" Life is too short, grudges are waste of perfect happiness..Laugh when you can, apologize when you should and let go of what you can't change..Love deeply and forgive quickly..Take chances, give everything and have no regrets..Life is too short to be unhappy..You have to take the good with the bad, smile when you're sad, love what you got and always remember what you had..Always forgive but never forget learn from your mistakes..But never regret.. People change, and things go wrong..But always remember..LIFE GOES ON... "



Rindu Zaman Sekolah..


Dah 3 hari xmenulis.. semua sebab otak blur.. xtau nak tulis pasal ape.. tulis banyak2 pun, last2 semua terbengkalai kat draft.. Hehe.. Semua sebab malas.. Teringat zaman sekolah dlu, cukup malas kalau cikgu bagi keje sekolah, tambah2 karangan.. xkira la karangan bm ke bi.. paling xsuka kalau kena buat karangan perbahasan, pidato dan yg sewaktu dengannya.. kalau tulis karangan cerita, suka la.. haha.. suka mengarut.. tu pasal la wujudnya blog syok sendiri ni.. :)

Teringat jugak kenangan dengan kawan2.. aktiviti kat sekolah.. rindunyaa.. kadang2 terasa mcam nak kembali ke zaman sekolah, tak payah nak pk pasal kerja bla bla bla.. Masa sekolah rendah, cukup suka bila waktu PJ & Muzik.. tapi tak tau la kenapa bila sekolah menengah paling xsuka subjek PJ.. haha.. waktu perhimpunan pulak malas2 je nak nyanyi lagu Negaraku, Perak No 1 & Lagu sekolah.. padahal masa sekolah rendah bukan main semangat lagi.. :p

Apa yg saya paling rindu masa sekolah rendah :

1. Main lawan pemadam - tiap2 hari g beli pemadam kat kedai buku.. yela, murah, seposen je satu.. pantang ada mber ckp kat kedai ada pemadam baru, semua g serbu.. macam2 jenis ada.. kalau boleh nak tiap2 jenis mesti ada.. kelakar sangat.. asyik sangat main sampai cikgu terpaksa buat peraturan, sape ada pemadam lebih dari satu dlm pencil box, cikgu rampas.. haha.. banyak la pemadam yg ckgu dapat..

2. Dengar cerita bohong dari kawan2 - yg ni lawak.. budak2 la katekan.. tapi saya masih ingat sampai sekarang.. masing2 cerita nak yg paling bagus.. teringat satu cerita ni.. mase tu darjah 1 "Sebenarnya umur aku baru 6 tahun, aku masuk skolah awal.." hehe.. yg lain plak tambah.. "Aku pulak dah 8 tahun, aku lambat masuk sekolah" Datang plak cerita lain, "Aku baru 5 tahun, aku tak tadika, terus masuk darjah 1".. haha.. terang2 beno tipunya.. tahun lahir semua same.. :p

3. Waktu rehat - Sape punya tupperware paling best? Botol air sape paling canggih.. haha.. kalau yg anak org kaya tu, dah tentu2 bekalnya bertingkat2..botol air plak yg jenis bukak tutup terkeluar strawnye.. hee.. kite yg xmampu tgk je la.. balik rumah nangis2 mintak kat mak.. hee.. mmg xdapat.. :p

4. Alat tulis - ada banyak revolusi alat tulis ni.. mula pada pensel kayu, lepas tu pensel yg mata boleh tukar2 tu.. then baru la wujud pensel tekan.. pensel box plak ade yg berzip, besi.. pensel box dua pintu.. haha.. yg boleh bukak depan belakang tuu.. bukak sini tempat pensel, siap ade lubangnye.. bukak sane tempat pemadam, pembaris.. pengasah pon ade skali.. paling dasyat la mase tu.. kih3..lepas tu ade plak pensel box dua tgkat.. mcm2.. semua lawan2..

5. Beg sekolah - mcm2 design ade.. yg popular beg Swan la.. lepas tu lame sikit keluar beg roda.. semua pakat nak beg tu.. tapi saye xpun.. beg saye dari darjah 1 sampai darjah 4 tak tkar.. darjah 5 plak guna beg kakak yg dah xguna.. huhu..

