" Life is too short, grudges are waste of perfect happiness..Laugh when you can, apologize when you should and let go of what you can't change..Love deeply and forgive quickly..Take chances, give everything and have no regrets..Life is too short to be unhappy..You have to take the good with the bad, smile when you're sad, love what you got and always remember what you had..Always forgive but never forget learn from your mistakes..But never regret.. People change, and things go wrong..But always remember..LIFE GOES ON... "



Entry Terakhir 2010

Assalamualaikum.. Kawan2 ^_^ Entry paling panjang dalam sejarah, hope sudi luangkan sedikit masa baca ye.. T_T

Hari ni dah 26 Disember 2010.. Maknanya, hari ni saya akan daftar kat UPSI ^_^ hari ni bz sangat, tapi saya curi juga sikit masa sebab nak ucap selamat tinggal kat korang semua ( macam dah tak nak online je . hehe ) .. 3 Januari baru start kelas, tapi biasa la student baru kena la menghadap Minggu Suai Kenal.. Teruja nak bergelar pelajar semula ^_^ Minta maaf sebab saya tak dapat pergi blog korang dah, dan kepada follower baru, saya akan follow blog korang bila saya boleh online nanti..

Ini maybe/memang entry terakhir saya untuk tahun 2010 ni.. Sebab saya pun tak tau bila boleh online lagi.. Sepanjang hampir setahun saya buat blog ni, saya sangat puas hati dengan pencapaian saya.. ( Macam artis plak kan? Hee ) Jadi, ada la sedikit kesimpulan, dari dari saat blog ni ditubuhkan Januari 2010 - Disember 2010 Semuanya banyak bagi kenangan manis..



Terima Kasih Cik Ciput

Banyak sangat kenangan yang ditinggalkan.. Macam mana dulu tak ada sorang pun yang view blog saya, pageview memang kosong, lama saya tinggalkan blog ni, sebulan cuma satu entry, tapi bila tengok adik saya rajin layan blog, saya mula aktif bermula dengan 14 Followers, masa tu juga saya mula kenal dengan Cik Ciput, katanya dia datang dari Virtualfriends.. Start pada tu saya jadi excited nak main blog ni.. Cik Ciput pun banyak bagi saya tunjuk ajar.. Dialah kawan blog pertama yang saya ada..

Terima Kasih Geng Blogger

Follower semakin bertambah bila saya join Geng Blogger, merasa la juga sampai 100 orang ^_^ Walaupun masa tu ramai kata jangan ping entry kat sana, sebab ada malware.. Saya pergi juga, even tak ramai orang pun kat sana..

Terima Kasih BEN ASHAARI

Mula kenal blog Ben Ashaari dari adik saya Zieyla.. Ternyata memang berbaloi join segmen yang beliau anjurkan.. Segmen pertama beliau yang saya join, paling banyak orang komen (termasuk saya..hehe) .. Bertambah-tambah la semangat saya nak blogging.. 

Terima Kasih Blog Larian

Salah satu site yang banyak membantu membangunkan blog saya ni.. Boleh dikatakan setiap hari, follower saya akan bertambah walaupun tak de la banyak mana.. Tapi saya syukur ada juga yang suka datang blog saya ni.. ^_^

Terima Kasih Followers


745 orang yang sudi Follow blog saya ni.. Terima Kasih sangat-sangat.. Walaupun saya tak kenal semuanya, dan mungkin ada yang cuma datang sekali ke blog saya, saya berterima kasih sangat.. Juga tak lupa kepada 1207 BLOG yang saya follow.. Terima kasih sebab korang dah bagi saya bahan bacaan yang menarik. Walaupun saya tak mampu nak lawat kesemuanya.. T_T 

Terima kasih kepada kawan-kawan yang rajin datang komen kat sini.. Nak sebut satu persatu, memang ramai, takut terlupa nak sebut nanti.. Yang penting tuan punya badan tau siapa yang saya maksudkan ^_^..

