" Life is too short, grudges are waste of perfect happiness..Laugh when you can, apologize when you should and let go of what you can't change..Love deeply and forgive quickly..Take chances, give everything and have no regrets..Life is too short to be unhappy..You have to take the good with the bad, smile when you're sad, love what you got and always remember what you had..Always forgive but never forget learn from your mistakes..But never regret.. People change, and things go wrong..But always remember..LIFE GOES ON... "



D.I.Y : Colourful Shadow On Text

Pin Pin Pon Pon ||
Assalamualikum..

Hehe.. tak tau nak buat tajuk apa.. Tapi ni segmen Do It Yourself tau.. Hari ni saya nak share sikit apa yang saya tau tentang HTML Code.. iaitu cara nak buat text shadow :)

Code untuk TEXT SHADOW ( Bayang-bayang pada tulisan )

p { text-shadow: blue -1px -2px 0.5em; }
 Tulisan anda akan jadi macam ni

p { text-shadow: red -1px -2px 0.5em; }
 Tulisan anda akan jadi macam ni

p { text-shadow: yellow -1px -2px 0.5em; }
 Tulisan anda akan jadi macam ni

p { text-shadow: green -1px -2px 0.5em; }
 Tulisan anda akan jadi macam ni

p { text-shadow: purple -1px -2px 0.5em; }
 Tulisan anda akan jadi macam ni


Warna pada text shadow tu korang boleh tukar ikut warna yang korang suka.. saiz pun korang adjust la agak2 nampak cun ke kan.. :)

Ok, sekarang code dah ada, tapi macam mana nak apply dalam entry ye? Sila ikut apa yang saya nak ajar ni ok :)

1. First korang tulis text apa  yang korang nak buat shadow tu.. Contoh text saya :

TERIMA KASIH SEBAB SUDI BACA BLOG SAYA

2. Copy mana-mana code yang korang nak..  Klik edit HTML dan cari code seperti kat bawah.. Cari text yang korang tulis tadi
*Klik untuk paparan lebih jelas

3. Dah jumpa? Lepas tu korang paste kan code yang korang copy tadi. Tengok contoh kat bawah ni ye..
*Klik untuk paparan lebih jelas

Klik compose tengok balik text korang jadi tak.. Kalau jadi, dah boleh publish :)

Tara..Dah jadi.. :) Selamat Mencuba!

TERIMA KASIH SEBAB SUDI BACA BLOG SAYA

* Korang boleh juga ganti warna tu guna html color code.. :)  Boleh ambil kat web kat bawah ni ye..


Nak lebih banyak laman webnya, korang search kat Google, keyword : HTML Color Code @ HTML Color Code Generator :)

Ok lah, hope info hari ni berguna untuk korang :)

Tata!



5 Kuntum Bunga:

Miss Yaty said...

comey nye blog ainis :)

yaty balas follow sini jugak..
sowey sebab lamabt follow balik ye :)

p/s : header ainis buat sendiri ke? comey sgt2 >.<

Ainismaira said...

@Miss Yaty Thanx Yati.. xpe2.. yup header tu wat sndiri.. :)

Mais said...

" always forgive but never forget learn from ur mistakes"

i like it,
sy dah lah seorang yng pyh tok memaafkan orng lain bila ia btol2 mnyakitkan aty sy.

kita ubah nie...
hehehe..

*blog awk cntik sgt2...sy suke..

titirara said...

Kak Aini pandai la . ngeh4

Amirrah Zawani said...

aini mmg pandai..
i tak reti sgt kod2 mcm ni.. :D

Related Posts with Thumbnails