6. Cikgu Praktikal - Paling suka bila ada cikgu baru.. cikgu yg cntik2.. ensem2.. semangat je nak belajar.. ade yg garang ada yg baik.. tiap2 petang mesti pergi main kat rumah cikgu.. bila hari last cikgu mengajar lak, pegi mintak autograf cikgu, bagi hadiah.. alamat semua mintak.. haha.. mula2 je ingat.. lame2 dah hilang alamat, datang cikgu baru, lupa dah.. kalau masa tu dah ada facebook msti boleh keep in touch.. :)

7. Hujung tahun - dah lepas exam, dah xbelajar, mcm2 permainan bawak dtg sekolah.. main batu seremban, donkey, oldmaid, happy family dll..waktu yg paling dinanti lak.. biasanya hari terakhir sekolah.. tiap2 tahun cikgu buat sambutan hari kanak2.. mmg sronok sgt.. sbb ada mcm2 aktiviti.. beza dgn skolah menengah, bila hari last skolah, stdent yg dtg boleh bilang ngan jari..

8. Susu percuma - best mase tu.. dapat susu kotak percuma.. tp selalu yg untung anak yatim.. selalu dapat.. kite salu dapat yg lebih2 je kalau dorg xdatang :)

9. Air & Makanan percuma - haha.. ni paling excited.. lori milo n lori coco crunch, nampak je lori milo dtg, semua suka.. xsabar2 tggu turn .. yg selalu dtg kat skolah lori milo.. yg lori coco crunch tu penah la dtg, tp sekali je kot.. yg bestnya, sayang nak buang cawan milo tu.. simpan.. siap kutip yg mane kwn2 xnak.. cikgu pn ada pesan.. cawan tu jgn buang, boleh guna waktu seni.. hehe..

10. Beli buku cerita - yg ni selalu ada.. ade la sorg dua datang edar borang.. jual buku cerita.. hari ni bagi borang, esok baru boleh beli.. dlm tu plak mesti ada tulis tiada paksaan nak beli atau x.. dah nama pun budak2.. mesti nak beli punya..tp saya jarang beli, sebab mak xbagi.. hee.. pinjam je la buku kwn2 yg dtg beli..

Banyak sebenarnya kenangan waktu sekolah ni.. nak cerita mmg xhabis la.. rindu sangat waktu tu.. tapi xmungkin leh kembali ke zaman tu.. yg ada cuma kenangan utk dikongsi.. :)


9 Kuntum Bunga:

diriku said...

he2..zaman sekolah mmg hepi je..tp, time x siap homework, takut jgk..he2..rasa cam nak ponteng sekolah je :)

Amni said...

Rindu zaman sekolah jugak... tapi kalau part yang nakal2 tu la.. kalau belajar, sangat tension.. lebih suka kerja.. hehe...

fiq said...

fiq pun rindu jugak!! fiq memang juara lawan pemadam. haha.. =D

A I N I S M A I R A said...

diriku : hehe.. paling suke ponteng hari Isnin..

Amni : he.. sbb keje jarang ada keje rumah.. skolah lak ckgu salu bg keje rumah.. tambah2 bila cuti pjg..

fiq : haha.. yeke.. bleh la lwn pemadam nanti..saye juara gak.. :p

Nur Azila Ismail said...

thumbs up ! :)
best

Nor Athirah Ismail said...

saye sedang mengangkat ibu jari !
yeahss !
cerite anda besh

A I N I S M A I R A said...

thx adik2 ku yg bucuk.. :p

IN said...

hampir semua sama dengan apa yang kita alami :) tpi yang tak boley lupa, main tangkap belalang kat padang.. sape paling banyak dapat kotak pensil gambar cyber cop~ cikgu bagi..huhu~

A I N I S M A I R A said...

a'ah la.. tgkap belalang.. suke2.. lawan kemuncup pun ade gak.. penah x main? hee..

Related Posts with Thumbnails