Rasa macam menang anugerah pulak.. Hehe.. Ok lah, sebagai penutup, saya harap dalam tempoh saya tak blogwalking dan baca/komen entry korang, korang masih sudi nak view page saya yang tak seberapa ni.. Harap2 entry saya berkaitan Tutorial / D.I.Y banyak membantu semua kawan2 saya kat sini.. Terutama blogger baru.. 

Maaf andai ada yang terasa hati sebab saya tak ambil award/buat tag/join contest.. Saya memang bz sangat.. Harap korang faham dan tak terasa hati ye.. Jaga diri baik2 tau.. InsyaAllah panjang umur kita pasti jumpa lagi.. Tunggu la saya buat comeback.. ( Hak2 lagi perasan macam artis ) Ok ek korang, tata ^_^

Minta maaf pada yang saya terlupa sebut, papepun korang semua berjasa pada blog Ainismaira ni :)
*Sedih*


D.I.Y : Cara Mudah Buat Animated Banner

Pin Pin Pon Pon ||


SOFTWARE : PHOTOSCAPE

Nak share lagi.. pada yang request header tu, buat masa sekarang tak boleh buat lagi.. Sebab agak bz.. Minggu depan dah tak boleh online T_T

So, saya ajar dulu apa yang saya tau ye.. Photoscape ni nampak macam simple, orang guna untuk edit gambar biasanya, tapi kalau pandai menggunakannya, Photoscape boleh jadi sehebat Photoshop.. Jom la kita belajar buat banner.. :)

1st : Buka Photoscape, klik EDITOR kemudian klik NEW PHOTO

2nd : Pilih size banner yang korang nak

3rd : Masukkan text satu persatu ..
Klik save..

klik Save As

Klik Save As

4th : Masa untuk buat tulisan tu bergerak-gerak :)
Klik untuk besarkan ek.. Senang je ni.. Hee..
(Pening lak tgk pic ni.. korg paham x T__T )



Kalau ada yang tak faham, tanye ye.. Nanti saya update balik.. ^_^

BONUS :
DOWLOAD FONT DI SINI > KEVINAMANDA


D.I.Y : Jom Buat Header Transparent

Pin Pin Pon Pon ||
Software : GIMP
Note : Klik untuk paparan lebih jelas :)

Ramai dah tanya macam mana nak buat header transparent ni.. Alang-alang tak tau nak buat apa, dan kebetulan tadi terbaca kat blog kawan saya Cik Ciput, so saya curi header dia.. Buat tutorial ni.. haha.. jangan marah ye Cik Ciput..

1st : Design header korang.. Saya biasa guna Photoscape je..


2nd : Bukak la GIMP korang ye.. Pastu klik File > Open (cari la gambar yang korang nak edit tu k)


3rd : Dah open? Sila klik Layer > Transparency > Add Alpha Channel


4th : Dah? Lepas tu klik Fuzzy Tool


5th : Klik pada gambar, bahagian yang korang nak buang.. Cik Ciput ni saya rasa dia nak buang bahagian putih tu.. So Klik kat bahagian putih ye..

Nampak garisan putus-putus tu?

6th : Sila tekan button DELETE, tengok pada keyboard masing-masing ye.. Nanti akan jadi macam ni..

Yang kotak-kotak ni maknanya header tu dah jadi tranparent.. Tapi masih ada yang putih2 tu.. So klik lagi sampai semua jadi kotak2 macam kat bawah ni..


Dah jadi tu.. 

7th : Sekarang cara nak save lak ye.. klik File > Save As


8th : PENTING! Sila save as PNG, kalau gambar tu dalam format JPEG/GIF, korang tukar jadi .PNG Kalau tak tukar, tak jadi la transparent tu.. ^_^


9th : Lepas tu akan keluar kotak ni.. Korang tick ikut macam dalam gambar kat bawah ye :)


10th : Klik SAVE .. Dah siap!



Hehe.. Cik Ciput jangan marah ye..

