skrg meh tgk upload/download speed negeri2 kat Malaysia ni..

Woo..nampaknya Negeri Melaka menang ni.. Perak xde dlm top 10 pun.. huhu.. Oh yelah, negeri kecik laju la kot ek.. Tp Pahang lg besar pade Perak pon ade dlm top 10..isk2..

Memang laju ek internet kat Melaka? nanti nak pindah sane la.. hehe..

Tapi kan kawan2.. biar kat mana pun ranking kita berada.. Kena la bersyukur k.. Sebab selembab mane pun internet kat Malaysia ni, masih ada lagi internet negara lain yg lebih lembab pada negara kita.. hehe.. sekadar berkongsi.. mcm mana la agaknya dorg nak sabar ek.. kite pnye internet boleh kira laju la jugak ni pon kite dah marah2.. haha..


Aini : Nak g Koreaaaaaaaa !

Entry Dedicated to : © DiriKu
Sabar ek awak.. Peace!





Seluar Dalam Licinkan Kulit Muka?

Pin Pin Pon Pon ||

Assalamualaikum semua..

Hari2 memikirkan masalah macam mana nak hilangkan jerawat ni, kdg2 teringin jugak ada kulit yg licin bak telur dikupas.. Hehe.. adk bradik sy ni majoriti mmg ade mslh dgn jerawat la.. tp xde la sampai tahap kronik..

Tengah fikir2 ape entry nak buat hari ni, saya teringat cerita seorg kenalan yg kerap berkunjung ke rumah saya ( bkn kwn saya, xbape suke die sebenarnya.. ). Nak kata orgnya cantik sgt tak de la.. ( haha jahat ) biase je tp kulitnya boleh dikatakan licin la jugak, sbb xde jerawat.. pernah rasanya dia cerita petua nak licinkan kulit.. nak tak nak saya dengar jela..

Ceritanya macam ni.. dia ckp, ada petua yg dia amalkan, turun temurun dari zaman mak dia muda dulu.. caranya ialah, masa nak cuci seluar dlm tu, bila dah dibersihkan, sapu kat muke.. eeee,,, betol ke? saya pun xtahu nak percaya ke x.. lepas tu dia tambah cerita lagi, kalau nak guna pad a.k.a tuala wanita pun boleh.. lepas cuci bersih2 sapu kat mukaa... adehh.. yg itu lagi la xsanggup.. walaupun dah cuci kita tau la benda tu pakai kat mane kan?

Saya pun pelik, mmg la muka dia xde jerawat, tp kalau betul keluarga dia amalkan petua tu, kenapa adik die ade jerawat lak? kelentong la tu agaknya.. tp malas la nak menuduhkan.. mungkin betul la apa yg dia ckp pasal petua tu.. tp korg nak ke buat mcm tu? ambil seluar dlm/pad sapu kat muka? sanggup ke? aduh..

Pada saya, baik la muka ni penuh dengan jerawat daripada nak buat amalan yg pada saya mcm karut je.. xnak la ikut sangat petua org.. takut nanti lain jadinya.. kawan2 semua pun saya nasihatkan jgn la ikut.. takut nanti ade effect saya pulak yg kena.. saya sekadar bkongsi cerita je ni.. jgn amik serius k.. take it easy.. Peace ^^,

Petua Ma - Buih Beluru

Pin Pin Pon Pon ||

Hari ni masa tengah sembang dengan Ma ( mak saya ) pasal syampu, Ma ckp dulu2 kalau kat Kelantan ( asal sane ) orang gunakan buih kayu dari pokok beluru untuk dijadikan syampu.. Pertama kali dengar nama beluru, Ma pun kata kalau nama kat sini org panggil Pokok Santok.. Hehe.. Sebenarnya bukan Santok, tapi Sintok.. tu la yang saya jumpa masa tanye pade Cik Google td.. :) Mmg betul buih dari kayu pokok beluru tu digunakan sebagai syampu juga untuk menyegarkan badan.. Pokok beluru ni mmg popular bagi org2 dari negeri Cik Siti Wan Kembang, saye ni mane la tau.. Kelate Celup.. :p

Gambar : Batang pokok beluru diramas dalam air sehingga mengeluarkan buih

Pokok beluru ni tumbuh liar menjalar memanjat tumbuhan lain, khasiatnya boleh menyuburkan rambut, membersihkan kulit kepala dan sebagai penawar utk gatal kulit.. Buih daripada pokok beluru ni jugak kita boleh guna untuk mandi.. Tp buihnya tak wangi la.. Kalau nak wangi perahkan limau purut/limau nipis. Selain buih, batang pokok beluru yang dah diketuk jugak boleh digunakan utk mgosok badan.. boleh la tanggalkan daki2 yg tebal tu.. haha..

Yang paling penting, tumbuhan ni xde mengandungi bahan kimia mcam produk pembersih lain.. pendek kata selamat dan suci.. Kiranya satu pakej lengkap, satu bahan yang boleh digunakan utk seluruh anggota badan.. jimat kos ni.. kayu beluru ni banyak dijual di Pasar Siti Khadijah, harganya dlm RM1 sebatang.. tu yg segar.. kalau yg kering ada jugak, tp xtau la berapa pulak harganya.. nanti sape2 yg ter'singgah' Pasar Siti Khadijah tu boleh la cari beluru ni..

Mak saya kata, kalau guna pada rambut, rambut boleh jadi sgt lembut.. Selain tu boleh jugak merawat kelemumur dan merawat rambut gugur.. Tgk.. banyak khasiatnya ni.. rugi la xcuba..



