" Life is too short, grudges are waste of perfect happiness..Laugh when you can, apologize when you should and let go of what you can't change..Love deeply and forgive quickly..Take chances, give everything and have no regrets..Life is too short to be unhappy..You have to take the good with the bad, smile when you're sad, love what you got and always remember what you had..Always forgive but never forget learn from your mistakes..But never regret.. People change, and things go wrong..But always remember..LIFE GOES ON... "



Lagu Tema Cinta - Perlu ke?

Pin Pin Pon Pon || ,

Dapat idea nak menulis ni sbb pg tadi kat fb nampak sorang member bersedih, then dia post lagu2 cinta dia dengan bekas kekasih.. First lagu tema, lepas tu lagu sebelum break off, last skali lagu lepas putus cinta.. Masa bercinta, mmg la suka dengar lagu2 tema ni.. tapi bila putus? mesti sedih kan? kenapa bila kita dengar lagu, kita mesti nak tuju pada seseorang? tak boleh ke dengar lagu tu sorg2 je?

Pada saya, maybe sebab lagu tu ada kena mengena dgn kisah cinta mereka, atau pun nak tunjukkan lagi rasa kasih sayang tu.. Ambil contoh saya sendiri la.. dulu2 masa bercinta kalau boleh semua lagu yang dengar nak bg cik abg tau jugak.. tp yg tak bestnya, cik abg tu semua lagu dia tak tau.. kalau bagi lagu indie goyang2 kepala je dia tau.. isk.. mmg hampeh la kan.. so decide, xpayah nak tuju2 lagu kat dia dah.. dengar2 syok sendiri je sudah.. sbb kalau ckp pun bukan dia nak cari lagu tu.. silap2 saya yg kena nyanyi utk dia.. mmg xlaaaa nak buat macam tu.. :p

Mengikut pemerhatian saya la (saya ni suka memerhati and buat teori sendiri..haha) antara lagu2 popular yg kerap menjadi lagu tema cinta ni, kebanyakannya lagu2 jiwang.. yelah lagu ape lagi yang nak bercerita tentang perasaan, yg kena tinggal, yg terpaksa meninggalkan, cinta terhalang oleh orang tuaaa..(lagu Fauziah Latiff..hehe).. then wujud pulak lagu2 bertemakan kecurangan.. Contoh, Kekasih Gelapku ( Ungu ), Tak Bisa Memilihmu ( 6ixth Sense ), Separuh Masa ( The Lima ).. Memang lagu mcm tu senang mendapat tempat.. Sebab kebanyakan pernah mengalaminya..

Lagu-lagu memendam rasa pun banyak rasanya.. "Entah mengapa.. ku rasa tak menentu, semenjak aku, mengenali diri mu sayanggg.. terbayang2 wajahmu di mataku, hingga tersentuh rasa indah di kalbu.." Dalam diam ku mencintaimu.. hmm..

Selalunya lagu masa bercinta ni lagu2 yang happy la kan.. Macam lagu Dafi tu, "Bila terasa rindu, ku sebut nama mu.." tak pun macam lagu Adam, "Oh kasih, oh kasih ku berterima kasih padamu kerana menyempurnai hidupkuu".. atau lagu ni "Kau seperti nyanyian dalam hatiku yang memanggil rindu ku padamuuu.." Dealova, antara lagu popular utk pasangan bercinta.. Walaupun liriknya happy dan bahgia sangat2, bila putus cinta dengar balik lagu tu, terasa sedih pulak.. yelah teringat kenangan lama..

Kalau lagu masa tengah gaduh2 pulak? "Jujurlah padaku bila kau tak lagi cinta, tinggalkan lah aku bila tak mungkin bersama, jauhi diriku lupakanlah aku... oooooo... " Sungguh2 nyanyi ni..

Lagu masa rindu atau menyesal.. "Menyesal ku akui tak terima cintamu, dan kini engkau pergi meninggalkan hidupkuuu.." 6ixth Sense-Menyesal.. "Aku menyesal telah membuatmu menangis, dan biarkan memilih yang lainn.." Rossa-Aku Bukan Untukmu.. "Meski pagi itu indah tapi, akan sunyi tanpamu menemani aku sepiiii.. " =)

Sebenarnya mungkin bagi sesetengah org benda ni perlu, and ada yg anggap xperlu.. pendirian masing2 sangat berbeza.. tak salah ada lagu tema ni..Tapi jangan la sampai terbawa2.. meleret2 sampaikan tiap kali dengar nak sedih.. banyak lagi lagu yg sesuai untuk org yg putus cinta.. contoh lagu2 yg memuji Allah.. "Kau tempat ku meminta, kau beriku bahagia, jadikan aku selamanya hambaMu yang selalu bertaubat" ..

"Berikan hati mu yang suci kepada manusia, dia pasti melukainya..
Berikan hati mu yang terluka pada Allah, Dia pasti mengubatinya.."

Ku mengatur langkahku

Berjalan tanpa bayang-bayangMu

Langit dan bumi setia, menemaniku

Matahari menyinar tak pernah berpihak padaku

Ku kepanasan tanpa perlindunganMu.

Hari berganti hari aku masih teguh menanti

Hadir diriMu dalam hidupku ini

Rasa kecewa ada bila kaki penat berlari

Namun yakinku kau kan kutemui

Ku takkan pernah cuba berhenti

langkahku mencari cinta

Yang ku tahu hanya tuk diriku

kan ku terus cari sampai hujung dunia

Kerna ku tahu akanku jumpa diriMu

Dan ku kan terus menempuh mimpi-mimpiku selalu

Kulihat semua gembira

Bila mengenali erti cinta

Senyuman ku beri hanya duka

Bila ingin teman tuk berbicara

Cinta jangan sembunyi

Mataku kabur mencari

Hadirlah dalam hidupku ini

Cinta jangan engkau pergi bila langkahku cuba

Untuk mengejar diriMu

Ku meneruskan langkahku

Dan mengejar bayang-bayangMu

Sinarkanku cahaya dari mataMu

Inginku temu cinta

Mengisi ruang hatiku

Takkan pernahku berhenti mencari


-Azfar : Akan Ku Jumpa-



Aini : Korang ada lagu tema cinta tak? Meh la share.. ^^,
MySpace

7 Kuntum Bunga:

diriku said...

aini..ada tag utk awk :)

A I N I S M A I R A said...

hee..thanx.. excitednye nak g tgk.. :)

DaHLia said...

nice!!!

sangat suka dengan lagu Azfar tuuu...

A I N I S M A I R A said...

pun suke jgak .. :)

Nor Athirah Ismail said...

tak penah dgr lgik lgu azfar tu . hihi . nty2 la try dgr

IN said...

yap, tapi kan.. sekarang ni ramai yang pakai lagu maher zain '4 the rest of my life' tu..memember siap wat rinton skali..

A I N I S M A I R A said...

yup btol tu.. lagu yg bg ketenangan mcam tu semua org msti suka.. :)

Related Posts with Thumbnails