" Life is too short, grudges are waste of perfect happiness..Laugh when you can, apologize when you should and let go of what you can't change..Love deeply and forgive quickly..Take chances, give everything and have no regrets..Life is too short to be unhappy..You have to take the good with the bad, smile when you're sad, love what you got and always remember what you had..Always forgive but never forget learn from your mistakes..But never regret.. People change, and things go wrong..But always remember..LIFE GOES ON... "



Dalam Mulut Ada 'Beliau'

Hari ni saya makan mi kari.. tiba-tiba saya tergigit sesuatu yang keras.. Mula-mula saya ingat kulit kerang tersesat.. Lepas tu terfikir juga " Eh, gigi aku patah ke?" Perlahan-lahan saya keluarkan benda itu dari mulut saya.. Huhuu.. Rupa-rupanya.. 'Beliau' ini yang berada dalam mulut saya..

Cuba korang  teka, 'beliau' ni apa?Bear Emoticon Set


Eeee.. setelah diamati dan dibelek-belek.. Baru la saya tau rupanya beliau adalah seekor siput!

 MSN Bear Icons Waaa.. ni la kali kedua saya pernah termakan siput.. Yuckss.. geli sangat.. T_T benci2.. saya memang fobia dengan binatang lembik-lembik ni.. Nasib baik la siput tu dah mati.. Tapi 'beliau' tetap seekor siput.. 
Ngeri betol la..Bear Emoticon Set

*Automatik teringat kat kawan blogger saya, Cik Ciput..*
Crawling Snail


D.I.Y : Icon Facebook & Twitter

Pin Pin Pon Pon || , ,
Assalamualaikum.. Hari ni bermula la segmen Do It Yourself.. Cuba-cuba je, kalau ada sambutan, boleh la buat yang lain pula.. Hehe..Rasanya dah ramai yang pandai guna aplikasi Photoscape, Photoshop atau GIMP kan? So senang la sikit nak ajar.. Tapi saya tak pandai guna photoshop.. Hehe.. Biasanya saya guna Photoscape dan GIMP saja.. Kalau ada cara yang lebih mudah, korang buat la ok.. Mungkin cara saya ni susah sikit.. ^_^

Jom ikut step by step..Kita mula dengan basic ^_^ Rasanya dah ramai pandai yang ni.. T_T
P/s : Klik image untuk paparan lebih jelas :)

1. Cari gambar yang korang nak guna dan icon facebook yang original.. 

2. Lepas tu buka Photoscape > Open Image yang korang nak.. 
kemudian tambah gambar icon FB..


3. Susun Icon FB kat kedudukan yang korang nak macam gambar kat bawah.. Dan save..

4. Dah siap.. Sila buka GIMP plak.. ^_^

5. Klik File > Open (Pilih gambar yang dah siap tadi)

6. Kemudian Klik Layer > Transparency > Add Alpha Channel


7. Lepas tu Klik "Fuzzy Tool" dalam toolbox..

8. Klik pada bahagian putih dalam gambar.. Nanti korang akan nampak garis putus2 macam gambar kat bwh ni..

9. Kemudian klik Del (Delete) kat korang punya keyboard, gambar tu akan jadi macam kat bawah ni..
Background kotak2 tu maknanya pic korang dah jadi transparent la tau ^_^


10. Lepas tu klik File > Save As
Jangan lupa tukar format file kepada PNG .. kalau tak tukar nanti pic tu tak jadi transparent ^_^

11. Last sekali klik save.. Tick ikut yang dalam pic kat bawah ni tau.. Lepas tu boleh la save.. 

Kalau besar sangat korang resize la ok.. nak buat untuk Twitter pun sama juga.. Cuma tukar Icon Twitter la ok ^_^

Sape2 nak boleh la ambil ye.. ^_^

Credit:
Photoscape
GIMP
Maribina Blog

*1st time buat Tutorial : Malunya*


Related Posts with Thumbnails