" Life is too short, grudges are waste of perfect happiness..Laugh when you can, apologize when you should and let go of what you can't change..Love deeply and forgive quickly..Take chances, give everything and have no regrets..Life is too short to be unhappy..You have to take the good with the bad, smile when you're sad, love what you got and always remember what you had..Always forgive but never forget learn from your mistakes..But never regret.. People change, and things go wrong..But always remember..LIFE GOES ON... "



D.I.Y : Jom Buat Cursor Sendiri

Pin Pin Pon Pon ||
Second entry untuk segmen Do It Yourself ^_^ .. Tengok pada title, serius memang sangat senang sebenarnya nak buat cursor sendiri ni.. Selepas diteliti html code dari Cursor-4U.. Dapat la saya buat cursor saya sendiri.. Kelebihannya, mestilah cursor kita akan jadi lain daripada yang lain.. Boleh juga letak nama kita sendiri.. So, tak perlu la nak tempah kat orang kan? Hee..

Contoh kod cursor dari Cursors-4U :


Yang warna pink tu korang delete la, kalau tak delete, nanti akan ada la banner kat bucu atas blog korang tu..

Yang hijau tu pulak, korang boleh tukar dengan url cursor korang sendiri.. dinasihatkan buat dlm format .png la.. kalau transparent, baru la cantik.. Hehe..

Contoh Cursor (yang saya buat utk kakak saya : Michashi)


Cara nak dapatkan URL (lebih mudah host kan dekat blog)
: New Post > Upload Gambar > Edit HTML > copy URL

*Klik untuk paparan lebih jelas

*Klik untuk paparan lebih jelas



Updated!

Ganti url cursor dalam kod kat bawah ni ye :)

<style type="text/css">body, a, a:hover {cursor: url(http://url cursor), progress;}</style>

Cara nak apply kat blog pula, macam biasa..
Design > Page Elements> Add a gadget > HTML/Javascript

p/s : Cursor tu jgn la buat besar sangat.. buat kecik2 je k..

Untuk rujukan : Cara Buat Imej Transparent (Using GIMP)

*Mungkin dah ada yang pandai buat ni.. saya nak berkongsi je, kepada yang tak tau.. ^_^





15 Kuntum Bunga:

cik ciput said...

wiwit!!tahniah ainie..hehe..sy nak try la..hehe.. =)

thanks ye.. =)

twinkle twinkle said...

nak try la nnty ;D

Nur Azila Ismail said...

singgah . wah da pandai wat tutorial . cayalah :)

Ainismaira said...

@cik ciput same2.. try la tau.. mmg best kalau jadi :D

Ainismaira said...

@twinkle twinkle ok.. slmt mcuba :)

Ainismaira said...

@Nur Azila Ismail blm pandai lagi la.. akak xtau nak masukkan html code.. huhu

FarhanaFabulous said...

comelnyee cursor die..nice tutorial..

♥ cik mija ♥ said...

naakk buatla!

Ainismaira said...

@FarhanaFabulous Thanks Farhana :)

Ainismaira said...

@♥ cik mija ♥ Slmt mcuba ye :)

Amirrah Zawani said...

kamu ni pandai lah..
saya tak taw bab2 ni :)

Puteri Iqa Izyan said...

wah.patutlah comel je cursor die :P

Pencari Qurratuaini said...

salam
tanda2 bakal guru ni..check result siang karang..heehe..all the best..mudah2han dpt.

L@g3nd@ buD@k N@k@L said...

waa..menarik ni~~i follow..hehe

Princess Feyqa said...

nice tq! tpi sye xleh download gimp lah :( tau x if gune photoshop cne nk jdi kn transparent? hope blh bantu! thx :)

Related Posts with Thumbnails