Hati-hati dengan SMS Palsu

Pin Pin Pon Pon || ,

Perkara ni semua cerita lama, tapi masih lagi berlaku.. Hari ni saya nak cerita pasal SMS palsu yg kebanyakan pada kita pernah dapat, tp kenapa masih ada yang tertipu dengan benda tu? Kenapa masih nak percaya, sedangkan pihak2 yang tertentu telah mengeluarkan notis bahawa tak pernah terlibat dengan aktiviti penipuan tu. Tak kurang juga dengan berita-berita yang keluar di surat khabar.. Pihak yang terbabit dengan penipuan ni hanya menggunakan nama-nama syarikat terkenal seperti, 'Coca-cola', 'Power Root', 'Shell', 'Petronas', 'Astro' dan banyak lagi.. Tak kurang juga yang menggunakan nama 'Bank Islam', 'Akademi Fantasia' dan nama-nama lain yang boleh menarik minat kita semua.

Antara SMS palsu yg dihantar pihak tak bertanggungjawab kepada saya :

Sender : +6285723718xxxx
23-Sept-2010 12:46

Your Berjaya Cabutan bertua RM30.000,00,-
From COCA COLA
Sila Call Office: 017-894-xxxx
No siri.004577

Penghantar:
COCA COLA

------------------------------------------------------------------------

Sender : +6017894xxxx
29-May-2010 08:32

"Tahniah"
No.SIMcard Anda
mdpRM20.000,00
dari"COCA-COLA"
No.Pin-DT2547
Sila Call Office:
017-894-xxxx
(Abd.rahman bin sulaiman)
Terima kasih.

--------------------------------------------------------------------------

Sender : +6017839xxxx
04-May-2010 19:24

From;"Coca cola"SDN
BHD
Tahniah Sincrd
Anda t'lah brjaya
Menang Promosi
RM.25.000 .00 siri
4a057f Hub:
Office talian 014850xxxx
Terima kasih

--------------------------------------------------------------------------

Mari fikir dengan logik.. Apa kesalahan mereka dlm SMS tersebut:

1. Nombor telefon penghantar - Yang ini paling ketara, menggunakan no. tel yg bukan no di Malaysia, dan menggunakan no.tel bimbit. Logik ke? Tak kan?

2. Cara taip 'RM' - Ade ke cikgu kita ajar taip nilai RM mcm tu? kalau RM30.000,00, berapa nilainya? mcm mana nak sebut? kalau ikut logik mcm Rm30 saje.. Mengikut pengetahuan saya itu adalah cara org dari negara jiran kita menulis nilai duit mereka.. Selepas setiap kosong ada tanda titik atau koma.

3. Bahasa dan ejaan - Tak formal langsung kan? ejaan pun tunggang langgang.. dgn bahasa kasarnya mcm budak tak sekolah..

4. Kekerapan SMS - Berapa kali dalam seminggu/sebulan kita dapat SMS mcm tu? Boleh kate tiap2 bulan msti ada dapat kan? Nombor yang digunakan pulak berbeza2, tp syarikat ttp same, COCA COLA, xbleh blah btol laaa..

5. Nombor telefon OFFICE - Ofis mane yang guna handphone? Tak de nombor talian tetap ke? Fikir betul-betul sebelum call ye..

6. Kawan kita pun menang - Banyak betul duit COCA COLA nak bagi kat kita semua ni.. berapa ramai yg menang RM20.000,00 tu.. haha.. tipu!

7. Dorg kate simcard kita menang cabutan bertuah/mng promosi.. Fikir btol2.. baiknya hati COCA COLA nak bg kita duit banyak mcm tu, tanpa menyertai apa-apa pertandingan yang dianjurkan, xde pulak pegi kumpul tin2 coke, xde isi borang.. mane adee.. terang2 dah tipu kat situ..

Kalau masih tak percaya dengan ape yg saya tulis pada entry ni, boleh try call nombor2 office tu.. Dengar ape org tu ckp, dengar apa bahasa pertuturan dia, ape dia suruh buat dan bla bla bla.. Perkara yang dorg akan suruh kita buat ialah masukkan duit dgn jumlah tertentu ke dalam sebuah akaun bank.. Ni siapa yang menang ni? kita menang ke dorg yg menang duit tu? Yang paling bahaya bila dorg ni minta no akaun bank kita and no.pin sekali.. Oopp nanti2.. kan masa kita buat akaun, kita tau, no.pin tu kan rahsia.. jgn tulis kat merata tempat atau bgtau sape2.. so jgn la sng2 bg ok..

Walaupun ramai sedar benda ni semua adalah taktik sindiket penipuan, masih ramai lagi yang tertipu, kerana buta mata dgn nilai Ringgit yang ditawarkan, sampaikan xmampu fikir dgn logik.. Nasihat saya, abaikan je SMS mcm tu, bimbang bila kita call mgkin kita boleh dipukau sampaikan tak sedar semua duit kita dah bg pada mereka.. Jangan pulak nanti 'Yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran'.. Syukurlah dengan rezeki dari Allah.. Hati2 la..


Terjumpa Kenangan Lama


Hari ni sbnarnya nak tukar blog template, tp xjumpa yg cantik.. test punya test, tibe2 terfikir, kenapa dulu mase nak buat url blog = ainismaira, xboleh.. lepas tu baru teringat, time dulu, mude2, mase stdy kat UiTM Arau, ade jugak register blogger.. tp sbb mase tu agak xpandai, xreti buat n rase susah sgt nak buat blog ni.. then blog tu pn tbengkalai je.. hehe.. then td try la search url nye tu, jumpe!! Sah!! mmg tu la puncanya.. haha.. lawak gile..xde satu pn entry, tp ade 2 blog yg kosong + sorg follower.. hehe.. sapelaaa yg rajin beno follow empty blog tu.. 1 blog warna hijau satu lg warna pink.. kosong a.k.a sunyi sepi..haha.. mmg nak tgelak la tgk.. isk.. nape la awal2 xterfikir nak search blog tu.. kalo x, xyah la nak wat yg baru ni.. ape la..

