" Life is too short, grudges are waste of perfect happiness..Laugh when you can, apologize when you should and let go of what you can't change..Love deeply and forgive quickly..Take chances, give everything and have no regrets..Life is too short to be unhappy..You have to take the good with the bad, smile when you're sad, love what you got and always remember what you had..Always forgive but never forget learn from your mistakes..But never regret.. People change, and things go wrong..But always remember..LIFE GOES ON... "



Tolong saya.. Apa yang patut saya buat..

Dari semalam saya tak dapat tidur.. Memikirkan masalah saya.. Saya nak minta pendapat korang, 698 kawan saya kat Blog ni.. Tolong saya...

Hari tu saya ada post pasal masalah dengan kawan saya kan? Saya ada buat salah.. Dan saya dah minta maaf.. Bukan sekali tapi dah banyak kali.. Saya dah akui salah saya.. Walaupun dia cakap dia dah maafkan saya, saya tau dia belum maafkan saya.. Masing-masing ada salah.. 

Tapi hari ni, saya dapat msg dari pakwe dia dekat Facebook.. Seolah-olah macam saya sorang yang salah dalam hal ni.. Memang saya tak boleh terima bila ada yang masuk campur.. 

"aku xgalakkan supaya korg trus bkwn"

Antara ayat yang ada dalam msg tu.. dan ada la lagi ayat-ayat yang sekali imbas macam biasa, tapi lebih kepada ayat yang menyindir.. Saya tak tau nak buat apa lagi.. Saya dah minta maaf.. Saya sayangkan persahabatan saya dengan dia.. Tapi msg yang pakwe dia hantar tu dah jelas, dia tak bagi saya kawan dengan awek dia.. Apa yang patut saya buat?

Patut ke saya merayu? Melutut? Mintak ampun? Pada saya, kawan yang baik ialah kawan yang sentiasa memaafkan salah kawannya.. Macam mana saya sentiasa maafkan semua salah dia pada saya.. Macam tu juga saya harap dari dia.. Saya tak pernah mengkhianati dia.. Demi Allah, sekalipun tak pernah..

Mulanya saya yang terasa dengan dia.. lalu saya ignore dia.. tapi saya tau apa saya buat tu salah.. lalu minta maaf.. walaupun punca datang dari dia.. saya tetap beralah.. dan anggap memang saya sorang yang salah.. dah penat saya jelaskan kenapa saya buat macam tu.. lepas byk benda saya explain.. saya jadi penat.. saya minta rest.. nak fikirkan semula.. tapi msg dari pakwe dia betul2 buat saya terluka..

kenapa perlu libatkan orang lain.. masih bercerita tentang benda yang sama.. untung la dia ada pakwe nak berkongsi.. ada pakwe yang boleh sound 'kawan' dia ni.. tolong la saya.. apa yang patut saya buat.. saya sayangkan dia.. :( Sampai bila saya perlu minta maaf? Patut ke saya msg dia lagi, sebab pakwe dia dah tak galakkan saya berkawan dengan dia..



24 Kuntum Bunga:

Effa | Mama FZ said...

Kesiannya adik saya ni. Sabar ye dik. Dengar (baca) apa yang akak nak tulis ni... huhuhu..

Dlm tahun ni akak pun menghadapi masalah yang sama macam adik. Bukan sekali - tapi berkali-kali. Dari org yang sama.

Memadai adik dah minta maaf padanya. Bila dia dah ok nanti, pandai la dia baik nanti tu. Kadang-kadang susah nak cakap tentang rasa dan perasaan orang lain. kadang kita rasa kita betul, tapi kadang tak betul langsung. Macam tu juga dengan orang. Kadang dia tau pun, kesalahan kita tu 'mikro' sangat, tapi rasa kesal dan marah dia tak nak reda-reda (that's what happen to my friend tu). So, akak just let it cool dulu. Sekarang ni [alhamdulillah], kami dah berbaik [walaupun] kurang la seri dan sengatnya dalam pergaulan. Akak dah jadi [berhati-hati] bab berkawan dan bersahabat. Takut ada yang terasa hati tanpa akak sedari. Walau pada dasarnya kita sayangkan persahabatan dan kita ikhlas untuk bersahabat, tapi 'Sahabat' itu ada sempadannya.