BONUS :  Download GIMP




Yang Dah Tua Mari Sini :)

Pin Pin Pon Pon ||
Hak2.. jangan marah k.. Gurau-gurau je.. Meh la yang dah tak sekolah tu.. Bagi link korang kat entry ni.. Nak masukkan kat bloglist juga.. Pada kakak2, abang2, yang sebaya, adik2 yang dah masuk U ke, mari le... Jangan malu2..



Tengok2.. kategori dibuka hanya kepada yang 100% lelaki dan 100% perempuan je ye.. lain2 tak layan.. Hak2..  Ops.. jangan lupa bagitau korang laki ke perempuan tau.. Takut tercampur nanti ada yang jadi nyah lak.. Hehe. ^_^

Kepada Ima, akak masukkan kat 100% FEMALE ye, sebab dah 19 tahun kan? Hehe..

* Budak sekolah masih boleh register kat sini > ADIKKU SAYANG




Adik-adik Mari Sini :)

Pin Pin Pon Pon ||


Khas untuk Adik-adik yang masih bersekolah, tak kira tadika, sekolah rendah, sekolah menengah.. Akak nak bagi hadiah ni.. Hehe.. Akak nak letak link adik-adik semua kat bloglist.. Kalau nak mari-mari tinggalkan link ye.. Memang la blog akak tak popular mana, tapi akak nak letak sebab senang nak terjah adik-adik akak yang superb blogging ni.. Sudi-sudikan la ye adik2.. Tak payah buat entry, tinggal link kat entry ni je ye :)

UPDATED!

Hee.. pada yang tak sekolah dah tunggu next entry ye.. Ade punya.. Tungguuu!



KLIK! KLIK!

Pin Pin Pon Pon ||
Jangan menipu kat Shout Box... Apa salahnya tinggalkan link yang korang nak saya klik, daripada tak cakap apa-apa dan terus taip korang punya link ape-ape tah, then bila saya klik nick korang keluar la campaign yang korang promote tu.. Tahniah la sebab dapat RM0.25 sebab saya dah klik kan? Tu kat saya sorang.. kalau 100 orang? Wahh.. banyak la dapat tu.. Boleh cashout tiap-tiap hari..

Nak suruh saya klik? Saya klik.. tak kesahhh.. sebab bukan saya yang nak guna duit tu.. Korang nak guna duit tu untuk apa? Tak rasa bersalah ke? Sumber pendapatan yang kita dapat ni jangan main-main.. Kadang-kadang boleh jatuh haram tanpa kita sendiri sedar..

" Saya klik Nuff awak, klik Nuff saya pulak"

Serius saya tak kisah pun orang taip macam tu kat shout box saya.. Langsung tak marah.. Malah appreciate sangat-sangat.. Walaupun saya tak tau, "Betul ke budak ni klik Nuff aku?"..

Tapi benda yang saya tak tau tu yang saya rasa macam geram.. Yela, niat saya nak blogwalking, nak follow mana yang belum... Tapi bila keluar macam tu, rasa kecewa sangat.. Sedih.. Bukannya saya tak nak bagi RM0.25 tu.. tapi biar la dengan cara yang betul.. 

Jangan la terlalu obses dengan benda klik-klik ni.. Jadila orang yang jujur.. 



Jangan Goda Saya!

Pin Pin Pon Pon ||

Saya memang cepat bosan dengan layout blog saya ni.. Bila tengah meng'edit' blog adik beradik saya yang lain, mesti saya rasa blog saya jadi buruk sangat.. Haha.. adess.. susah kalau macam ni.. tak kan nak tukar selalu.. Masalah betul la.. Agaknya sebab selalu online, hari-hari tengok blog, makanya jadi bosan.. Tapi, orang lain pun online hari-hari jugak..

Huhuk.. tangan ni gatal je nak meng'edit' blog ni.. Pantang jumpa gambar comel, mesti nak buat header baru.. Pantang jumpa wallpaper cun, mesti nak tukar background blog.. Aigooo.. Susah la Aini ni..