Aini : Nak tukar template yg simple ^^,

Macam2 'STYLE' Bergambar

Sejak laman web sosial glemer ni.. masing2 nak tnjuk skill bgambar paling vogue skali.. mcm2 gaye baru kite leh tgk.. Entry ni just utk suka2.. xde niat nak kutuk sape2 k.. ni semua melalui pemerhatian.. 'Peace' ^^,

Korg mesti penah ternampak kan?? Antara, gaye bgambar paling popular mase kini..

-JARI-

1. Simbol 'PEACE' .. ni sign paling glmer.. dari dlu kini dan slamenye.. cintakan keamanan..

2. Simbol 'BAGUS' .. ala..angkat ibu jari la.. mgkin bmaksud nak menunjukkan sesuatu yg bagus dlm gambar mereka..

3. Simbol 'ROCK' atau 'ILOVEU' .. yg die tnjuk just ibu jari, jari telunjuk n jari kelingking.. ni peminat rock sejati ni.. hehe

4. Simbol 'F**K' .. ha yg ni paham2 aaa jari mane.. biase nak tnjuk gangster la kot..

5. Simbol 'LOVE' .. ni dah byk sgt skrg.. nak gtau die syg kat kite kot.. hehe.. style ni glamor kat Korea sane.. artis2 sane suke tgkap gambar camtu..laki pmpuan same je.. tp dorg cute.xpela.. haha


-EKSPRESI MUKA-

1. Style katak kembung.. ha yg ni style bgambar yg dikembung2kan pp nye.. name tu bkn saye yg bg, tp ade la kwn2 penah sebut..

2. Jelir lidah.. yg ni tgk mmg nampak gedik skit la.. sori ek.. mcm mgoda pn ade.. tp ade yg comel tu comel la.. kalo yg xcomel tu..xyah la buat ek.. t org kutuk lg ade..

3. Kenyit mate.. ni biase dah rasenye.. kenyit sblh mate.. orgnye msti ske mgorat.. hihi..

4. Style mulut ikan buntal.. ha ni yg wat mulut mcm nak cium org tu.. comel ke? comel la kot ye.. maybe die mmg ske cium org kot.. hehe.. jgn mrh..

5. Style ikan belacak.. yg ni style mate yg dijegilkan/dibuntangkan.. bg nampak besau.. ok2.. kalo original ok la.. xmo la edit2 via photoshop sbb nak besarkan mate tu.. xok k.. xelok..


-LOKASI FOTOGRAFI-

1. Depan Cermin - mane2 cermin saye jumpe saye nak bgambar.. biar saye nampak banyak.. pastu org nampak henpon/kamera ape saye pakai.. hehe.. smart la kan gamba camtu..

2. Toilet - aiyoo.. toilet pn jadi ke? kalo toilet cantik xpe... ni toilet yg.. huuu.. emm.. paham2 je la.. xkesah la.. maybe kebetulan g toilet tnampak muke kat cermin agak comel, then snap je.. hihi..

3. Dlm 'Fitting Room' - baju cntik.. tp xmampu nak beli.. bile dah try.. amik la gambar.. haha.. penah jugak wat camni.. :p

-KAKI/TANGAN-

1. Style bintang.. ni jari tgn la.. sume wat simbol peace, then smbung2kan.. jadi la bintang.. cntik + kreatif la budak2 zaman skrg ni..

2. Style tnjuk kasut.. ade x.. tgk gambar yg ade cume kasut.. dibuat dlm bentuk bulatan..kalau ramai orgnye.. banyak la kasutnye.. besar lagi bulatannya.. mcm2 kasut..cantik ade.. xcntik pn ade.. hehe..




Tu cuma sebahagian la yg saye nampak.. rasenye byk lagi.. cume xlarat nak hurai satu persatu.. benda kalau rare, kite xdela bosan nak tgk.. tp kalau dah common n smua org dah bgaya mcm tu, kdg2 myakitkan jugak mate memandang.. ape2 pun.. style tiap org berbeza2.. pendek kata.. org Malaysia ni smuanya kreatif2 blaka.. kecik2 pn dah pndai posing.. org kata mgalahkan artis la kan.. ape jugak style kita semua, hormati la org lain k.. selalunya ape yg kita xsuka n benci tu la yg kita akan terikut2.. jgn la meludah ke langit k.. nanti terkena muka sendiri.. ^^,


Hasil Kreativiti Manusia


Semalam mase on9 di tagged, mase ngah tgk comments, tertarik sgt bila terpandang gambar2 bunga ni.. mmg kreatif sgt.. xpenah plak terfikir nak buat mcm ni.. Sape jugak org yg buat ni, saye nak bg pujian la.. cantik n comel sgt..
















SEXY + FUNNY KEYNOTES

Pin Pin Pon Pon ||

Tengah bersiar2 kat Google tadi, tetibe terjumpe pic ni.. skali tgk nampak cam biase.. tgk btol2 pgerakan 'mereka2' ni, terus tgelak.. haha.. sape la yg kreatif sgt ni ek.. ni utk 18thn ke atas je.. pade kanak2 yg xpaham.. teruskan lah tertanye2 k.. hehe..maybe xbrape nak perasan sgt, sbb aslnye pic ni bergerak, tp dah tarok cni xgerak lak.. xtau cane nak gerakkan die.. xleh la agaknye.. hehe.. nak tgk yg real bleh drop email, t kang saye send.. :p




Subhanallah, cantiknya !


10 Gambar Tercantik di ambil dari angkasa..


Pernah tak korg terfikir macam mana agaknya Bumi kelihatan dari satelit.. Berikut adalah gambar2 kawasan2 yang paling cantik yg diambil dari Landsat 7 satelit.. Amatilah keindahan ciptaan Allah SWT.