Dia dah berpasangan - Lagilah berbeza padangan dan cara berfikir orang single-mingle. Orang berpasangan ni lebih 'sensitif' orangnya. Kita [chit-kita pulak.. hehehhe] adik yang comel dan single-mingle ni hassle free dan kurang stress. :))

Alamak macam terpanjang sudah... :P
Oklah, jgn risau2 k. Relex.... Bagi dia masa untuk tenangkan fikiran dia...

d.A.o.U.z said...

ainismaira, cuba awak contact lagi kawan awak. Masalah kalo boleh dibincang lagi, insyaALLAH boleh setel..

Cik Kamoo said...

salam...awak bincang dgn dia baik2. Kalau masih xda jalan selesai. Berserah pada Allah...itu yg terbaik. Sekurang2nya kita dah usahakan. Jadi biar Allah tentukan pula mcm mana....Dah gi tido

nazirulhazwan~ said...

pakwe die tu laki die ker??
klu den mmg den tampor pakwe die, otak letak kat jamban ke hape, pttnye diberi galakan utk bkawan, ni jadi batu api pulak.

toksah la kawan ngan org cmtu, buat steady jer, bia la satu hari nati die sedar, buat per nak susah pk pasal org lain, pdhl org tu xde pon pikir pasal kite.

khairunnisa ♥ said...

Ainismaira,

jangan melutut iA ^__^ tak elok. aini bertenang kejap dan fikir apa yang perlu. ainismaira meminta maaf tu adalah sesuatu yang terbaik. hanya berdoa Allah lembutkan hati dia.

sekiranya pakwe kawan aini penyebab korang terputus persahabatan. dia juga berdosa. Aini, buat masa ni..pi berehat dan tidur. then, ambil masa nak memulihkan kembali persahabatan k. mungkin dia perlu kan masa. sabar je k.

Moga berjaya ainismaira ^__^

Zafirah Majdiah said...

talk to her.. friend to friend talk :))

Jejaka Terhangat said...

nasihat JT: cik ainismaira cuma perlu minta maaf kat dia..seikhlas maaf..dah buat pon kan. dan dia masih tak terima..tak boleh nak buat apa..

kalau kita dah minta maaf dan org tu terus salahkan kita, taknak maafkan..tu terpulang pada dia..

yang penting maaf dah dipinta..


Jejaka Terhangat: Conclusion Entri: Perlu Ke Malu Letak Status In A Relationship..?

Shinu said...

shinu rase mintak maaf selagi yg boleh... kalau ade gaye cm kwn aini dah mcm tegur2 2 ok la 2... hmm.. tp sebenarnye x suke jugak org interfere ni...

d a m i a said...

salam..saya rasa baik awak slow talk je ngan member awak tu..masing2 luahkan ape yang terbuku kat hati but kena open la, terima dengan hati yang terbuka...tentang pakwe dia tu, saya rasa dia xde hak nak melarang, lagipun dia sepatutnya jadik org tgh, dgr cerita dari 2-2 pihak, baru la gentleman...klu dgr sebelah pihak ja, memang la dia akan sokong awek dia...
dalam sesuatu perhubungan tu,kena la ade sikap tolak ansur dan saling memaafkan klu ade buat salah...
anyway, all the best ya'..

Ainismaira said...

@Effa | Mama FZ akak.. sy pn ada pasangan juga.. tp die xpenah masuk cmpur hal sy dgn kawan.. dia bg nasihat yg baik2 je.. dia suruh saya minta maaf lagi.. kwn sy cakap dia dah maafkan saya.. tapi kenapa tiba2 suruh pkwe msg sy ckp xbg kawan dgn dia dh? sy btol2 xpaham..runsing sgt pk benda ni..