Tapi pernah terbaca kat satu blog tu, dia tulis, kalau selalu sangat tukar template, nuff punye BE susah nak lekat.. adess.. patot la pon.. Kena kikis la sikap cepat bosan ni.. Nanti orang pun tak ingat blog saya.. Tiap bulan kalau boleh nak tukar baru je.. T_T

Apa nak buat ni.. tadi pun baru je buat header.. Tapi bila fikir balik, header yang sekarang ni tak sampai sebulan pun lagi.. huhu.. sabar dulu la.. mana tau nanti bila tak online sangat tak cepat bosan dah.. :D

So, saya ambil keputusan.. lepas ni kalau tangan gatal buat header apa semua, saya akan masukkan kat entry je laaa.. T_T Minta-minta kartun-kartun comel kat bawah ni tak berjaya menggoda saya.. Haha!




Kalau saya offer nak buatkan header, ada tak orang nak? Hehe..



Your Url Story Contest Officially By DEVILVIERNES

Pin Pin Pon Pon ||
Sesi menyibukkan diri lagi! Nak join contest! Anjuran Devilviernes

Klik untuk info lanjut :)

Contest ni kena cerita pasal URL Blog :) Ok, nama blog saya Ainismaira.. dan URL saya http://ainismaira87.blogspot.com

Saya cukup suka bila nak bercerita tentang makna Ainismaira tu sendiri.. sebab pada saya saya dah cipta satu nama yang ramai orang kata sedap.. ( bangga, tapi hidung tak kembang, biasa-biasa je.. hehe )

Saya pernah cerita dulu masa join Segmen Ben Ashaari.. Ainismaira ni datang dari gabungan nama saya + nama ayah saya + nama mak saya.. Formulanya macam tu, dan jawapannya macam ni.. ^_^

Aini + Ismail + Rakiah = Ainismaira

87 pula wujud sebab saya lahir tahun 87.. Umur? Saya tak pernah berahsia.. ( Macam iklan Safi Rania lak.. :p )

Sesetengah orang suka gabung nama dengan kekasih, tapi saya lebih suka macam ni.. Hehe..
Nanti boleh letak nama anak sendiri = Ainismaira.. Wah, berangan!

BONUS
Dah try cari kat internet, maksud Ainismaira..

Tak de maksud.. Maknanya unik.. Cuma kalau yang hampir sama, 
Humaira (Berpipi merah) dan Umairah (Nama wanita dahulu)

Maksud nama sebenar saya ialah = Cahaya Mataku


Itulah asal usul Ainismaira.. Dah terlajak plak dirungkaikan.. Sekarang saya nak tag kawan-kawan saya..

Lain2 kawan yang nak join dialu2kan sangat :)

Pemenang bagi contest ni ada 2 kategori.. Iaitu lelaki dan perempuan.. :)




Urine Test! Lawak!

Pin Pin Pon Pon ||
Lupa sekejap masalah pagi tadi.. saya dah sms kawan saya.. malam ni nak settle kan.. Thanx pada kawan2 yang bagi nasihat.. ♥ 

Tadi saya keluar pergi buat medical check-up.. paling malas nak buat, sebab ada urine test dan x-ray.. Nak bukak2 baju lak, leceh betul.. Tapi, ada satu benda yang nak buat saya tergelak tadi.. Masa urine test la.. Saya memang suka pergi klinik tu sebab sunyi sepi.. Tengok pada luaran, memang agak daif la klinik tu.. Huhu..

Dah lepas register, nama saya dipanggil.. Kena sshuu shhuu.. la kan? Pergi la masuk toilet.. toilet mmg sempit, muat2 satu mangkuk tandas.. Pada siapa yang lebih suka buang air mencangkung, lupakan la hasrat tu.. kurus macam lidi pun tak muat.. Haha..

Sebelum nak sshhuu shhhuu tu, saya pun tengok la bottle yang orang tu bagi kan.. Yang ni yang nak buat saya gelak .. Tau tak bottle ape yang dia bagi?? Tengok kat bawah..


Yang kat atas ni botol biasa.. Normal punya.. yang saya dapat memang luar biasa.. Tengok-tengok..

Aigoo.. sekali botol pati ayam Brands da.. lawak la klinik tu.. Sampai botol untuk urine pun takde.. Haha..



