" Life is too short, grudges are waste of perfect happiness..Laugh when you can, apologize when you should and let go of what you can't change..Love deeply and forgive quickly..Take chances, give everything and have no regrets..Life is too short to be unhappy..You have to take the good with the bad, smile when you're sad, love what you got and always remember what you had..Always forgive but never forget learn from your mistakes..But never regret.. People change, and things go wrong..But always remember..LIFE GOES ON... "



Miming Teacher Shida - Suka atau Benci?

Heboh dah kat fb tu.. video seorang guru perempuan miming lagu dengan gaya yg ada setengah org suka tgk, setengah plak xsuka.. Video pertama Teacher Shida yg saya tgk, lagu Pakai Buang dari Stacy, lepas tu video Jahat pun lagu Stacy.. pastu video lagu Waka Waka, then hari ni Lagu Yank, Wali Band.. Ramai yg kutuk sebenarnya, tp dlm ramai yg xsuka tu.. ramai jugak yg memuji.. then wujud la satu fan page, "TeacherShida miming terbaek" .. minat betol deme ngan Teacher Shida ni..

Mula2 tgk video tu, saya ingat lelaki yg pkai tudung, sbb mcm tak caye la ade perempuan nak nyanyi mcm tu.. then pk punya pk, lepas jenjalan kat fan page tu, tgk semua yg memuji.. bace komen2 peminat Cikgu Shida tu, btol jugak.. kenapa nak benci n meluat dengan cara dia.. kenapa perlu kutuk, padahal banyak lagi perkara terkutuk yg patut dikutuk.. yelah, mgkin la agak xsopan kalau bertudung tapi menari mcm dlm miming Waka Waka tu.. tapi, anggap la itu minat dia.. kalau tak suka, tegur dengan cara yg betul, jgn la sampai maki hamun..

Salah apa yg dia buat? sekadar miming, suara dia pun xkedengaran.. Lebih baik daripada penyanyi perempuan yg menyanyi untuk menghiburkan org.. Sebab dia bertudung? xsopan menari mcm tu? yela, maybe betol, tp lebih baik dari yg bertudung tp buat perkara yg bukan2.. Sebab dia buat muka 'buruk2'? Buat kita menyampah? Tapi lebih baik, dari control ayu, then buat semua org berminat nak tgk..

Ada yg kata Teacher Shida ni memalukan profesion guru.. Malu tang mane tu? Yg mana lagi malu? Kes guru merogol anak murid ke kes video guru miming? Guru pun manusia biasa laa.. Kerjaya guru ni banyak tekanan sebenarnya, mmg nampak senang coz byk cuti n gaji tinggi.. tp, cabarannya lebih.. mungkin tu la cara dia nak hilangkan stressnya..

Cara menghiburkan diri dia mgkin bbeza pda kita.. tp jgn bohong laa.. msti ada antara kita ada buat mcm tu.. cuma lebih bbentuk peribadi, tp Teacher Shida lak sorg yg berani, sebab publish video utk tontonan umum.. dia buat pun utk yg suka tgk, sebab sy tgk ramai yg request dia nyanyi lagu lain.. yg salah kat sini, mereka yg sebarkan video tu.. yg mengutuk dia.. saya kesian sebenarnya bila tgk org yg pada saya tak buat salah sebesar mana, tp dikutuk mcm dia bdosa besar...sampai ada mengeji perbuatan dia.. entah la.. ni cuma apa yg saya rasa, jgn plak ada yg kutuk saya lepas ni..

Bagi saya, kalau tak suka, xpayah tengok, xperlu la mengutuk.. Sebab belum tentu kita yg xbuat mcm tu ada org suka.. bezanya, perbuatan dia dirakam oleh dia sendiri.. tp perbuatan kita? dirakam oleh Allah SWT..cuma menunggu masa utk ditayangkan semula.. Fikir2kan lah ye.. tak ada faedahnya.. xsuka boleh ditegur.. tp dengan cara yg betul..

Aini : Dah teruk sangat bahasa org yg mgutuk org skrg ni..


1 Kuntum Bunga:

IN said...

betul, kalau tak suka delete je dari wallpost fb tuh. tapi kan, saya rse caranya agak berlebihan..entah lah just my opinion.

Related Posts with Thumbnails