" Life is too short, grudges are waste of perfect happiness..Laugh when you can, apologize when you should and let go of what you can't change..Love deeply and forgive quickly..Take chances, give everything and have no regrets..Life is too short to be unhappy..You have to take the good with the bad, smile when you're sad, love what you got and always remember what you had..Always forgive but never forget learn from your mistakes..But never regret.. People change, and things go wrong..But always remember..LIFE GOES ON... "



salah siapa sebenarnya?

Pin Pin Pon Pon ||

*Gambar hiasan. ( Model : Mr. Epi )

Tujuan entry ni bukan nak menuding jari or nak kutuk siapa2.. Entry ni UMUM.. Tp semuanya berkaitan dgn 'Wanita dan Isu Bertudung'..

Firstly, mmg sejuk la mata tgk ramai perempuan skrg sudahpn mengenakan tudung.. Syukur Alhamdulillah.. Sbb masih ada yg sedar tentang kewajipan tu.. Tp yg menjadi masalah kat sini.. Bila bertudung bukan kerana tuntutan Islam.. tp mengikut fesyen.. mmg kesian bila tgk perempuan menjadi mangsa fesyen.. cantik.. mmg cantik.. tp.. indah cuma dipandang mata.. mmg ada yg kate nawaitu tu penting.. tp biar lah kena pada gayanya.. kalau dah terang2an gaya itu salah.. nawaitu yg baik pn ttp boleh mcemarkan imej kite.. then jadilah kes kutuk mengutuk.. org kate dosa paling senang nak dpt tu mengumpat la.. cam saye ngah wat skrg ni.. huhu.. tp ni bukan la mengumpat.. tp beri pendapat.. :p

Banyak situasi yg boleh kaitkan dgn fesyen btudung ni :-


*Macam2 fesyen bertudung sekarang.. ( Model : Mr. Epi )

1. Bertudung tp berpakaian xsepadan (ketat,jarang, menampakkan bentuk badan)
- situasi ni dah biasa sgt.. rasenye saye pn ade termasuk lam kategori ni.. boleh nak pkai seluar.. sape kate xleh.. tp biarlah yg longgar.. baju plak labuh menutupi bahgian pgung.. ade plak elok yg berpakaian sopan n btudung, tp jalannye mak aihh.. mcm itik.. kiri kanan pusing2.. huhu.. kalau dah mmg jlannye gtu xpe.. tp jgn dibuat2 k.. :)

2. Bertudung tp xmenutupi bahagian dada a.k.a tudung pendek..
- tudung pendek ni mmg glemer utk budak2 skolah.. mase skolah dulu, mmg popular la fesyen ni.. pakai tdung, ni mmg pendek gile, bukan kate saiz s, tp saiz k (kanak2) .. cantik ke? tak punn.. depan pendek nampak tut.. blakang pendek nampak tut.. rambut pn tekeluar.. malu juga tgk.. n bile dgr budak2 laki dok mgutuk nasi lemak 50sen la.. 2kg la.. mcm2.. org laki ni mmg ske bab2 tu.. pandai pulak dorg tu nak timbang2 bende tu.. isk2.. kang bahu senget belah kiri baru tau.. :p

3. Bertudung tp sanggulnya tinggi..
- yg ni baru la juga fesyennya.. sblm ada kua kabar yg fesyen ni 'haram' sy tgk pn mmg dah xsuke.. btl la mcm bggol unta.. tp saye xberani la nak main2 ngan mane2 hadis yg penah dikeluarkan.. sbb bab agama ni kalau tsalah letak hukum, buruk padahnye.. nanti kene hentam plak.. biarla yg lebih arif menentukannya.. tp pkara yg kite dah mula rsa was2 tu xpayah la buat k.. lebih baik.. lebih slmt..