***********************************************************

Unknown Location

************************************************************

Fires in Southern California

************************************************************

Lena Delta River, Russia

************************************************************

Carnegie, Australia

************************************************************

Volga, Russia

************************************************************

Mauritania

************************************************************

Guinea, Bissau

************************************************************

Malaspina Glacier, Alaska

************************************************************

The Everglades, Florida

************************************************************

Bahamas Island Beach

************************************************************


Subhanallah, sejuk mata melihat ciptaan Allah.. lapang dada melihat keindahan muka Bumi ini..

♥ Jemputan Majlis Perkahwinan ♥

Tarikh/Hari : 2/10/2010 - Sabtu
Masa : 11.00am
Lokasi : Hutan Melintang, Perak & Keratong 3, Pahang
Situasi : Sahabat di UiTM & Lecturer di SEGi + Janji

Keliru.. 2/10 nanti ade dpt 2 jemputan majlis pkahwinan.. Aduhh.. nak g yg mane satu.. sorg kawan baik, sorg lak lecturer kesayangan nii.. sorg xdpt g mase btunang.. sorg plak dah janji nak dtg.. btol2 tersepit.. serba salah sgt2.. mmg la bukan tetamu kehormat.. tp teringin jugak nak ke majlis org yg penah rapat ngan kite.. ramai kawan2 dah habis stdy, n akan habis stdy hjung thn ni.. so ramai la yg mula nak mdirikan masjid.. biasa la tuuu.. seriously buntu sgt.. dua2 pn xde kwn nak pegi.. tp kalo dah kompem nak g yg mane satu, ttg teman tu bisa diaturrr.. terase mcm Lebai Malang pulak.. takut nanti melepas dua2.. lokasinye plak jauhhh.. kalau dkt senang la skit.. takutnya kalau tpaksa mungkir janji atau melukakan hati sahabat baik tuu.. kalo ade transpot xde mslh sgt kot.. bleh la melawat jugak even lepas kenduri.. susah la mcm ni.. xnak g dua2 nanti rugiii.. ni la mase nak jmpe dorgg.. huhh.. tp satu tlupa, rasanya blm lg mintak izin kat mak.. hehe.. ni kalau ckp skrg kompem mak xbg pegi, tambah lak kalo pegi dgn kwn yg mak xkenal.. kene pk btol2 ni.. n kene make sure mak bg pegi nti.. kene wat satu keputusan yg xkan wat diri ni mnyesal atau mengecilkan hati org len.. tp.. kalo xdtg pon, agaknye ade ke yg kesah? kalo dtg lak ade ke org yg perasan kehadiran saye.. huhu.. xtau la.. kene tanye mak dulu la.. :p

Aini : Bila la nak merasa kenduri family sndiri.. (-_-!)

salah siapa sebenarnya?

Pin Pin Pon Pon ||

*Gambar hiasan. ( Model : Mr. Epi )

Tujuan entry ni bukan nak menuding jari or nak kutuk siapa2.. Entry ni UMUM.. Tp semuanya berkaitan dgn 'Wanita dan Isu Bertudung'..

Firstly, mmg sejuk la mata tgk ramai perempuan skrg sudahpn mengenakan tudung.. Syukur Alhamdulillah.. Sbb masih ada yg sedar tentang kewajipan tu.. Tp yg menjadi masalah kat sini.. Bila bertudung bukan kerana tuntutan Islam.. tp mengikut fesyen.. mmg kesian bila tgk perempuan menjadi mangsa fesyen.. cantik.. mmg cantik.. tp.. indah cuma dipandang mata.. mmg ada yg kate nawaitu tu penting.. tp biar lah kena pada gayanya.. kalau dah terang2an gaya itu salah.. nawaitu yg baik pn ttp boleh mcemarkan imej kite.. then jadilah kes kutuk mengutuk.. org kate dosa paling senang nak dpt tu mengumpat la.. cam saye ngah wat skrg ni.. huhu.. tp ni bukan la mengumpat.. tp beri pendapat.. :p

Banyak situasi yg boleh kaitkan dgn fesyen btudung ni :-


*Macam2 fesyen bertudung sekarang.. ( Model : Mr. Epi )

1. Bertudung tp berpakaian xsepadan (ketat,jarang, menampakkan bentuk badan)
- situasi ni dah biasa sgt.. rasenye saye pn ade termasuk lam kategori ni.. boleh nak pkai seluar.. sape kate xleh.. tp biarlah yg longgar.. baju plak labuh menutupi bahgian pgung.. ade plak elok yg berpakaian sopan n btudung, tp jalannye mak aihh.. mcm itik.. kiri kanan pusing2.. huhu.. kalau dah mmg jlannye gtu xpe.. tp jgn dibuat2 k.. :)

2. Bertudung tp xmenutupi bahagian dada a.k.a tudung pendek..
- tudung pendek ni mmg glemer utk budak2 skolah.. mase skolah dulu, mmg popular la fesyen ni.. pakai tdung, ni mmg pendek gile, bukan kate saiz s, tp saiz k (kanak2) .. cantik ke? tak punn.. depan pendek nampak tut.. blakang pendek nampak tut.. rambut pn tekeluar.. malu juga tgk.. n bile dgr budak2 laki dok mgutuk nasi lemak 50sen la.. 2kg la.. mcm2.. org laki ni mmg ske bab2 tu.. pandai pulak dorg tu nak timbang2 bende tu.. isk2.. kang bahu senget belah kiri baru tau.. :p

3. Bertudung tp sanggulnya tinggi..
- yg ni baru la juga fesyennya.. sblm ada kua kabar yg fesyen ni 'haram' sy tgk pn mmg dah xsuke.. btl la mcm bggol unta.. tp saye xberani la nak main2 ngan mane2 hadis yg penah dikeluarkan.. sbb bab agama ni kalau tsalah letak hukum, buruk padahnye.. nanti kene hentam plak.. biarla yg lebih arif menentukannya.. tp pkara yg kite dah mula rsa was2 tu xpayah la buat k.. lebih baik.. lebih slmt..

