" Life is too short, grudges are waste of perfect happiness..Laugh when you can, apologize when you should and let go of what you can't change..Love deeply and forgive quickly..Take chances, give everything and have no regrets..Life is too short to be unhappy..You have to take the good with the bad, smile when you're sad, love what you got and always remember what you had..Always forgive but never forget learn from your mistakes..But never regret.. People change, and things go wrong..But always remember..LIFE GOES ON... "



Ketua Perasan Bagus?


Aigoo~ susah jugak kan kalau nak melayan manusia yang suka suki lantik diri sendiri jadi ketua.. Kalau jadi ketua yang bagus tak pe.. Ni, ketua yang perasan bagus.. Ataupun, orang lain yang ketua, tapi dia pulak yang lebih-lebih.. Apa nak buat ek kat orang macam ni?


Dalam satu kumpulan, sepatutnya kenalah ada persetujuan semua orang untuk lantik siapa yang akan jadi ketua.. Tapi, yang kes lantik diri sendiri ni macam ape tah nak cakap.. Susah, memang susah, tambah-tambah bila dia fikir dia tahu semua benda dan tak nak dengar langsung pendapat orang..

Ape kes jadi ketua, tapi selfish, ego, perasan bagus? Kesiannya kat ahli kumpulan/penghuni sesebuah rumah.. Kadang-kadang malas nak bergaduh, sebab masing-masing dah dewasa.. Pandai beza yang mana baik, yang mana buruk.. Tak suka la macam ni!

Macam apa yang jadi kat saya sekarang ni... Ketua yang lebih suka bagi kebebasan kepada ahli-ahlinya.. Tapi, muncul pulak sorang manusia yang anggap dia sebagai ketua dan menetapkan sendiri peraturannya.. Nak lawan kita ni junior, walaupun dari segi umur saya ni senior dia.. Takpolahh.. sabo je la... T_T

Rindu semuaaaaa !!

Pin Pin Pon Pon ||
Hehe.. sedih.. sedihnya.. Haha..bercampur-campur dah ni.. kejap happy kejap cam sedih pun asa.. sampai rasa tak betul dah ni.. kenape2..


Tak dapat balik kampung raya cina ni.. sebab dapat tugas jadi Sekretariat Keselamatan dan Kebajikan untuk Hari Terbuka Kolej Ungku Omar, UPSI.. Yang mana dekat tu jemput la datang ye.. semua pun boleh datang.. banyak gerai akan dibuka.. Barang jualan pun murah-murah amat.. Hee.. 

Saya akan jadi orang yang sangat sibuk nanti.. Hope tak de lah sampai stress atau jatuh sakit.. Assignment pun banyak sebenarnya.. Haih.. dah mula terasa kesibukan seorang student.. serius sangat rindukan keadaan macam ni..

Kat sini nak promote je Hari Terbuka KUO tu.. ehe.. sebelum ni kolej kediaman lain ada dah yang buat hari terbuka ni..Tiap kolej ada artis jemputan.. even artis tu ada yang orang lain tak minat, tapi orang pergi juga tgk, sebab nak tengok depan mata kan.. Kat KUO nanti pun insyaAllah ada 4 orang artis akan datang.. Tapi siapa artis tu, kami belum diberitahu.. Surprise la kot.. Hik2..

Pengalaman baru bagi saya, first time masuk sini dah bertekad nak aktifkan diri.. so ni la permulaannya.. yang bestnya, mesti la sebab dapat pengalaman.. dapat sijil, dapat baju, makan free tu bonus la.. hehe.. bila dah lepas interview tu memang seronok la sebab lulus.. Hope, semuanya berjalan dengan lancar la.. 

Lastly, sorry eh pada followers yang saya tak follow balik, sebab takde link la.. nak check shoutbox pun xsempat.. sorry sangat2.. Serius rindu gila nak menulis kat sini.. nak blogwalking.. adoilaaa... banyak dah terlepas entry-entry yang menarik.. rasa rugi sangat.. kena ada masa yang panjang untuk lawat blog-blog korang nanti.. ^_^ Take care friends !!

Apa kaitan demam dan kurus?

Pin Pin Pon Pon ||
Amaran, entry ni mengandungi sedikit unsur 18SG! 