4. Bertudung pin di belakang..
- fesyen ni rasenye dah lame sblm fesyen sanggul lg.. mase tudung yg ade awning tu mule glemer.. tp baru2 ni terbace d facebook.. fesyen tudung tu mmg nak mcm same ngan 'rahib' tahu la dari agama mane kan.. maybe semua tu kebetulan.. n maybe juga fesyen tu mmg dicipta utk mnyamai kaum lain.. Wallahualam.. xtau la yg tu.. tp kalau kite sndiri sedar benda tu dah myerupai kaum lain, elokla berenti k..

5. Bertudung tetapi tudungnya jarang..
- Biasenye yg jadi msalah bile pakai shawl a.k.a selendang.. tak dinafikan.. mmg cantik.. sbb kainnye lembut terbentuk je.. tp hati2 la plih material.. byk yg kainnye nipis.. jarang.. nak lilit lak, pastikan lilit btol2 kemas.. supaya xnampak tengkuk, n jgn la biar nampak dada/rambut..

6. Bertudung keluar jambul..
- popular bg golongan VVIP.. maaf ye makcik2, tu bkn bertudung.. xnak cite lebih, t kene saman.. huhu.. (takot)

7. Bertudung ON OFF
- hari ni pakai esok xpakai.. pagi pakai petang xpakai.. g kelas pakai.. kua ngan boypren xpakai.. ( boypren kate, 'U kalo g kelas u pkai tdung k, nti xde la boy lain ngorat, kalau dgn i xpe.. sexi2 skit i ske ) haha.. ok ke camtu? bg dorg ok la kot.. tp bagi saye tidak same skali.. automatik rase xsuke tu dtg, even tgk dia btudung cantik, if skali je nampak dia dah xpakai tudung, aduhh.. terus respek tu hilang.. sori la k.. pendirian org bbeza2.. tp sy xnampak lebihnya kalau btudung ON OFF ni.. lebih banyak yg mengata dari yg suka.. (cthnye saye dah mgate pn ni) .. cuba pk ape sbb org ramai ckp 'BERTUDUNG TAK SEMESTINYA BAIK' kalau kita ada rasa segan ngan aurat kita.. menjaga pakaian kita.. kita xkan buat pkara yg boleh merosakkan agama..

Bila keluar statement 'BERTUDUNG TAK SEMESTINYA BAIK' tu, saya sendiri tertanya2 n jadi sedih sangat.. Kadang2 rasa nak ckp, 'YG TAK BERTUDUNG TU KOMPEM KE BAIK'? sape yg boleh jawab? mmg la, yg btudung pn ada buat salahnya.. tp salahnya bukan pada pakaian/tudung tu.. slahnye pada diri masing2.. tepuk dada tanya iman..

Bila kes perempuan bertudung berkhalwat/buang bayi, ramai yg gembar gemburkan isu tu.. sbb org ade point nak mgata.. tp saye nak jugak tanye, yg xbtudung xde ke yg bkhalwat? xde ke yg buang bayi? hakikatnya semua sama.. smua org boleh terjebak.. tudung xmainkan peranan.. tp syaitan yg menghasut.. nak cerita pasal ni mmg xkan habis.. sbb takut keluar lagi satu statement.. 'KUBUR MASING-MASING'.. mmg la kubur kita xsama.. tp Allah Maha Besar.. ramai yg dikebumikan dlm satu liang lahad.. xsalah kita beringat sesama Islam.. setiap org melakukan kesilapan.. Tp Allah bg kita peluang, selagi pintu taubat blm ttutup.. Kita masih pnya peluang.. ramai sgt wanita skrg yg jadi mangsa..

* Sama2 la kita fikir.. mintak maaf if ade yg tsinggung bile bace entry ni.. *

p/s:jgn gelakkan model saye tu ek.. Peace! :p

3 Kuntum Bunga:

diriku said...

yang pakai tudung on & off ni mmg xpatut lah..aurat memang kena wajib tutup pun..

A I N I S M A I R A said...

mmg btol tu..tp dah ramai n jd trend skrg cmtu..

Nor Athirah Ismail said...

lawak la model tu ...

Related Posts with Thumbnails