Tolong saya.. Apa yang patut saya buat..

Dari semalam saya tak dapat tidur.. Memikirkan masalah saya.. Saya nak minta pendapat korang, 698 kawan saya kat Blog ni.. Tolong saya...

Hari tu saya ada post pasal masalah dengan kawan saya kan? Saya ada buat salah.. Dan saya dah minta maaf.. Bukan sekali tapi dah banyak kali.. Saya dah akui salah saya.. Walaupun dia cakap dia dah maafkan saya, saya tau dia belum maafkan saya.. Masing-masing ada salah.. 

Tapi hari ni, saya dapat msg dari pakwe dia dekat Facebook.. Seolah-olah macam saya sorang yang salah dalam hal ni.. Memang saya tak boleh terima bila ada yang masuk campur.. 

"aku xgalakkan supaya korg trus bkwn"

Antara ayat yang ada dalam msg tu.. dan ada la lagi ayat-ayat yang sekali imbas macam biasa, tapi lebih kepada ayat yang menyindir.. Saya tak tau nak buat apa lagi.. Saya dah minta maaf.. Saya sayangkan persahabatan saya dengan dia.. Tapi msg yang pakwe dia hantar tu dah jelas, dia tak bagi saya kawan dengan awek dia.. Apa yang patut saya buat?

Patut ke saya merayu? Melutut? Mintak ampun? Pada saya, kawan yang baik ialah kawan yang sentiasa memaafkan salah kawannya.. Macam mana saya sentiasa maafkan semua salah dia pada saya.. Macam tu juga saya harap dari dia.. Saya tak pernah mengkhianati dia.. Demi Allah, sekalipun tak pernah..

Mulanya saya yang terasa dengan dia.. lalu saya ignore dia.. tapi saya tau apa saya buat tu salah.. lalu minta maaf.. walaupun punca datang dari dia.. saya tetap beralah.. dan anggap memang saya sorang yang salah.. dah penat saya jelaskan kenapa saya buat macam tu.. lepas byk benda saya explain.. saya jadi penat.. saya minta rest.. nak fikirkan semula.. tapi msg dari pakwe dia betul2 buat saya terluka..

kenapa perlu libatkan orang lain.. masih bercerita tentang benda yang sama.. untung la dia ada pakwe nak berkongsi.. ada pakwe yang boleh sound 'kawan' dia ni.. tolong la saya.. apa yang patut saya buat.. saya sayangkan dia.. :( Sampai bila saya perlu minta maaf? Patut ke saya msg dia lagi, sebab pakwe dia dah tak galakkan saya berkawan dengan dia..



D.I.Y : Colourful Shadow On Text

Pin Pin Pon Pon ||
Assalamualikum..

Hehe.. tak tau nak buat tajuk apa.. Tapi ni segmen Do It Yourself tau.. Hari ni saya nak share sikit apa yang saya tau tentang HTML Code.. iaitu cara nak buat text shadow :)

Code untuk TEXT SHADOW ( Bayang-bayang pada tulisan )

p { text-shadow: blue -1px -2px 0.5em; }
 Tulisan anda akan jadi macam ni

p { text-shadow: red -1px -2px 0.5em; }
 Tulisan anda akan jadi macam ni

p { text-shadow: yellow -1px -2px 0.5em; }
 Tulisan anda akan jadi macam ni

p { text-shadow: green -1px -2px 0.5em; }
 Tulisan anda akan jadi macam ni

p { text-shadow: purple -1px -2px 0.5em; }
 Tulisan anda akan jadi macam ni


Warna pada text shadow tu korang boleh tukar ikut warna yang korang suka.. saiz pun korang adjust la agak2 nampak cun ke kan.. :)

Ok, sekarang code dah ada, tapi macam mana nak apply dalam entry ye? Sila ikut apa yang saya nak ajar ni ok :)

1. First korang tulis text apa  yang korang nak buat shadow tu.. Contoh text saya :

TERIMA KASIH SEBAB SUDI BACA BLOG SAYA

2. Copy mana-mana code yang korang nak..  Klik edit HTML dan cari code seperti kat bawah.. Cari text yang korang tulis tadi
*Klik untuk paparan lebih jelas

3. Dah jumpa? Lepas tu korang paste kan code yang korang copy tadi. Tengok contoh kat bawah ni ye..
*Klik untuk paparan lebih jelas

Klik compose tengok balik text korang jadi tak.. Kalau jadi, dah boleh publish :)

Tara..Dah jadi.. :) Selamat Mencuba!

