" Life is too short, grudges are waste of perfect happiness..Laugh when you can, apologize when you should and let go of what you can't change..Love deeply and forgive quickly..Take chances, give everything and have no regrets..Life is too short to be unhappy..You have to take the good with the bad, smile when you're sad, love what you got and always remember what you had..Always forgive but never forget learn from your mistakes..But never regret.. People change, and things go wrong..But always remember..LIFE GOES ON... "



Cerita Tentang Kejujuran dan Daging Masak Kicap

Pin Pin Pon Pon ||


Tajuk panjang lagi....Hari ni teringat kenangan masa belajar kat SEGi dulu.. masa tu bulan puasa tahun 2008.. Kami student kat sana, semua makan sendiri la.. Tiap-tiap petang, saya dan kawan akan turun beli lauk untuk berbuka kat gerai sorang pakcik dan isteri dia kat tepi jalan..

Biasanya saya beli ikan keli masak ape tah namanya.. Hehe.. Tapi hari tu teringin makan daging masak kicap, sebab nak ada kuah sikit.. Sebelum tu pernah la jugak beli daging tu RM2, tapi hari tu nak berkongsi dengan kawan, jadi saya mintak la pakcik tu buatkan RM3, ingat dapat la banyak sikit..

Rupa-rupanya, kalau RM3 lagi sikit daripada RM2.. Saya pun macam pelik.. Yang paling nak marah tu, pakcik tu dah cedok daging dalam plastik dah banyak dah, tapi lepas tu dia boleh keluarkan balik.. Memang saya menyumpah la dalam hati.. Geram sangat.. Tak pernah-pernah pergi beli kat mana-mana tengok peniaga cedok keluar balik makanan yang dah bubuh dalam plastik..

Nak tak nak terpaksa bayar juga.. Kalau ikut dalam hati, memang tak nak bayar, nak blah cam tu je.. Bila fikir balik, tengah bulan puasa, saya anggap je la sedekah.. Tapi padan muka la kat pakcik tu esok hari dan seterusnya, kitorang tak pergi beli dah kat gerai dia.. Sabar je la..... T___T

Kalau nak berniaga ni kena la jujur, baru murah rezeki..




22 Kuntum Bunga:

twinkle twinkle said...

xpatut sungguh

Ainismaira said...

tu la.. sabar je la.. ade gak org cmtu.. adess

L@g3nd@ buD@k N@k@L said...

adehh~~org mcm pakcik tu pn ada ka..

adehhh~~~awatlah dia wat cm tu~~klu dia lebihkan daging tu bkn nak rugi..

lagi dia dpt rezeki melimpah ruang..apatah lg di bln puasa..psl pkirkan keuntungan sgt sampai lupa hal lain..hoho

alahai pakcik~~~~~hhuhuhu

Fatihah said...

Ainismaira, saya tengok tajuk entry ni tadi kat dashboard terus saya gelak. hahaha..
Rupanya entry serius. ;p
Ingatkan entry merapu macam saya gak, baru nak ajak join the club..x)

Ainismaira said...

@L@g3nd@ buD@k N@k@L Pak cik tu kedekut la nakal.. camne la nak bniaga kalo kedekut mcm tu..xtau la.. teringat2 smpai skrg.. adess

Ainismaira said...

@Fatihah Haha.. Fatihah gelak? tu la dah lame xbuat entry lawak.. ade je entry lawak kat blakang2 .. boleh je nak join club Fatihah tu.. :D

diriku said...

memang berkira betul la pakcik tu..he2

Ct SoLeHa said...

haha..xpatut btul.

1st time singgah blog ni..comeil gler..tolong buatkan sekali blog sol camni leh??hehe

Pensel Kontot said...

memang tak patut la peniaga tuh buat mcm tuh

jom tgk sini Contest ShoutBox Comey

rieyzajunkisshi said...

sungguh tidak patut...kenapa blog kamo comel :p
nk jgk!!!!!
mana cartoon2 seohyun kat blog kite..xde pun (T_T)

Infinity Cinta said...

huhu...my favourite...daging masak ticap...hehehe.. ^_^

kerangRebus said...

selalu je jadi..time bulan pose..hm..mase tu i beli paru goreg cili...hm..memang RM@ lagi byk dr RM#..psatu terus beli RM2 je...hm..

ㄊㄅㄧㄢㄇ® said...

posto2...de award...

http://ajien-life.blogspot.com/2010/11/award-untuk-diberi.html

cik maira said...

tak patut betol pacik 2.
anggap je sedekah kalau dah masukkan dalam plastik 2..:(

Ainismaira said...

@diriku Yela awk.. pelik saye ngan org mcm tu..

Ainismaira said...

@Ct SoLeHa Blog Sol lagi comel la.. saye pnye biase2 je.. huhu

Ainismaira said...

@Pensel Kontot Memang xpatut pun .. huk2

Ainismaira said...

@rieyzajunkisshi lija..blog kamu xsiap lg.. nanti kite watkan la.. ngah stdy html kamu.. hehe

Ainismaira said...

@Infinity Cinta dagin masak ticap ek.. hehe

Ainismaira said...

@kerangRebusa'ah..ayah kawan saya pn cakap mcm tu.. baik buat rm2 je.. lagi byk..

Ainismaira said...

@ㄊㄅㄧㄢㄇ® Tq ajien..

Ainismaira said...

@cik mairaentah la.. maybe dia pk kan untung je.. T_T

Related Posts with Thumbnails