Ainismaira said...

@d.A.o.U.z i will.. sy nk dengar sndiri dari mulut dia yang dia xnak kwn sy dah..

Ainismaira said...

@Cik Kamoo wslm.. sy akan bincang lg dgn dia.. thx ..

Ainismaira said...

@nazirulhazwan~ laki la.. ntah la.. dah kalau dia xbg kwn dgn awek dia.. nak wat ape lg.. xtau la.. sbb kan 1 slh sy, terus nak putus kwn.. hmm..

Ainismaira said...

@khairunnisa ♥ sy cuma harap dia maafkan saya.. kalau dah xnak kwn pn xpela.. pedih rasa hati ni.. xtau la dia boleh rasa ke x..

Ainismaira said...

@Zafirah Majdiah ok.. thx dear..

Ainismaira said...

@Jejaka Terhangat hm..sy cuma nak pshabtan tu jd mcm dulu.. sy tau kalau dia maafkan sy sekalipn ktorg xmgkin macam dulu dah..

Ainismaira said...

@Shinu kalau boleh jmpa mmg la ok.. mslhnye kami bukan depan mata.. xtau nak wat ape dah.. pape pn..sy akan cuba settle semua ni..

buzzy said...

jgn sedih jgn nangis.ini adalah proses pembelajaran dalam subjek kehidupan..dgr kata mama fz tu.dia lebih berpengalaman.

dah ade teman kan.consult with him.mostly kite berkawan setakat mase bujang je.dah kawen jarang dah berhubung dgn rakan2 lama(sy petik dari kata2 dari seorang pakcik yg sy tak igt namanya)

dah besar kan.takmo nangis2.senyum

cik ciput said...

ainie, tarik nafas dalam-dalam, hembus perlahan-lahan..bertenang k..

dalam hal persahabatan, memang akan ada pasang surutnya.. sama juga macam percintaan..ada masa bergembira, ada masa berduka..

orang yang ada pasangan, perkara2 kecik pon mesti akan diceritakn kpd psgn msng2..berkongsi cerita la katakan..tpi benda jadi semakin buruk kalau si pasangan tu masuk campur, contohnya macam hal ainie dgn kwn ainie ni..

jadi, pada pendapat sy, bagi kawan ainie tu masa..mungkin otak dia tengah bercelaru..mgkin jugak pakwe dia ada ckp bnda2 yg menghasut dia (ini hnyalah andaian, tpi x elok ye kita berburuk sangka..hehe)..so skrg ni, biarkan dulu..biar keadaan tenang..insyaAllah, sampai satu masa bila dia sedar dia dah kehilangan seorg kwn yg baik mc awk, dia akn kembali..

**tak semua kawan boleh jadi sahabat

lyn sakura said...

sabar la ea syg~maybe ade hikmah ab disebalik nie..if ainis dah mintak so ok la.then terpulang ar pde dye nk maafkan ke x.!mybe dye ego ke an,xpon dye lbh dgr ckp bf dye,if dye sygkan hbngan ngan ainis,mesty dye xkn mcm ni.ni nmpak sngt dye lbh pntngkan bf dye.so sknk ni wat xtau je la..klu boleh ignore,ignore je.berdoa je spya pintu aty dye terbukak ok....

Shag said...

Ainismaira : Shag pernah alami benda ni. Dan pasal benda ni jugak hidup Shag kat kolej hampir terkubur. Sebab, terlalu memikirkan persahabatan yg terputus tu. Jujur Shag cakap, Shag sedikit rasa ayat BF kawan awak tu sedikit sebanyak membayangkan luahan hati kawan awak tu. Mungkin dia tak dapat nak cakap sendiri pada awak yg dia tak dapat teruskan persahabatan, jadi dia suruh BF dia sampaikan.

Kalau bukan pun, Shag rasa memang dia tak nak teruskan hubungan korang. Kalau dia nak teruskan, PASTI dia jumpa awak. Saling mintak maaf kan? Betul tak?

