" Life is too short, grudges are waste of perfect happiness..Laugh when you can, apologize when you should and let go of what you can't change..Love deeply and forgive quickly..Take chances, give everything and have no regrets..Life is too short to be unhappy..You have to take the good with the bad, smile when you're sad, love what you got and always remember what you had..Always forgive but never forget learn from your mistakes..But never regret.. People change, and things go wrong..But always remember..LIFE GOES ON... "



Jadilah Blogger Yang Bertanggungjawab...

Pin Pin Pon Pon ||
Assalamualaikum..

Entry hari ni nak cerita tentang satu perkara.. Bila follower dah bertambah, semakin ramai orang akan datang blog kita, walaupun tak ada yang komen, pasti ada yang baca.. jadi sebarang fakta yang kita keluarkan, mestilah dikaji.. Pembaca ada macam-macam jenis, ada yang berfikir sebelum percaya.. Ada yang terus percaya apa yang mereka baca..

Sebenarnya, saya nak buat entry lain hari ni, tapi masa jalan-jalan kat Google mencari gambar.. Saya terjumpa satu blog yang ada cerita pasal Kuaci.. Antara gambar yang dipaparkan :-

handmade porcelain sunflower 640 03 Hand Made Porcelain Sunflower Seeds image gallery
Gambar yang didakwa diambil di sebuah kilang kuaci di China

handmade porcelain sunflower 640 04 Hand Made Porcelain Sunflower Seeds image gallery
Close Up : Yang korang nampak macam pasir tu adalah kuaci..

handmade porcelain sunflower 640 07 Hand Made Porcelain Sunflower Seeds image gallery
Katanya kilang tu terlalu besar sehingga pengunjung yang datang boleh pijak.. siap baring-baring lagi ambil gambar kat situ..

handmade porcelain sunflower 640 09 Hand Made Porcelain Sunflower Seeds image gallery
Kalau kita tak kaji.. Kita pun akan percaya apa yang beliau cuba sampaikan. Sebab memang tu gambar kuaci kan?

handmade porcelain sunflower 640 01 Hand Made Porcelain Sunflower Seeds image gallery
Kalau tengok orang pijak-pijak kuaci ni korang nak ke makan?

Kadang-kadang apa yang kita lihat tak sama dengan kebenaran.. Sebab tu saya agak risau nak letakkan entry-entry macam ni kat blog.. Sebenarnya kuaci dalam gambar ni bukan kuaci betul.. Ia diperbuat daripada Porcelain.. Kuaci2 ni dibuat dengan tangan yang mengikut pencarian saya kat Google, dipanggil Hand-Made Porcelain Sunflower Seeds.

Sedikit petikan dari laman web tersebut :-

This is one of the masterpieces introduced in Tate Modern’s vast Turbine Hall (London) by Chinese artist Ai Weiwei. At first glance, these are usual sunflower seeds. But if you take a closer look, you’ll see huge seeds that are not real. These are hand-painted replicas made out of porcelain. Each seed is unique, and there are one hundred million of them. Can you believe that it took 2.5 years and 1,600 people to produce this installation?

Ok, dah jelas bukan seperti yang digambarkan.. Sebab tu bila jumpa gambar pelik kat Google jangan terus buat spekulasi sendiri.. Kena baca dan fahamkan dulu la ye :) Sebab saya tau, kebanyakan dari kita malas nak baca..lebih suka tengok gambar.. Tapi jangan la sampai memutar belitkan cerita ye... ^_^ Sekurang-kurangnya kaji dulu, lepas tu terpulang nak percaya atau tak :)



Related Posts with Thumbnails