4. Bertudung pin di belakang..
- fesyen ni rasenye dah lame sblm fesyen sanggul lg.. mase tudung yg ade awning tu mule glemer.. tp baru2 ni terbace d facebook.. fesyen tudung tu mmg nak mcm same ngan 'rahib' tahu la dari agama mane kan.. maybe semua tu kebetulan.. n maybe juga fesyen tu mmg dicipta utk mnyamai kaum lain.. Wallahualam.. xtau la yg tu.. tp kalau kite sndiri sedar benda tu dah myerupai kaum lain, elokla berenti k..

5. Bertudung tetapi tudungnya jarang..
- Biasenye yg jadi msalah bile pakai shawl a.k.a selendang.. tak dinafikan.. mmg cantik.. sbb kainnye lembut terbentuk je.. tp hati2 la plih material.. byk yg kainnye nipis.. jarang.. nak lilit lak, pastikan lilit btol2 kemas.. supaya xnampak tengkuk, n jgn la biar nampak dada/rambut..

6. Bertudung keluar jambul..
- popular bg golongan VVIP.. maaf ye makcik2, tu bkn bertudung.. xnak cite lebih, t kene saman.. huhu.. (takot)

7. Bertudung ON OFF
- hari ni pakai esok xpakai.. pagi pakai petang xpakai.. g kelas pakai.. kua ngan boypren xpakai.. ( boypren kate, 'U kalo g kelas u pkai tdung k, nti xde la boy lain ngorat, kalau dgn i xpe.. sexi2 skit i ske ) haha.. ok ke camtu? bg dorg ok la kot.. tp bagi saye tidak same skali.. automatik rase xsuke tu dtg, even tgk dia btudung cantik, if skali je nampak dia dah xpakai tudung, aduhh.. terus respek tu hilang.. sori la k.. pendirian org bbeza2.. tp sy xnampak lebihnya kalau btudung ON OFF ni.. lebih banyak yg mengata dari yg suka.. (cthnye saye dah mgate pn ni) .. cuba pk ape sbb org ramai ckp 'BERTUDUNG TAK SEMESTINYA BAIK' kalau kita ada rasa segan ngan aurat kita.. menjaga pakaian kita.. kita xkan buat pkara yg boleh merosakkan agama..

Bila keluar statement 'BERTUDUNG TAK SEMESTINYA BAIK' tu, saya sendiri tertanya2 n jadi sedih sangat.. Kadang2 rasa nak ckp, 'YG TAK BERTUDUNG TU KOMPEM KE BAIK'? sape yg boleh jawab? mmg la, yg btudung pn ada buat salahnya.. tp salahnya bukan pada pakaian/tudung tu.. slahnye pada diri masing2.. tepuk dada tanya iman..

Bila kes perempuan bertudung berkhalwat/buang bayi, ramai yg gembar gemburkan isu tu.. sbb org ade point nak mgata.. tp saye nak jugak tanye, yg xbtudung xde ke yg bkhalwat? xde ke yg buang bayi? hakikatnya semua sama.. smua org boleh terjebak.. tudung xmainkan peranan.. tp syaitan yg menghasut.. nak cerita pasal ni mmg xkan habis.. sbb takut keluar lagi satu statement.. 'KUBUR MASING-MASING'.. mmg la kubur kita xsama.. tp Allah Maha Besar.. ramai yg dikebumikan dlm satu liang lahad.. xsalah kita beringat sesama Islam.. setiap org melakukan kesilapan.. Tp Allah bg kita peluang, selagi pintu taubat blm ttutup.. Kita masih pnya peluang.. ramai sgt wanita skrg yg jadi mangsa..

* Sama2 la kita fikir.. mintak maaf if ade yg tsinggung bile bace entry ni.. *

p/s:jgn gelakkan model saye tu ek.. Peace! :p

Pemalas punya budak..

Dah lame xpost cni.. bukan sbb xde cite, tp sbb 'MALAS' .. nyet btol.. sblm entry ni ditulis.. ade byk lg entry dah ditulis.. dan kini semuanya berada dlm draft.. haha.. adess.. org ade blog, die pn nak buat blog.. tapi malu nak share.. ape la nak jadi.. malu kalau org bace.. tp psoalannye kat cni, ade ke yg bace? haha!

mmg sjak kebelakangan ni, jiwe kacau banyak laa.. tah la.. bile ade yg dkt, rase rimas.. bile die mjauh sunyi lak.. tp dlm pade tu rase tenang jugak bila xde yg byk tanye.. takde nak mcari slh..
pendek kate smuanya menjadi masalah.. nak bkorban utk saye pn xleh.. tp bile ade yg bleh.. sbuk lak die nak amik tau.. geram btol!!

skrg ni mood raye dah xde pon.. sbb ramai dah habis cuti.. kalo cuti raye tu sbulan kan best.. msti mood raye tu sebulan segar bugar.. hehe..hari ni dah 14 Syawal.. rasenye berat bdn ni makin btambah.. sedih laa.. skrg ni mmg xmkn nasik sgt.. kecuali kalo Abah bwk balik nasik lemak/mak masak nasik goreng.. hehe.. xleh tolak la 2 menu tu.. semalam pn dah melantak bihun tom yam.. adess.. rasenye selagi dok umah mcm ni la.. mkn mkn dan mkn lagi.. pape pn xleh putus asa.. kene usaha lagi kruskan badan.. bile tgk ade mber skolah yg dah kurus slimmm river.. mmg jeles sgt.. pdhl dlu orgnye tembam.. xleh jadi ni.. xnak kalah..xnak kalahh!

skrg ni still lg tggu panggilan utk temuduga.. kwn2 smua dah mula keje.. saye je baru sibuk2 nak smbung blaja.. em.. kalo ciast xde problem hari tu.. xde la susah sgt mcm ni.. msti ngah praktikal skrg ni.. dah la kene apply baru, interview baru.. org kat cni pnye la tggu dorg dok panggil.. asyik tangguh je.. kalo nak kene aply baru leceh la... skrg ni tggu je la panggilan interview yg satu tu.. kalo dpt mmg nak blaja sgguh2 la.. cite2 tuuuuu.. kalo sakit tu dtg n rase nak mati skali pn, usaha jugak tanpe henti!!

