" Life is too short, grudges are waste of perfect happiness..Laugh when you can, apologize when you should and let go of what you can't change..Love deeply and forgive quickly..Take chances, give everything and have no regrets..Life is too short to be unhappy..You have to take the good with the bad, smile when you're sad, love what you got and always remember what you had..Always forgive but never forget learn from your mistakes..But never regret.. People change, and things go wrong..But always remember..LIFE GOES ON... "



D.I.Y : Cara Mudah Buat Animated Banner

Pin Pin Pon Pon ||


SOFTWARE : PHOTOSCAPE

Nak share lagi.. pada yang request header tu, buat masa sekarang tak boleh buat lagi.. Sebab agak bz.. Minggu depan dah tak boleh online T_T

So, saya ajar dulu apa yang saya tau ye.. Photoscape ni nampak macam simple, orang guna untuk edit gambar biasanya, tapi kalau pandai menggunakannya, Photoscape boleh jadi sehebat Photoshop.. Jom la kita belajar buat banner.. :)

1st : Buka Photoscape, klik EDITOR kemudian klik NEW PHOTO

2nd : Pilih size banner yang korang nak

3rd : Masukkan text satu persatu ..
Klik save..

klik Save As

Klik Save As

4th : Masa untuk buat tulisan tu bergerak-gerak :)
Klik untuk besarkan ek.. Senang je ni.. Hee..
(Pening lak tgk pic ni.. korg paham x T__T )



Kalau ada yang tak faham, tanye ye.. Nanti saya update balik.. ^_^

BONUS :
DOWLOAD FONT DI SINI > KEVINAMANDA


D.I.Y : Jom Buat Header Transparent

Pin Pin Pon Pon ||
Software : GIMP
Note : Klik untuk paparan lebih jelas :)

Ramai dah tanya macam mana nak buat header transparent ni.. Alang-alang tak tau nak buat apa, dan kebetulan tadi terbaca kat blog kawan saya Cik Ciput, so saya curi header dia.. Buat tutorial ni.. haha.. jangan marah ye Cik Ciput..

1st : Design header korang.. Saya biasa guna Photoscape je..


2nd : Bukak la GIMP korang ye.. Pastu klik File > Open (cari la gambar yang korang nak edit tu k)


3rd : Dah open? Sila klik Layer > Transparency > Add Alpha Channel


4th : Dah? Lepas tu klik Fuzzy Tool


5th : Klik pada gambar, bahagian yang korang nak buang.. Cik Ciput ni saya rasa dia nak buang bahagian putih tu.. So Klik kat bahagian putih ye..

Nampak garisan putus-putus tu?

6th : Sila tekan button DELETE, tengok pada keyboard masing-masing ye.. Nanti akan jadi macam ni..

Yang kotak-kotak ni maknanya header tu dah jadi tranparent.. Tapi masih ada yang putih2 tu.. So klik lagi sampai semua jadi kotak2 macam kat bawah ni..


Dah jadi tu.. 

7th : Sekarang cara nak save lak ye.. klik File > Save As


8th : PENTING! Sila save as PNG, kalau gambar tu dalam format JPEG/GIF, korang tukar jadi .PNG Kalau tak tukar, tak jadi la transparent tu.. ^_^


9th : Lepas tu akan keluar kotak ni.. Korang tick ikut macam dalam gambar kat bawah ye :)


10th : Klik SAVE .. Dah siap!



Hehe.. Cik Ciput jangan marah ye..

BONUS :  Download GIMP




Related Posts with Thumbnails