" Life is too short, grudges are waste of perfect happiness..Laugh when you can, apologize when you should and let go of what you can't change..Love deeply and forgive quickly..Take chances, give everything and have no regrets..Life is too short to be unhappy..You have to take the good with the bad, smile when you're sad, love what you got and always remember what you had..Always forgive but never forget learn from your mistakes..But never regret.. People change, and things go wrong..But always remember..LIFE GOES ON... "



D.I.Y : Jom Buat Header Transparent

Pin Pin Pon Pon ||
Software : GIMP
Note : Klik untuk paparan lebih jelas :)

Ramai dah tanya macam mana nak buat header transparent ni.. Alang-alang tak tau nak buat apa, dan kebetulan tadi terbaca kat blog kawan saya Cik Ciput, so saya curi header dia.. Buat tutorial ni.. haha.. jangan marah ye Cik Ciput..

1st : Design header korang.. Saya biasa guna Photoscape je..


2nd : Bukak la GIMP korang ye.. Pastu klik File > Open (cari la gambar yang korang nak edit tu k)


3rd : Dah open? Sila klik Layer > Transparency > Add Alpha Channel


4th : Dah? Lepas tu klik Fuzzy Tool


5th : Klik pada gambar, bahagian yang korang nak buang.. Cik Ciput ni saya rasa dia nak buang bahagian putih tu.. So Klik kat bahagian putih ye..

Nampak garisan putus-putus tu?

6th : Sila tekan button DELETE, tengok pada keyboard masing-masing ye.. Nanti akan jadi macam ni..

Yang kotak-kotak ni maknanya header tu dah jadi tranparent.. Tapi masih ada yang putih2 tu.. So klik lagi sampai semua jadi kotak2 macam kat bawah ni..


Dah jadi tu.. 

7th : Sekarang cara nak save lak ye.. klik File > Save As


8th : PENTING! Sila save as PNG, kalau gambar tu dalam format JPEG/GIF, korang tukar jadi .PNG Kalau tak tukar, tak jadi la transparent tu.. ^_^


9th : Lepas tu akan keluar kotak ni.. Korang tick ikut macam dalam gambar kat bawah ye :)


10th : Klik SAVE .. Dah siap!



Hehe.. Cik Ciput jangan marah ye..

BONUS :  Download GIMP




17 Kuntum Bunga:

THE LEKAT LEKIT STORY said...

thanks la sbb bg link nk dw aplikasi tu... nk try jugak la

Ainismaira said...

@THE LEKAT LEKIT STORY same2 Suria :)

pearl jade said...

thanx 4 d tips.cmni rupanya..hehe
nk tny,boleh x tgokkn header sye.
die fix dlm box tu.kalo saya wat header besar,nnt die terlebih kotak.cmne ya nk buang kotak 2

Mais said...

wahh..mmg dah lama nk thu mcm mner bt hader transparent ...
thax my friendz.

pearl jade said...

thanx ya...muaacxxxxx

♥ LULU ♥ said...

wow!thanks for the tip..senang rupenye..hehe..tak tau pon..header kita pon orang yang buatkan~

THE LEKAT LEKIT STORY said...

anda di tag

http://duniamelekitku.blogspot.com/2010/12/contest-cerpen-sesedap-rasa.html

cik ciput said...

ekekeke..ainie, ni serius surprise!hahaha..malu2..header burukku itu bertempek kt blog comel ni..hehe..

**thanks sgt2!sayang awak! =)))

Jejaka Terhangat said...

wahh..terbaek tutorial ni..senang je..tak payah pakai photoshop..cool..=)

Jejaka Terhangat: Drama Lagenda Budak Setan Version 2.0 by Jejaka Terhangat.

E.d.Y said...

nice...thanks for sharing..:)

cik Diva said...

bes ouh.. mekasehhhh

shiqin ghazali said...

hello... terima kasih sbb bg tutorial ini. akhirna faham jgk cmne nk buat~ tq

wanyusnira said...

thanx ainie! akak dh edit header akak.. hihih.. suke!!

-✿ Ayu ✿- said...

ainie xnk watkan header yg comel utk ayu ke...hehehe...:p

nazirulhazwan~ said...

fuyyo, power o0o:)

cik ciput said...

Ainie, dah siap!..hehe..thanks ye ajarkn..mudah je ek?huhu..pandai awk..hehe

Mr. Swift said...

Thank you so much! <3

Related Posts with Thumbnails