" Life is too short, grudges are waste of perfect happiness..Laugh when you can, apologize when you should and let go of what you can't change..Love deeply and forgive quickly..Take chances, give everything and have no regrets..Life is too short to be unhappy..You have to take the good with the bad, smile when you're sad, love what you got and always remember what you had..Always forgive but never forget learn from your mistakes..But never regret.. People change, and things go wrong..But always remember..LIFE GOES ON... "



salah siapa sebenarnya?

Pin Pin Pon Pon ||

*Gambar hiasan. ( Model : Mr. Epi )

Tujuan entry ni bukan nak menuding jari or nak kutuk siapa2.. Entry ni UMUM.. Tp semuanya berkaitan dgn 'Wanita dan Isu Bertudung'..

Firstly, mmg sejuk la mata tgk ramai perempuan skrg sudahpn mengenakan tudung.. Syukur Alhamdulillah.. Sbb masih ada yg sedar tentang kewajipan tu.. Tp yg menjadi masalah kat sini.. Bila bertudung bukan kerana tuntutan Islam.. tp mengikut fesyen.. mmg kesian bila tgk perempuan menjadi mangsa fesyen.. cantik.. mmg cantik.. tp.. indah cuma dipandang mata.. mmg ada yg kate nawaitu tu penting.. tp biar lah kena pada gayanya.. kalau dah terang2an gaya itu salah.. nawaitu yg baik pn ttp boleh mcemarkan imej kite.. then jadilah kes kutuk mengutuk.. org kate dosa paling senang nak dpt tu mengumpat la.. cam saye ngah wat skrg ni.. huhu.. tp ni bukan la mengumpat.. tp beri pendapat.. :p

Banyak situasi yg boleh kaitkan dgn fesyen btudung ni :-


*Macam2 fesyen bertudung sekarang.. ( Model : Mr. Epi )

1. Bertudung tp berpakaian xsepadan (ketat,jarang, menampakkan bentuk badan)
- situasi ni dah biasa sgt.. rasenye saye pn ade termasuk lam kategori ni.. boleh nak pkai seluar.. sape kate xleh.. tp biarlah yg longgar.. baju plak labuh menutupi bahgian pgung.. ade plak elok yg berpakaian sopan n btudung, tp jalannye mak aihh.. mcm itik.. kiri kanan pusing2.. huhu.. kalau dah mmg jlannye gtu xpe.. tp jgn dibuat2 k.. :)

2. Bertudung tp xmenutupi bahagian dada a.k.a tudung pendek..
- tudung pendek ni mmg glemer utk budak2 skolah.. mase skolah dulu, mmg popular la fesyen ni.. pakai tdung, ni mmg pendek gile, bukan kate saiz s, tp saiz k (kanak2) .. cantik ke? tak punn.. depan pendek nampak tut.. blakang pendek nampak tut.. rambut pn tekeluar.. malu juga tgk.. n bile dgr budak2 laki dok mgutuk nasi lemak 50sen la.. 2kg la.. mcm2.. org laki ni mmg ske bab2 tu.. pandai pulak dorg tu nak timbang2 bende tu.. isk2.. kang bahu senget belah kiri baru tau.. :p

3. Bertudung tp sanggulnya tinggi..
- yg ni baru la juga fesyennya.. sblm ada kua kabar yg fesyen ni 'haram' sy tgk pn mmg dah xsuke.. btl la mcm bggol unta.. tp saye xberani la nak main2 ngan mane2 hadis yg penah dikeluarkan.. sbb bab agama ni kalau tsalah letak hukum, buruk padahnye.. nanti kene hentam plak.. biarla yg lebih arif menentukannya.. tp pkara yg kite dah mula rsa was2 tu xpayah la buat k.. lebih baik.. lebih slmt..

4. Bertudung pin di belakang..
- fesyen ni rasenye dah lame sblm fesyen sanggul lg.. mase tudung yg ade awning tu mule glemer.. tp baru2 ni terbace d facebook.. fesyen tudung tu mmg nak mcm same ngan 'rahib' tahu la dari agama mane kan.. maybe semua tu kebetulan.. n maybe juga fesyen tu mmg dicipta utk mnyamai kaum lain.. Wallahualam.. xtau la yg tu.. tp kalau kite sndiri sedar benda tu dah myerupai kaum lain, elokla berenti k..

5. Bertudung tetapi tudungnya jarang..
- Biasenye yg jadi msalah bile pakai shawl a.k.a selendang.. tak dinafikan.. mmg cantik.. sbb kainnye lembut terbentuk je.. tp hati2 la plih material.. byk yg kainnye nipis.. jarang.. nak lilit lak, pastikan lilit btol2 kemas.. supaya xnampak tengkuk, n jgn la biar nampak dada/rambut..

