" Life is too short, grudges are waste of perfect happiness..Laugh when you can, apologize when you should and let go of what you can't change..Love deeply and forgive quickly..Take chances, give everything and have no regrets..Life is too short to be unhappy..You have to take the good with the bad, smile when you're sad, love what you got and always remember what you had..Always forgive but never forget learn from your mistakes..But never regret.. People change, and things go wrong..But always remember..LIFE GOES ON... "



Tutorial?

Pin Pin Pon Pon ||
Entry ni agak panjang sikit.. Sudi-sudikan baca ye.. Petang tadi online ternampak satu mesej dekat Shout Box..


Ok, request dari ohujan.. Sebelum ni memang pernah juga la nak buat tutorial.. Tapi rasa macam tak layak nak buat, sebab masih baru lagi dalam dunia blog ni.. Mula-mula dulu memang tak tau apa-apa, mujur ada juga kawan yang sudi membantu, iaitu Cik Ciput ^_^

Boleh sebenarnya nak buat.. Tapi tunggu masa yang sesuai je kot.. Sebab saya just edit dekat html code saja.. Banyak tutorial yang saya ikut tak menjadi sebab saya tak tukar template, dan html code ada yang berbeza..Yang dari awal follow blog saya dan singgah pernah la tengok template asal saya macam kat bawah ni..

Kalau korang perhatikan, susunan semuanya sama.. Iaitu 3 column template..

Kemudian saya mula tukar sedikit demi sedikit.. Caranya saya cuma study kat html codenya saja.. Ada yang berjaya dan ada yang tak.. Semua cuma kaedah Try & Error.. Apa yang saya buat?

Saya cari semua code yang ada url (http://) kat situ saya ganti dengan url satu gambar yang saya nak guna sebagai contoh.. Kemudian preview.. Sebab nak tau kat mana kedudukannya nanti..

Untuk tukar yang lain-lain saya cuma Google saja, banyak web yang buat tutorial ni.. Saya lebih suka refer blog orang putih, sebab kalau tak credit pun dorang tak tau.. Haha.. Sebab kebanyakan blog orang melayu yang saya tengok ni.. Semua nak kan credit.. Dan ada la yang agak berlagak sikit.. Bila kita tanya soalan pun nak tak nak je layan.. Macam la saya ni bodoh sangat.. T___T Yelah, dorang expert kan.. 

Sebab tu saya ambil keputusan.. Study sendiri, tak payah tanya sesiapa.. Melalui pembacaan pun kita boleh paham..Saya terfikir, sebenarnya tutorial tu semuanya sama, cuma berbeza melalui cara pengolahan saja.. Lepas dah boleh edit sikit-sikit, saya try buat untuk kakak saya.. Jadi la seperti kat bawah ni.. 


Simple je, sebab masa tu tak berapa pandai sangat.. Tapi agak berat sikit, sebab saya hostkan semua image dekat Photobucket, so saya sarankan, kalau nak ambil url pic, upload dekat blog saja, salah satu cara nak ringankan blog.. Base code templatenya, saya guna dari code template saya, tapi saya delete satu sidebar, so jadi 2 column je.. Hehe.

Saya tak boleh janji kepada ohujan.. Sebab sekarang kena edit blog kakak saya lagi sorang dan adik saya juga, so macam tak menang tangan sikit.. Tapi InsyaAllah saya akan usahakan untuk buat tutorial tu ok.. ^_^  Sila sabar menunggu ye.. Terima kasih ^_^


10 Kuntum Bunga:

cik ciput said...

Dah agak dah, kompem akan ada org request tutorial dari ainie..hehe..sebab blog ni kiut sangat.. ^_^

**ainie, segannya awk mentionkan saya dlm entri ni..huhu..tpi kita kawan dh lama kn?dan saling bertukar2 pndapat pasal blogging nih..hehe..jugak, sy perhatikan perubahan blog ainie ni dari dulu smpai skrg..keep blogging ok =)

Ainismaira said...

Ala.. biasa2 je la.. byk lg blog yg cun.. yg penting entry kena best kan :)

*mesti kena mention.. xkan lupa sampai bila2.. sebab dah lama kite kawan :) yup.. xkan putus asa, dengan adanya kwn cam Cik Ciput ^_^ time kaseh tau.. :)

enz said...

Salam ainismaira... wahhh.. ada yg pakar di sini.. berbaloi2 join ben tu ye.. :))

salam perkenalan ye dari sy... :))

thanks jd follower... :))

Amirrah Zawani said...

ainie mmg creative bab2 hias blog ni :) selamat sediakan tutorial..

L@g3nd@ buD@k N@k@L said...

haiyaa~~ainis manyak pandai ooo edit kode html...nakal langsung tak taw..hahaha..tgk blog nakal dh laa..

cm pe tah~~wakakaka~~

Ainismaira said...

@enz Wslm.. tq ye .. slam perkenalan juga :)

Ainismaira said...

@Amirrah Zawani Xpandai la Mirra.. biasa2 je.. T__T

Ainismaira said...

@L@g3nd@ buD@k N@k@L Nakal kan nakal.. so blog kena la nakal.. haha.. dah nakal dah blog nakal tu.. aiyaa byknye nakal.. :p

sekamar rindu said...

salam..

hidup yg penuh warna warni..

Imam Muda said...

bak kata denai hati... hidup untuk memberi

Related Posts with Thumbnails