" Life is too short, grudges are waste of perfect happiness..Laugh when you can, apologize when you should and let go of what you can't change..Love deeply and forgive quickly..Take chances, give everything and have no regrets..Life is too short to be unhappy..You have to take the good with the bad, smile when you're sad, love what you got and always remember what you had..Always forgive but never forget learn from your mistakes..But never regret.. People change, and things go wrong..But always remember..LIFE GOES ON... "



Tips : Ciri-ciri Header Yang Baik

Pin Pin Pon Pon ||
Assalamualaikum..


Ada sorang kawan saya tanya, macam mana nak buat header yang cantik? Macam mana nak jawab ye? Sebab nak buat header ni sebenarnya kena ikut kreativiti sendiri.. Saya pun tak boleh jamin apa yang saya buat ni, cantik di mata orang.. mungkin ada mata yang tengok header saya tu macam budak-budak atau terlalu semak.. Apa yang saya boleh bagi tau kat sini.. Sedikit tips saja.. Supaya header tu boleh jadi menarik.. Selebihnya bergantung kepada diri sendiri ye..

Ciri-ciri header yang baik :-

1. Colour : Penggunaan warna yang sesuai dengan warna tema blog.. Jangan guna warna yang terlalu terang, juga jangan terlalu malap.. Gunakan kombinasi warna yang sesuai, yang tidak menyakitkan mata memandang..

2. Font : Pemilihan font juga sangat penting.. Jenis tulisan yang digunakan mestilah yang mudah dibaca.. Tidak terlalu kurus.. Dan tidak terlalu serabut (tulisan sambung)

3. Text : Apa yang nak ditulis kat header juga tak perlu terlalu banyak.. Cukup sekadar nama blog, dan sedikit tagline yang tidak terlalu panjang dan mudah difahami.. Macam tajuk buku.. kalau panjang sangat orang susah nak ingat kan?

4. Size : Saiz header tak perlu terlalu besar.. Jangan la sampai separuh daripada blog dah header je.. buat saiz sederhana yang sedap mata memandang.. jangan pula terlalu kecil sampaikan orang tak nampak apa yang kita tulis.. Sia-sia je la buat header macam tu.. Hehe..

5. Style : Header yang menarik sebenarnya yang dibuat dalam bentuk transparent, berbanding yang dibuat dalam satu kotak.. Kelebihannya, mudah disesuaikan dengan background blog.. dan tak perlu la ditukar setiap kali nak tukar background baru :)

6. Simple : Header yang simple ni bermaksud, header yang tak terlalu banyak decoration.. Kalau nak letak gambar sendiri, cukup la satu, dua je.. Untuk hiasan lain pula, pastikan tak nampak semak sangat.. Yang penting sedap mata memandang.. 

Sebenarnya banyak lagi tipsnya, nak buat header ni tiada tutorial yang spesifik, semuanya perlukan daya kreativiti sendiri.. Setakat ni cuma tu yang saya boleh bantu.. Bagi mereka yang kreatif, header yang crowded pun boleh nampak menarik.. ^_^

15 Kuntum Bunga:

titirara said...

Wah , kak ainie kan pakar buat header ^_^

ezhan_artwork said...

good tips la, baru ingat nak buat post mcm ni hari tu. hihi. tapi x buat2 pon

Ainismaira said...

@titirara pakar la sgt.. huhu..

Ainismaira said...

@ezhan_artwork ala2.. slah teknik la.. sbnrnya nak post kat blakang2.. tp terpost kat depan lak.. adeh.. awk wat la.. mybe tips awk lebih menarik :)

twinkle twinkle said...

kak aini ni kreatif la:)

diriku said...

he2..blh mntk tlg design la pasni..kan aini?

Nur Azila Ismail said...

nak tuka header la . heheehe

Syed Hilmi Syed Yahya said...

yeh...!! syed nye header transparent...jd cntik ar...hehe,,sbnar nye x cantik pown syed nye coz bru je balajar wt header transparent...sape nk header transparent..?? hehe..promote ar lak...thankz ngn sume tips 2...hehe

mekdonel said...

One of the truly best blog..

www.fdausamad.blogspot.com

Baca 3-4 entry lepas tu mesti jadi ketagih!

i m not kidding..blog brader ni memang awesome!

Ainismaira said...

@twinkle twinkle biase2 je dik :)

Ainismaira said...

@Nur Azila Ismail tuka la. hehe.. blog kamu nanti akak wat.sblm akak g akak siapkan :)

Ainismaira said...

@Syed Hilmi Syed Yahya cantik.. hehe.. nanti dah biase buat.. kite akan dpt hasil lg bagus.. :) same2

Ainismaira said...

@mekdonel tq,,akan diterjah nanti.. hehe

d a m i a said...

salam..ainis, saya nie jgn kata nak create header y cantik, nak guna photoshop pun tak pandai2 lagi..maklum la, baru lai dlm dunia blog nie...awak ja la yang design untuk saya, aci..?? hehehehe...

Amirrah Zawani said...

suka tgk header2 kamu..
cantik n comel2 belaka..
watkan utk saya satu.. hehe!!! :)

Related Posts with Thumbnails