6. Bertudung keluar jambul..
- popular bg golongan VVIP.. maaf ye makcik2, tu bkn bertudung.. xnak cite lebih, t kene saman.. huhu.. (takot)

7. Bertudung ON OFF
- hari ni pakai esok xpakai.. pagi pakai petang xpakai.. g kelas pakai.. kua ngan boypren xpakai.. ( boypren kate, 'U kalo g kelas u pkai tdung k, nti xde la boy lain ngorat, kalau dgn i xpe.. sexi2 skit i ske ) haha.. ok ke camtu? bg dorg ok la kot.. tp bagi saye tidak same skali.. automatik rase xsuke tu dtg, even tgk dia btudung cantik, if skali je nampak dia dah xpakai tudung, aduhh.. terus respek tu hilang.. sori la k.. pendirian org bbeza2.. tp sy xnampak lebihnya kalau btudung ON OFF ni.. lebih banyak yg mengata dari yg suka.. (cthnye saye dah mgate pn ni) .. cuba pk ape sbb org ramai ckp 'BERTUDUNG TAK SEMESTINYA BAIK' kalau kita ada rasa segan ngan aurat kita.. menjaga pakaian kita.. kita xkan buat pkara yg boleh merosakkan agama..

Bila keluar statement 'BERTUDUNG TAK SEMESTINYA BAIK' tu, saya sendiri tertanya2 n jadi sedih sangat.. Kadang2 rasa nak ckp, 'YG TAK BERTUDUNG TU KOMPEM KE BAIK'? sape yg boleh jawab? mmg la, yg btudung pn ada buat salahnya.. tp salahnya bukan pada pakaian/tudung tu.. slahnye pada diri masing2.. tepuk dada tanya iman..

Bila kes perempuan bertudung berkhalwat/buang bayi, ramai yg gembar gemburkan isu tu.. sbb org ade point nak mgata.. tp saye nak jugak tanye, yg xbtudung xde ke yg bkhalwat? xde ke yg buang bayi? hakikatnya semua sama.. smua org boleh terjebak.. tudung xmainkan peranan.. tp syaitan yg menghasut.. nak cerita pasal ni mmg xkan habis.. sbb takut keluar lagi satu statement.. 'KUBUR MASING-MASING'.. mmg la kubur kita xsama.. tp Allah Maha Besar.. ramai yg dikebumikan dlm satu liang lahad.. xsalah kita beringat sesama Islam.. setiap org melakukan kesilapan.. Tp Allah bg kita peluang, selagi pintu taubat blm ttutup.. Kita masih pnya peluang.. ramai sgt wanita skrg yg jadi mangsa..

* Sama2 la kita fikir.. mintak maaf if ade yg tsinggung bile bace entry ni.. *

p/s:jgn gelakkan model saye tu ek.. Peace! :p

Pemalas punya budak..

Dah lame xpost cni.. bukan sbb xde cite, tp sbb 'MALAS' .. nyet btol.. sblm entry ni ditulis.. ade byk lg entry dah ditulis.. dan kini semuanya berada dlm draft.. haha.. adess.. org ade blog, die pn nak buat blog.. tapi malu nak share.. ape la nak jadi.. malu kalau org bace.. tp psoalannye kat cni, ade ke yg bace? haha!

mmg sjak kebelakangan ni, jiwe kacau banyak laa.. tah la.. bile ade yg dkt, rase rimas.. bile die mjauh sunyi lak.. tp dlm pade tu rase tenang jugak bila xde yg byk tanye.. takde nak mcari slh..
pendek kate smuanya menjadi masalah.. nak bkorban utk saye pn xleh.. tp bile ade yg bleh.. sbuk lak die nak amik tau.. geram btol!!

skrg ni mood raye dah xde pon.. sbb ramai dah habis cuti.. kalo cuti raye tu sbulan kan best.. msti mood raye tu sebulan segar bugar.. hehe..hari ni dah 14 Syawal.. rasenye berat bdn ni makin btambah.. sedih laa.. skrg ni mmg xmkn nasik sgt.. kecuali kalo Abah bwk balik nasik lemak/mak masak nasik goreng.. hehe.. xleh tolak la 2 menu tu.. semalam pn dah melantak bihun tom yam.. adess.. rasenye selagi dok umah mcm ni la.. mkn mkn dan mkn lagi.. pape pn xleh putus asa.. kene usaha lagi kruskan badan.. bile tgk ade mber skolah yg dah kurus slimmm river.. mmg jeles sgt.. pdhl dlu orgnye tembam.. xleh jadi ni.. xnak kalah..xnak kalahh!

skrg ni still lg tggu panggilan utk temuduga.. kwn2 smua dah mula keje.. saye je baru sibuk2 nak smbung blaja.. em.. kalo ciast xde problem hari tu.. xde la susah sgt mcm ni.. msti ngah praktikal skrg ni.. dah la kene apply baru, interview baru.. org kat cni pnye la tggu dorg dok panggil.. asyik tangguh je.. kalo nak kene aply baru leceh la... skrg ni tggu je la panggilan interview yg satu tu.. kalo dpt mmg nak blaja sgguh2 la.. cite2 tuuuuu.. kalo sakit tu dtg n rase nak mati skali pn, usaha jugak tanpe henti!!
Related Posts with Thumbnails