" Life is too short, grudges are waste of perfect happiness..Laugh when you can, apologize when you should and let go of what you can't change..Love deeply and forgive quickly..Take chances, give everything and have no regrets..Life is too short to be unhappy..You have to take the good with the bad, smile when you're sad, love what you got and always remember what you had..Always forgive but never forget learn from your mistakes..But never regret.. People change, and things go wrong..But always remember..LIFE GOES ON... "



D.I.Y : Cara Mudah Buat Animated Banner

Pin Pin Pon Pon ||


SOFTWARE : PHOTOSCAPE

Nak share lagi.. pada yang request header tu, buat masa sekarang tak boleh buat lagi.. Sebab agak bz.. Minggu depan dah tak boleh online T_T

So, saya ajar dulu apa yang saya tau ye.. Photoscape ni nampak macam simple, orang guna untuk edit gambar biasanya, tapi kalau pandai menggunakannya, Photoscape boleh jadi sehebat Photoshop.. Jom la kita belajar buat banner.. :)

1st : Buka Photoscape, klik EDITOR kemudian klik NEW PHOTO

2nd : Pilih size banner yang korang nak

3rd : Masukkan text satu persatu ..
Klik save..

klik Save As

Klik Save As

4th : Masa untuk buat tulisan tu bergerak-gerak :)
Klik untuk besarkan ek.. Senang je ni.. Hee..
(Pening lak tgk pic ni.. korg paham x T__T )



Kalau ada yang tak faham, tanye ye.. Nanti saya update balik.. ^_^

BONUS :
DOWLOAD FONT DI SINI > KEVINAMANDA


23 Kuntum Bunga:

eiysya zasya's said...

wah.. interesting.. tak pernah guna yg ni.. boleh try nnt.. =)


p/s: Percaya diri

mE said...

nak cube..huhu thanx....

♥ LULU ♥ said...

wow!thanks dear..sangat membantu..baru tau phtoscpe pon blh wat gini~

cik Diva said...

sorie tny.. caner nak g kat new hoto tue..?
yg 1st pic tue
g dekat editor ker batch editor eak?

Ainismaira said...

@cik Diva aiyo.. lupe lak nak tulis.. yg itu kat editor :) tq ye

Ainismaira said...

@All : terima kasih ye :)

cik Diva said...

lagi satu.. hoho..
tulisan tue naper cantek eak?
maner nak amek eak tulisan cam gitu?

Pink Diva said...

Wow!..

never try this..

thanx for sharing..

nanakimie said...

waa..bgus2x:) t nak try..hehe

srikandi.aicha said...

cambest!nak try lah(^^)

Mardhiyyah Ridzuan said...

Hehe..Tenkiu!!!
Dah lame ade PhotoScape!!!x explore lebeih...=P

diana said...

nak cuba buat nanti..akak belum ada banner lagi ni..

cik ciput said...

haa, yg ni x sempat try lagi..photoscape besar filenya..esok sy download..hehe..

!!!_Mr Nakal_!!! said...

waa~~~berguna sgt2 toturial ni.

Thnks akak Ainismaira~~hakhakhak

Ainismaira said...

same2 :p

nazirulhazwan~ said...

fuh, terbaik giler, ebat upenyer akak ni.haha

Ainismaira said...

biaso2 jo.. hak2..

Ainismaira said...

@ tq n same2 ^_^

Encik Ska said...

thankssss for the tutorial :) hehe

Ainismaira said...

@Encik Ska : same2 :)

Mohd Asyraf said...

wah..nice entry...memg awak minat bab2 nie...gud2....nk try gk la nanti..thanks 4 d information ya!!...

Amirrah Zawani said...

pandai lah aini ni..
dulu teringin gk nak buat banner sendiri.. tp dah menang contest ayam dapat free dah.. tak jd nak buat :D

yenz said...

jd laa...tq....:)

Related Posts with Thumbnails