Berlalunya 1 Syawal

Pin Pin Pon Pon ||

Hari ni dah 2 Syawal.. Begitu cepat sekali masa berlalu
.. Rasa macam masih lagi dalam bulan Ramadan.. Semalam, kami semua sangat gembira.. Walaupun xbpeluang ke mana2.. Beraya di rumah bersama ahli keluarga sudah memadai.. Pagi2 lagi ma dah sibuk memasak kuah kacang.. Tengahari pula sibuk memasak rendang.. Adik beradik lain masing2 sibuk buat biskut Almond London dan kek coklat..

Almond London dari Kak Nani + Kek coklat dari Kak Lija

Inilah keluarga kami, tak pernah buat persiapan awal.. Baju raya ktorg pn, siap tengahari Syawal.. Hehe.. Anak tukang jahit.. biasa la.. :) Tggu semua ada kat rumah, baru la seronok nak buat kerja.. Nasib raya tahun ni, masih cukup 9 org.. walaupn kakak sy akan pulang ke Nilai hari ni..

Selepas semuanya siap, baru la kami semua dapat pakai baju raya, masing2 dah xsabar nak bgambar raya.. Setahun sekali je.. Ni la saat yg kami tggu.. Sbb tahun ni terasa lain sgt, sbb kami sekeluarga berbaju sedondon warnanya.. ( Walau
pn saya je lain cket.. :p ) Tp yg xbestnya, sbb xde camera.. Ktorg just tgkap gambar guna hp je.. so gambarnye xbrape nak cantik la.. tu je yg 'kureengg'.. Mmg la ade skit rasa xpuas hati pasal hal tu.. Tp nak buat mcm mana.. Mgkin Raya Haji nanti boleh tgkap gambar smula..

Walaupn mood raya tu same je tiap2 tahun.. xmeriah mcm org lain.. Tp, saat bsama keluarga tu lah yg paling menggembirakan sebenarnya.. Mdengar gelak tawa.. Usik mgusik.. Semuanya ceria.. Apa2pun sy gembira beraya bersama keluarga.. dan bharap sgt supaya bilangan ahli keluarga akan btambah tahun depan.. :) InsyaAllah.. Aminnn..

Esok Hari Raya !


Pejam celik pejam celik.. Kita akan sambut Aidilfitri esok.. Ape lg kenangan yg paling diingati, melainkan ketika zaman kanak.. Selalunya, malam raye saya dgn kwn akan kayuh basikal keliling satu balai ( dulu tggal kat berek polis ) sambil menjerit.. "Yay2 esok raye! Esok hari raya!" Mmg meriah sgt, walaupn biasenye hanya family saye yg tggal kat situ, sbb jiran2 smuanya balik kg.. Tp ttp terase kemeriahan, bagi kanak2 mmg la kan? Xsabar nak pakai baju baru, nak dpt duit raya, itu yg penting sbnrnya..

Bbeza sgt dgn keadaan sekarang.. Masih lagi excited, tp skrg mcm kurang rase bahangnya.. Terima kasih pada kawan2 yg ucap Salam Aidilfitri.. Setakat ni baru dpt 1 jemputan rumah terbuka.. itu pn masih terfikir sama ada nak pergi atau x.. Kebiasaannya saya hanya duduk di rumah bila tiba hari raya.. Maklumlah, xramai kawan.. :( tp masih gembira, sbb dpt bkumpul ngan family.. Kalau lah raye ni kakak sy xbalik, xckup la family kami.. saya pn masih menunggu abg n kakak saya lg 2org pulang beraya.. Baju raya pun hampir siap..

Kadang2 teringin beraya di kampung.. mesti xmenang tgn terima knjungan saudara mara.. Tp skrg rumah sye ni pn dah jadi kg.. sejak kecil, mmg boleh kira dgn jari kot berapa kali je balik beraya di kg.. yg paling dinanti2 msti la sesi bgambar bersama keluarga.. masing2 nak melaram.. :) nak mintak ampun dan maaf..

Ape2 pun saya kat sini nak ambil kesempatan utk mengucapkan
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR & BATIN
Kepada semua sahabat2 sama ada yg kenal saya atau pn x..

Siap 3 Pasang !

Pin Pin Pon Pon ||
Hari ni aktiviti menjahit diteruskan.. Boleh la siap 3 pasang.. Sambil menjahit, sambil layan cite Ular Emas + Asmara + Syurgamu Ramadan + Lagenda Budak Setan.. Haha.. Bape jam tu.. biase jahit utk sepasang baju xsampai sejam.. Start pkul 8 sampai pkul 11.. Kena tlg Ma laa.. Tu pn ade yg xsiap lagi.. Esok la plak smbung.. penat jugak menjahit ni.. ngantok + sakit pinggang.. Dah le tulang blakang ni xbape nak kuat.. duduk lame2.. mmg bahane laaa.. huhu.. Tp xpela demi mak tersayang.. Kesian tgk Ma, tgh mjahit pn boleh ttidur.. Walau pn saye tlg skit2 je.. terase jugak kepenatan nye.. bayangkan Ma yg mjahit dari lepas sahur smpai la tgh mlm.. Mmg bbaloi2 la.. sbb penat tu berbayar.. Ramai jugak yg xnak tempah baju kat mak saye dah, sbb dorg kate mahal.. Rasenye RM35 sepasang bg kain biase tu dah kira murah.. mmg xpadan dgn penat lelah mak..bjage siang mlm..biasala manusia.. tau nak complaint jek.. kalau rase tempat lain lagi bagus.. xpelah.. lagi murah pn xpela.. janji dorg puas hati.. :)