TERIMA KASIH SEBAB SUDI BACA BLOG SAYA

* Korang boleh juga ganti warna tu guna html color code.. :)  Boleh ambil kat web kat bawah ni ye..


Nak lebih banyak laman webnya, korang search kat Google, keyword : HTML Color Code @ HTML Color Code Generator :)

Ok lah, hope info hari ni berguna untuk korang :)

Tata!



GiveAway EdY : Terbang Jauh-Jauh

Pin Pin Pon Pon ||
Masa saya tengah sedih (sedih lagi) saya pun nak la join ape-ape contest yang ada kat blog ni.. Tolong suggestkan contest apa yang saya patut join.. Supaya dapat lupakan kejap masalah saya.. Harap-harap ada yang sangkut dan bagi saya rezeki.. 

*Klik untuk info lanjut
Kali ni saya nak join Giveaway Edy : Terbang Jauh-jauh

Kenapa saya nak join? Selain daripada sebab kat atas tu, saya nak join ni sudah semestinya sebab nak dapat hadiah yang ditawarkan.. Plus, Giveaway ni senang, tak perlu susah-susah, just buat entry je.. Hadiah apa yang menarik sangat tu ye? Tengok pada banner kat atas : 30 Ole2 dari 3 negara untuk dimenangi! 

3 Negara tu ialah Singapore, Beijing, China & Padang/Bukit Tinggi, Indonesia ( Betul ke ek?) Giveaway ni memang menarik.. Sebab saya memang minat benda-benda macam ni, Fridge Magner + Keychain..

Encik Edy nak bagi hadiah tu pada 30 orang yang bertuah tau.. Setakat yang saya tengok tadi.. Dah 333 orang yang join.. Wahh.. boleh ke menang ek? Takpe lah, just berdoa dan tawakal je.. Join pun last minit. Tarikh tutup Giveaway ni pn dah nak tamat iaitu 19 Disember 2010 jam 11.59pm..

Agak-agak kalau menang, sempat tak nak bawak pergi UPSI? Hehe.. Hadiah yang saya berkenan ialah Keychain dari Singapore.. Sebab tadi baru beli Pencil Box, kalau menang Keychain tu, boleh la sangkut kat situ.. Confirm teringat memori kat blog, sebab kat UPSI mesti tak boleh online selalu macam ni.. :)

Lepas tu saya berkenan juga kat Fridge Magnet dari Singapore.. Boleh lekat kat Fridge kat rumah. Nanti mak tengok mesti teringat saye punye laa.. ^_^

Last sekali nak tag adik saya Titirara .. Kalau saya tak menang, hope dia menang, boleh minta hadiah tu kat dia.. Haha.. 


Buffered Earning Dah Menampakkan Dirinya

Assalamualaikum..

Nuffnang ni cam tau-tau je saya sedang bersedih, dibaginye BE kat saya.. First time dapat ni.. Toce2.. Sukanya lahhh.. Di saat dah tak ada mood nak blogging.. Tak de mase nak blogwalking/bloglarian.. BE ibarat penyeri dalam hidup ni.. Haha.. Ayat tak boleh blah.. Terima kasih Nuff!


Campaign AMP KK Launch (Era), iklan ape eh? Rasanya iklan radio ERA kot ek?

*Extra suka lepas tension hari ni keluar nak pergi buat Medical Check Up, tapi semua doktor kat sini takde.. Mane tah deme ni pergi.. T_T Bukak klinik tapi doktornya takde.. Aduhh! Paling malas bab-bab ni..



Related Posts with Thumbnails