" Life is too short, grudges are waste of perfect happiness..Laugh when you can, apologize when you should and let go of what you can't change..Love deeply and forgive quickly..Take chances, give everything and have no regrets..Life is too short to be unhappy..You have to take the good with the bad, smile when you're sad, love what you got and always remember what you had..Always forgive but never forget learn from your mistakes..But never regret.. People change, and things go wrong..But always remember..LIFE GOES ON... "



D.I.Y : Icon Facebook & Twitter

Pin Pin Pon Pon || , ,
Assalamualaikum.. Hari ni bermula la segmen Do It Yourself.. Cuba-cuba je, kalau ada sambutan, boleh la buat yang lain pula.. Hehe..Rasanya dah ramai yang pandai guna aplikasi Photoscape, Photoshop atau GIMP kan? So senang la sikit nak ajar.. Tapi saya tak pandai guna photoshop.. Hehe.. Biasanya saya guna Photoscape dan GIMP saja.. Kalau ada cara yang lebih mudah, korang buat la ok.. Mungkin cara saya ni susah sikit.. ^_^

Jom ikut step by step..Kita mula dengan basic ^_^ Rasanya dah ramai pandai yang ni.. T_T
P/s : Klik image untuk paparan lebih jelas :)

1. Cari gambar yang korang nak guna dan icon facebook yang original.. 

2. Lepas tu buka Photoscape > Open Image yang korang nak.. 
kemudian tambah gambar icon FB..


3. Susun Icon FB kat kedudukan yang korang nak macam gambar kat bawah.. Dan save..

4. Dah siap.. Sila buka GIMP plak.. ^_^

5. Klik File > Open (Pilih gambar yang dah siap tadi)

6. Kemudian Klik Layer > Transparency > Add Alpha Channel


7. Lepas tu Klik "Fuzzy Tool" dalam toolbox..

8. Klik pada bahagian putih dalam gambar.. Nanti korang akan nampak garis putus2 macam gambar kat bwh ni..

9. Kemudian klik Del (Delete) kat korang punya keyboard, gambar tu akan jadi macam kat bawah ni..
Background kotak2 tu maknanya pic korang dah jadi transparent la tau ^_^


10. Lepas tu klik File > Save As
Jangan lupa tukar format file kepada PNG .. kalau tak tukar nanti pic tu tak jadi transparent ^_^

11. Last sekali klik save.. Tick ikut yang dalam pic kat bawah ni tau.. Lepas tu boleh la save.. 

Kalau besar sangat korang resize la ok.. nak buat untuk Twitter pun sama juga.. Cuma tukar Icon Twitter la ok ^_^

Sape2 nak boleh la ambil ye.. ^_^

Credit:
Photoscape
GIMP
Maribina Blog

*1st time buat Tutorial : Malunya*


22 Kuntum Bunga:

sembil9n said...

ouh~ cool!!

titirara said...

Kak Aini dah pandai buat tutorial . Lepas ni buat lagi auw . Mesti lagi ramai orang follow :)

Sharing is caring :D

Amirrah Zawani said...

teringin nak wat sendiri gk..
tp tak tau.. ni dh ada tutorial boleh lah try nanti.. tu pun kalo rajin lah :)

Ainismaira said...

@sembil9n Thanks ^_^

Ainismaira said...

@titirara Buat bkn sebab nak org follow la..tapi utk yg dah follow.. ape la kamu ni..

Ainismaira said...

@Amirrah Zawani Rajin2kanlah diri MIrra.. hehe.. ^_^

L@g3nd@ buD@k N@k@L said...

nice toturial i loikeeeee

~~comel2 la icon2 tu

muahahahaha

Zulfahmi Abidin said...

cutenyer.syg blog fahmie tak sesuai dan fahmie tak pandai nak edit2 gambar.

Terkini:
1. Besok Kau Dah Tua Kau Tahu Lah
2. Contest Makan Ayam
3. Eh! Kenape Nama Kau Vicky?

cik ciput said...

waa..dah ada tutorial..good2..tolong la org mcm sy ni cantikkan blog..haha..mmg fail lah bab2 HTML code ni..bukan malas, tpi buat slalu x jadi..

**keep up the good work dear! ^_^

Pensel Kontot said...

ouch!!
menarik seh....
:)

twinkle twinkle said...

waa,,sgt berguna ni ;D

Ainismaira said...

@L@g3nd@ buD@k N@k@L Nakal wat la.. tarok pic sincan.. haha

Ainismaira said...

@Zulfahmi Abidin Ala2.. xpe.. boleh blaja ^_^

Ainismaira said...

@cik ciput Hee.. tp yg ni senang je Cik Ciput.. add gadget html je ^_^ cuba2 la ye.. jgn putus ase.. time kaseh =)

Ainismaira said...

@Pensel Kontot Thanks ye =)

Ainismaira said...

@twinkle twinkle Yup2.. blh wat ikut kreativiti sndiri.. nak gna pic sndiri pn boleh =D

Infinity Cinta said...

wah...kawaaaiii...hehe...tp nanti ajar la cmner nk upload dalam blog lak...xthu...hehe...kalau edit2..da reti sikit2.. =) nk apply dalam blog jer xreti...hehe

azzey said...

Ainismaira: slm kenal dr saya....:)

ms ayu said...

ainis mana awk dapt pic yg comel2 ni..bley tahu x?

alvin piano said...

ble x kita buat pic sendri

alvin piano said...

hai

Ainismaira said...

@alvin piano blh, xde masalah :)

Related Posts with Thumbnails