" Life is too short, grudges are waste of perfect happiness..Laugh when you can, apologize when you should and let go of what you can't change..Love deeply and forgive quickly..Take chances, give everything and have no regrets..Life is too short to be unhappy..You have to take the good with the bad, smile when you're sad, love what you got and always remember what you had..Always forgive but never forget learn from your mistakes..But never regret.. People change, and things go wrong..But always remember..LIFE GOES ON... "



Sedihnya hati seorang blogger bila...

Pin Pin Pon Pon ||


Hari tu pernah cerita, gembiranya hati seorang blogger bila.... Tapi hari ni nak cerita yang sedih sikit.. Lebih kurang same je... Sebab tetiba terasa sedih plak pagi ni.. Mungkin la tak semua.. Ada yang tak kisah.. Tapi nak jugak cerita.. Apa yang buat seorang blogger tu sedih? 

1. Bila follower tak bertambah..

2. Follower berkurang..

3. Tak de orang sudi komen entry..

4. Tak de orang view blog..

5. Tak de orang  singgah blogwalking..

6. Bila dikutuk/dimalukan kat blog..

7. Bila ada orang cari gaduh..

8. Bila dah follow orang, tapi orang tak follow balik..

9. Traffic tak bertambah..

10. Earning Nuffnang kosong je dari dulu.. 

Sebenarnya blogging ni bukan hanya sebab follower banyak je.. Yang penting penulisan yang berkesan.. Ada blog yang pengikutnya sikit pun mempunyai pembaca yang setia jugak.. Ramai anggap bila blogging mesti kena jadi popular.. Tak perlu pun tak pe.. Buat la utk kepuasan sendiri.. Tapi bila follower semakin bertambah, kena la jadi blogger yang lebih bertanggungjawab.. 

Kalau kita berjaya dengan usaha sendiri, kita akan lebih menghargainya.. Tanpa perlu mengharap pertolongan dari orang lain.. Baru la tak dikatakan kacang lupakan kulit.. ^_^ Dalam blog la orang senang nak jatuhkan kita.. Sebab semuanya dah tertulis sebagai bukti.. Jadi kena la lebih berhati-hati dalam setiap penulisan..

*Kawan-kawan pun boleh bergaduh, sebab blog je.. 

livelovelaugh

20 Kuntum Bunga:

AL said...

haha. kesian die. meh komen komen.

ArifmoraleS said...

traffic light rosak kot...2 yang x bertambah 2:)

FaD + iLaH said...

like this post..=p btul.tulis blog bukan sebab nk jd popular tp sebab nk kepuasan diri..

khaifaiz said...

like this entry cm ada persamaan ngan entry khai "bila dah jadi DIVA". coz sepanjang buat blogwalking ada terjumpa entry dgn nada yg sedih n harapan.. amat kesian la ble ada blogger yg cm ni.. sedih2.. Touching gitu..

2 sume depand kat blog yg dibuat.. attractive ke x.. target audient.. cm khai, buat blog ni x harapkn pembaca.. bior carca marba coz nk luahkn smbil mengomel. tp ble dah ada pembaca n tinggal komen.. so dah jd tanggungjwb la nk balas2 blk.. hehe

xenom said...

XPA, SABAR, ISTIQMAH!

check balik niat anda kenapa anda berblogging!

Ainismaira said...

@ALhaha..cam perli ye.. adeh2..

Ainismaira said...

@ArifmoraleSyelah arif.. asyik merah je.. jem la kan.. :p

Ainismaira said...

@FaD iLaHbtol tu Fadilah.. :)

Ainismaira said...

@khaifaizkhai..same la.. xde la harapan tggi sgt.. tapi bila dah ramai follow.. kite takleh la smbil lewa kan.. :)

Ainismaira said...

@xenom sabar2.. ye2.. time kaseh..

AL said...

@Ainismaira haha tidak same sekali

fariza fauzi said...

betul tu....hmm
buat blog utk kepuasan diri..
tmpat nak meluahkan rasa hati :)

cik ciput said...

Cik Ainie comel, jangan sedih2 k..kalau takde orang yang komen blog, saya tetap ada..mesti komen punya lah..

tpi betul jugak kata ainie, memang la sedih kan kalau xde org komen, trafik x bertmbah...huhu

blogging ni depends kat blogger tu sendiri..kenapa berblog?sekadar meluahkan perasaan?berkongsi cerita?nakkan populariti?yg penting niat kita..

apa2 pun, teruskn menulis ye ainie.. =)

cLovErX said...

blog utk kepuasan diri... blog utk hobi,suka2 dn sekadar brkongsi cerita bersama...
bg saya kalau follower ramai pun xsmestinya semua followers kita tu "follow" dn komen evry single entry kita post....
perlu ke bila blogger tu follow kita, kita jadik follower dia balik..jadi mcm keterpaksaan, tak ikhlas...
kita follow blog2 yg bg kita menarik dibaca,suka tgk blog dia etc...
xsmestinya kita kna follow blek follower kita, kalau kita belom berminat dgn blog dia.....

p.s : saya accidentally jumpa blog awak cik ainismaira... tp blom follow lagi...xpe kan...

Nur Azila Ismail said...

dtg sini kejap la tgk adik . tgh sedih ke ?

Ainismaira said...

@AL
tgk mcm ye je.. hhee

Ainismaira said...

@fariza fauziye fariza.. asah bakat menulis skali kan :)

Ainismaira said...

@cik ciput Yer Cik Ciput.. saya tau.. sebab tu hari2 nak buat entry.. nak suruh CIk Ciput dtg komen.. haha.. btw thanks :)

Ainismaira said...

@cLovErXYup..btol kata awk tu.. sy buat blog dlu pn saje ske2.. entry ni pn saye buat sebab ade la tgk beberapa blog yg follower dia mmg ramai.. tp entry dia xde yg respon.. xtau mane silapnya.. It's ok, sy pn xde la paksa org follow sy.. n sy pn ske follow org snyap2.. hehe

Ainismaira said...

@Nur Azila IsmailMane ade akak sedih.. entry akak biasa ada je org komen.. so Syukur alhamdulillah.. esok akak nak pergi dah.. tu rase sedih skit.. bkn pasal blog ni.. :)

Related Posts with Thumbnails