" Life is too short, grudges are waste of perfect happiness..Laugh when you can, apologize when you should and let go of what you can't change..Love deeply and forgive quickly..Take chances, give everything and have no regrets..Life is too short to be unhappy..You have to take the good with the bad, smile when you're sad, love what you got and always remember what you had..Always forgive but never forget learn from your mistakes..But never regret.. People change, and things go wrong..But always remember..LIFE GOES ON... "



D.I.Y : Wallpaper Kegemaran Jadi Background Blog?

Assalamualaikum..

Ok, satu persoalan juga ni kan? Kadang-kadang kita dah suka dengan design template tu, macam 2 column, 3 column.. Tapi kita tak suka dengan background blog tu.. Atau dah lama-lama kita jadi bosan.. Nak tukar kat template designer memang tak boleh.. Macam saya ni, memang cepat bosan tengok background blog yang sama je.. Sebab tu suka tukar-tukar.. Sampai kawan blogger saya Amirrah Zawani pun asyik tegur.. Hehe..

Dulu blog saya macam ni..
(Original Template)
Sampai sekarang saya tak pernah tukar lagi design template ni, tetap sama 3 Column template.. Post body belah kiri, dan 2 sidebar belah kanan.. Sama kan? Macam blog saya sekarang? Yang bertukar cuma background blog je ^_^

Masalah yang sering kita hadapi bila tukar template ni, kadang-kadang blog kita jadi huru hara kan? Widget jadi berterabur dan ada pulak tambahan widget yang kita tak nak dengan bahasa-bahasa asing.. Nak mencari template yang sesuai pun dah mengambil masa yang lama.. 

So, macam mana kita nak tukar background blog kita tanpa usik sidebar, header, post body semua tu? Caranya tak susah sebenarnya.. Tapi kena pandai bermain dengan HTML code ^_^  Ni cara saya.. memang agak carca marba.. Sebab basic HTML ciput je.. Hee..Maklumlah belajar tak habis dulu :p

Size untuk wallpaper yang korang nak buat jadi background lebih kurang 1280x800, kalau terlalu besar, mungkin gambar tak masuk.. kalau terlalu kecil, wallpaper tu akan jadi tiles/repeat, tak cantik la.. kalau coraknya berulang takpe :) Jom belajar sama-sama :)


1. Klik Dashboard > Design > Edit HTML > Download Full Template (untuk backup)

2. Tengok dalam kotak Edit HTML tu.. korang kena cari text yang ada url.. Contoh macam kat bawah.. Biasanya terletak di awal kod dan dilabel sebagai body/background.. Kat sini la kena apply konsep TRY & ERROR..


3. Try tukar setiap URL yang korang jumpa dengan satu URL gambar lain..  Pada yang tak tau, boleh refer sini > (Cara nak dapatkan URL) .. Kemudian preview dulu, sebab nak tengok kat mana kedudukan gambar tu.. Bila korang dah tau, senang la korang nak tukar nanti..

4. Kalau suka dengan hasilnya + tiada error, klik je Save.. Contoh background blog saya yang dah ditukar, selain daripada sekarang :) Tengok, tak usik sidebar semua kan? :)


Kalau background korang terlalu besar, kecilkan sikit ye.. Yang saya bagi ukuran tadi cuma anggaran saya :)

"Selamat Mencuba"
Kalau ada masalah jangan segan-segan tanya ye ^_^

6 Kuntum Bunga:

cik miera said...

thanks awk...berguna ni

Amirrah Zawani said...

hehe!!! nanti nk belajar wat gk la.. nak make over blog :)

twinkle twinkle said...

background blog akk sume lawa2 ouh ,,,jeles2 hehe

Nadia Azmain said...

wah best nya.. ada diy lagi.. tq sgt2 kongsi info berguna ni :) follow u.. ;)

fiq said...

cik ainismaira, cmne nk kasi gmbr header blog dok tengah2? bila upload je dia automatik dok tepi. huhu..

d a m i a said...

as-salam..ainis, cmne nak bagi bucu border kat keliling blog jadik rounded mcm ainis punya blog nie...tolong ajarkan, please.. =)

Related Posts with Thumbnails