Sambil ngah menaip ni, kakak saye tegur kat fb.. katenye maybe xdapat balik raye ni.. aduhh... hilang jap rase excited nak raye ni.. mmg keje kat Pizza Hut tu bz je memanjang.. kdg2 kesian jugak kat dia.. sampai xde mase utk diri sndiri.. mmg xbest la lau kak Nani xbalik.. xckup la family kamiiii.. Waaa,, mmg xbtimbang rase btol la kalo xdpt cuti.. hmmm.. xmeriah la raye nii..sedih lak tibe2.. Mintak2 laaaaa kak Nani cuti!! Kak Zura ade ckp raye kali ni nak smbut meriah sgt2.. mcm2 die nak masak.. Aduhhh.. TErus xde mood nak mbebel..

To be continued...

Aidilfitri Paling Dinanti : Masyukkk !!


Dah tggal bape hari je lagi nak raye.. Tahun ni kami satu family raye sedondon.. HIJAU.. Ma yg pilih warna tu.. Kak Zura yg sponsor baju2 thn ni.. byk jugak la die bhabis.. bukan takat baju raye kitorg je.. kuih raya.. blh kate ape je yg nak kompem dpt.. hehe.. Thanx Kak Zura.. :)

Raye thn ni same cam thn2 lepas.. Saya tlg mak saya mnjahit.. Tp just jahit mata lalat jek.. Sepasang mak saya bg upah RM5.. Mmg tiap2 thn masyuk laa.. Hee.. Kalau rajin boleh dpt byk lagi.. Tp saye ni pemalas.. so xde la banyak mane dpt.. Tp boleh laaa.. Lebat jugak la poket utk org yg sederhana cam saye ni.. :p Baju raye kitorg sume xsiap lagi.. Biase la.. anak tukang jahit.. kene dahulukan customer dlu.. Tp siap last minit ni mmg puas hati la.. Sbb siap2 dah boleh pakai.. xde la tgk lame2 then boring .. Hehe.. Tak sabar tggu raye.. Stahun skali.. Ni la mase nak bkumpul.. Skrg ni cume tggu kepulangan Abg Hairil, Kak Nani & Kak Lija jek.. Maybe dorg balik mlm raye.. Raye kitorg mmg kat cni je.. xbalik kg pn.. sbb kg jauh.. lg pun, rasenye umah kat sini dah jadi kg bg abg n kakak2 saye.. Kalau balik kg pn, biasenye Aidilfitri xmeriah di sane.. kalau Aidiladha baru la meriah.. Tu pn kami xbalik gak.. Huhu.. Klau blk kg sane pn, selalu Ma, Abah n Abg n Tirah jek.. Saye mmg mls cket nak balik Kelate sane tu.. Jauh.. Penat.. and kalau balik jek.. kompem kene sakit perut + cirit birit + muntah2.. maybe xbiase ngan suasana kat sane..

Dulu mase kecik2 time dkt2 nak raye mcm ni la saya makin galak main bunga api.. Seronok sgt kenangan mase kecik tu la yg paling indah.. Kalau beraya pn, mmg kompem dpt duit raye... Hehe.. Tu la yg budak2 paling suke pn.. Beraya rumah org pn, xmakan.. Smua sbb nak duit raye.. Smpaikan ade sorg jiran tu ckp, "Sape xmakan xdapat duit raye" haha.. ape lagi.. sume brebut2 mkn cpt.. baru duduk dah nak balik.. tu la yg wat makcik2 tu bengang kot.. Haha..

Duit raye tahun ni, ade kot utk adik saye yg 2 org tu.. Azila & Athirah.. Tp xtau lg nak bg brape.. Tgk pade pendapatan.. Haha.. Tp sure kene bg la.. Kesiannn.. :p Lepas raye ni, kene la mula cari keje.. sampai bile la agaknye nak duduk rumah.. Org pn asyik mengata.. Tension lak.. Even duit gaji mase keje dulu still ade, kene jugak jadi pndapatan lain.. Hutang ngan PTPTN blambak g... Adess.. Sambil2 cari keje.. Ngah bharap jugak mintak2 dapat smbung stdy kat UPSI xpun CIAST.. Hope ade la berkat thn ni..

Papepun.. Mmg xsabar menanti kedatangan Syawal.. Menanti duit2 raye.. Kawan2 yg btandang.. ( Ade ke? Jgn jadi mcm thn lepas sudahhh.. Makan Hati.. ) Tggu jugak adik angkat, kalau die nak dtg.. Yg tersayang xnak tggu la.. sbb kompem die xdtg.. :'( Walaupn raye tiap2 tahun same je.. Duduk depan tv.. Mmg Syawal tu sentiasa dinantikan.. Rasenye semua org pn mcm tu.. :)

Salam Aidilfitri
Maaf Zahir & Batin

Facebook mula membosankan..