Shag ada pengalaman. Shag iya iya mintak maaf. Dia cakap dia maafkan, tapi Shag dapat rasakan dia tak maafkan pun.

Jadi, biar jela dia dengn BF dia. Ainismaira kena teruskan kehidupan ni. Tujuan awak hidup kat dunia ni bukan untuk bersama dia sepanjang hayat. Mungkin korang tak ada jodoh as a friend. Lupakan dia, terus kan hidup. Jadikan kes korang ni sebagai pedoman.

Ada hikmah Allah jadikan begini. Mungkin ada kawan yang jauh lebih bagus kat luar sana tu untuk awak!

Shag dah jumpa kawan terbaik Shag lepas kes Shag tu. Dialah yang naikkan Shag time Shag hampir terkubur.

Awak kena kuat! Okay? :D

Mais said...

maaf anismaira, agak kelewatan sy membaca n3 awk. sy masih kurang sihat lagi,,,doakan sy ye

anis, sy rasa awk tak perlu nak berkali2 mintk maaf pd kawan awk,
ye seorang kawan yg baik dia akn memaafkan kawn nyer, dan kawan yang baik juga dia kan menegur kesalahn kawan nya. dia kan terima dan bersama kita tak kira kita mcm mna.
Sama seperti dia mula2 menerima kita sebagai kwnya dulu.


Bila kita betul2 ikhlas nk berkwan, memang kita syg untuk akhiri persahabtan tu. Tapi bila orng dah tak inginkan persahabatan ini terjalin. Kita tak leh nk buat apa,
yg penting awk jgn sesekali kita tunjukkan yg awk juga setuju untuk akhiri persahabatan tu. Bersikap seperti biasa. Insya Allah. persahabatan itu akan terjalin.

Jika awk tak mampu untk teruskan, awk berserah lah pada yang Essa. Doa banyak2. Insya Allah berkaitan doa awk, ia akan berhasil.

Semua tue terpulang pada awk anismaira. berusaha dan mintk pertolongn dari yg Essa.

Pencari Qurratuaini said...

salam

maaf kalau sya berada di tempat pakwe kawan awak tu.pnah jd kt sya tp berusaha redakan mreka utk berbaik2. bkn mcm tu cranya pakwe dia utk selesaikan masalah.

klu sya, pertemukan korang secara bersemuka n berbincang secara baik.itu lebih memadai dr bermesej2. lg satu,masalah tu klu x melibatkan hal pakwe makwe, pakwe kwn tu x sepatutnya masuk cmpur n bkn mnambah mslh lg.

kwn yg baik, adalah kwn yg sanggup mendengar x kishlah pahit atau manis..apa pun, all the best..berteme adalah lebih baik..(klau kwn penh jumpalah))

cekelat getah said...

oh aini... lambat sy kumen entri nie..sy penah raser cam awak rase..sebijik sngt..smpai sy xboleh tidur pk maslah nie..kwn2 lain yg ader sumer nk larikan diri..sy sorang jer maser tue..padahal masalah berpunca dr dia. tapi biasalah manusia suka salahkan org kan...
lepas tue sy ignore jer ape2 yg dorang fitnah sy..sy jd macam kebal sngat dengan fitnah2 dorang.... last2 sy rapat dengan kwn2 yang dulu tak rapat lnsg dgn sy... kami kawan baek smpai sekarang..pasal dorang sy dah xkesah dah..sebab kawan2 sekarang yang ader nie lebey baek dari dulu.. alhamdulillah fitnah yang dorang buat tue terkena diri sendiri..
orang kata biler kiter gado dngan kawan baik 2 kemungkinan yang akan terjadi
1. lagi bertambah baik
2.jadi musuh yang palin teruk

aini byk saba k..ader hikmah sumer tue..Allah dah tentukan dah sahabat kiter yang betul2 bley tolong dlm susah dan senang..

Related Posts with Thumbnails