Skrg ni boleh kate sume org ade fb.. Pade budak skolah sampai la atok2 nenek2 pn sume pakat nak men fb.. Seronok + melalaikan bg org yg xpndai bhgikan mase.. lately, sy mula rase bosan n meyampah ngan tiap ape yg sy tgk kat fb.. Isu politik, Agama, kaum..smuanya dah blambak2 sgt kat situ.. Fb xde slh nya.. tp user tu sndri yg mrosakkan smua tu.. Sedih tgk semua tu.. Kutuk mgutuk, keji mengeji..fitnah mfitnah.. mcm2.. Kdg2 rsa nak bsuara sgt pasal isu2 tu.. Tp fhaman smua bbeza..masing2 ada pegangan sndiri.. ade page kutuk kaum tu..kutuk kaum ni.. kutuk agama org.. mcm tu ke yg kite smua nak.. rakyat kita nampak bsatu dlm realiti.. tp dlm dunia siber.. smuanya bpecah belah.. kenapa la jadi mcm tu.. risau sgt ngan keadaan tu.. kalau smpai mgutuk agama mmg xboleh terima.. ramai yg mengaku Islam.. tp kenapa la cara bcakap xmcm Islam.. malu sgt2.. Kenapa msti gunakan bahasa yg bukan2..mencarut.. Jgn la mcm tu.. hal2 peribadi dah dperbesarkan.. terlalu ramai yg bsuara.. dari kisah pseorangan, merebak ke kisah pkauman, seterusnya kepada agama.. Sabar la whai umat Nabi Muhammad s.a.w. jgn la bckp ikup nafsu.. Kita kena yakin dgn Allah.. Jgn la btelagah sesama sendiri.. Jgn la memusuhi kaum lain.. Semua tu hanya akan merugikan kita.. Mula2 org melayu dikutuk.. skrg agama Islam pula jadi sasaran.. Jgn la sbb nila setitik rosak susu sebelanga.. apa yg ada sekarang ni cuma dunia.. xsalah cari kebenaran.. tp biarlah dgn cara yg betul.. skalipn kita kalah di dnia ni.. kita kena tahu, nasib kita yg sbnr adalah di akhirat nanti.. Jgn la gunakan cara kotor.. Usaha la apa yg mampu.. Doa adalah senjata org mukmin.. bukan dgn caci maki.. itu smua xkan tenangkan hati kita.. Bulan Ramadan ni la kita kena byk bdoa.. Biarkan sejuta org xnak dgr ape yg kita ckp.. Tp yakin la pada Allah yg satu.. Skrg apa yg kita buat, smua org boleh tahu.. Dunia skrg dah xde sempadan.. Tak rugi pn bbuat baik sesama manusia.. Semoga semua isu2 tu akan berakhir.. dah xsanggup lg tgk rkyat ngara ni bpecah belah.. itu tak mguntungkan kita pn.. rakyat yg bpecah tu akan mbuatkan negara jadi lemah.. fkir2kanlah..


♥ 6ixth Sense - Menyesal ♥

Pin Pin Pon Pon || ,

♥♥♥

OST ASMARA

EVERY TUESDAY

9 PM

ON TV3

♥♥♥





Saya ♥ Temulawak + Fair & Lovely



Hari ni topik kite ialah pasal kecantikan.. Hehe.. (Poyo) Penah tak try pakai temulawak? Kalau xtau ape tu temulawak, tgk pade gambar k.. Saya start pakai temulawak masa umur 15thn.. Masa tu harganya RM2.. Tp sy sndiri tak sure yg tu ori atau x.. Effectnye mmg sgt best.. Sblm pakai tu, mmg kulit saye gelap.. Tp bukan gelap original la.. gelap sbb sunburn.. lepas pakai temulawak tu dah nampak perubahannya.. n bila ada yg tegur sy nampak cerah.. saye percaya la tu sume sbb temulawak tu.. sy cuma smpat pakai satu bekas je mase tu.. sbb sgt susah nak cari krim temulawak tu.. tp kesannya mmg puas hati la.. xlama lepas tu saye try lak pakai Fair & Lovely.. Yg ni satu pencuci muka yg sgt sy suka.. Mmg sesuai ngan muka sy.. n sgt bkesan.. Penah saya guna sabun fair & lovely, sy guna utk mandi.. mmg jadi cerah kulit.. tp sabun tu dah xde jual dah skrg.. smpai skrg sy still guna Fair & Lovely.. cerita pasal temulawak tu plak, ade kwn sy ckp xelok krim tu.. ade bahan kimia, menipiskan kulit.. bla bla bla.. walaupn ramai ckp xelok.. sy percaya.. tiap produk tu kesannya bbeza2 utk setiap org.. mcm ramai ckp Garnier ok.. saya penah try, tp mmg xsesuai ngan kulit saya.. kulit jadi bminyak, gatal n rasa blengas sgt2.. so sy stop pakai Garnier and start balik pakai Fair & Lovely dan Temulawak.. Sy cuma yakin ngan 2 produk ni je.. Temulawak ni mmg bkesan utk mcerahkan kulit muka, mhilangkan parut jerawat n paling best boleh kecutkan jerawat dgn pntas.. senang je.. sapu kat muka sebelum tdo.. nak kecutkan jerawat yg besar pn just tempek krim kat jerawat tu, InsyaAllah esoknya nampak jerawat tu semakin kecut.. Kombinasi fair & lovely ngan temulawak ni mmg best sgt2.. rasanya lepas ni sy xkan tukar dah 2 produk ni.. biar la ape mulut org kata pn.. barang murah ke ape ke.. janji sy tau kdua2nya sesuai dgn saya,, n effectnya mmg bbeza bg stiap org..harga Temulawak kat tempat sy ni RM4.90 saje.. Mybe tmpat lain ada yg lg murah.. sbb harga bbeza2.. Tp hati2 jgn beli yg tiruan.. Temulawak yg original ade pelekat hologram dan ada tulisan timbul temulawak kat kotaknye, pstu pade bekasnye pun ada tulisan temulawak yg timbul.. bau krim ni wangi.. sape yg rase nak cube tu cubela.. tp kalau rasa xsesuai, elokla stop guna.. takut ade effect lain nanti susah plak.. :)



Produk2 lain Temulawak

Related Posts with Thumbnails