Adey,, dah 2 hari dilanda demam.. keselsemaan, kebatokan, kehingusan, kekahakan, kepeningan.. kepanasan.. kesakitekakan.. kemuntahan.. kelesuan.. kepucatan.. kecengkungan.. ketensionannnn.. malam-malam susah nak tidur, tekak perit, batok-batok.. adoii.. hari ni dah ok sikit sebab malam tadi dah makan ubat.. Tekak dah tak berapa sakit.. tapi masih sakit, batok kering dah jadi batok basah.. ahaks.. ada kahakkks la tu..ee.. nasib la hidung tak menghasilkan produk yang banyak.. kalau tak nak melayan hingus yang meleleh mau habis satu kotak tisu nanti.. T_T 

Boleh terima la sebab apa demam, kat sini cuaca tak menentu, kerap hujan.. kadang-kadang demam ni best, tambah bila suara jadi cam Ella.. rockers la kan.. rockers sengau namanya.. tiket la nak bagitau semua orang yang kita tak sihat.. hehe.. tapi yang buat malas tu, bila ada kahak dan muntah-muntah.. malam tadi entah pukul berapa tersedar dari tidur, terpaksa memuntahkan lahar.. nasib la keluar air je.. so takdela pening sangat melihat benda itu.. eeee.. hehe.. 


Yang sangat bestnya, tiba-tiba baju jadi longgar, seluar jadi besar.. Haha.. ajaib kot.. takkan dah kurus?? Gile la.. punya berbulan-bulan berusaha nak kuruskan badan, takkan baru demam 2hari dah kurus ni.. Kalau macam ni la keadaannya, saya rela la demam tiap-tiap hari.. hehe.. 

Tapi memang macam ni pun, bila demam je terus badan susut, sebenarnya dah lama gile tak demam.. Boleh dikatakan, saya sorang yang susah nak demam.. Tapi kalo demam memang demam betul la.. tak tipu punya.. tapi ada ke demam tipu? Mata pun tak boleh bukak besar-besar.. Rasa cam penagih dadah pun ada.. layan hingus lagi, layan kepala yang ting tong.. mata merah.. aiyoo.. sangat tak best..

Nasib la semalam takde kelas, hari ni plak malam je ada kelas.. tak tau la macam mana.. kadang-kadang demam ni pelik.. malam je nak panas bagai.. siang ok.. kadang-kadang siang demam teruk, malam sihat walafiat lak.. Tak faham yang tu.. tak pela, hope cepat sembuh la. runsing la macam ni.. nak study pun susah, baru baca satu muka surat dah pejam mate.. hak2.. study la sangat kan.. 


Bila demam macam ni mula la teringat kat Mak.. Selalunya time demam mesti mak bagi minum susu.. Susu tepung ye.. susu panas.. sampai sekarang ni, bila demam je mesti nak susu.. wuu.. makan bubur nasik.. Oh...Maaaa.. anakmu demam ni.. 

Saya Suka Blog Awak, Awak dan Awak!



Saya suka sangat awak, eh suka blog awak.. Blog awak antara blog wajib singgah saya.. Kalau sehari saya tak baca blog awak, saya jadi tak keruan, rasa macam ada something missing, blog awak best. Bila baca blog awak saya mesti tersenyum je.. Kadang-kadang saya cuma baca je entry awak, tapi saya malu sangat nak komen kat blog awak, sebab awak popular, awak ramai peminat.. Siapa la saya ni.. Lagi satu saya takut saya tersalah komen, nanti awak marah kat saya..

Tapi awak ni siapa? Awak di atas adalah berbeza-beza ^_^ Awak yang tak disenaraikan di atas pun saya suka juga, nak tau saya suka ke tak blog awak yang lain? Tengok je kat blog list saya :) Semua pun best la..


Mulut Tempayan Boleh Ditutup, Mulut Manusia Berbau Busuk!

Pin Pin Pon Pon ||



Kolej apa yang awak belajar ni?
-UPSI

Boleh ke masuk UPSI guna SPM je?
-Boleh je (Sabar)

SPM dapat berapa A?
-2A je (Sabar)

Boleh ke masuk kalau tak banyak A?
-Boleh la, dah masuk dah pun, amik diploma boleh. (Sabar dan senyum)

Oo.. Diploma je.. Kos ape?
-Pendidikan Awal Kanak-kanak.. (Senyum)

Pendidikan Awal Kanak-Kanak? tak pernah dengar pun, ada ke kos macam tu?
-Ada la, sebab tu saya cakap ada.. Untuk jadi cikgu tadika.. (Masih bersabar)

Nak ajar budak tadika pun kena masuk U ke? Guna SPM pun boleh jadi Cikgu Tadika, tak payah masuk U. Umur macam awak ni patutnya dah ada degree.. 
-Dosa ke seorang manusia nak menuntut ilmu? Nak jadi cikgu, jadilah cikgu yang bertanggungjawab, budak-budak sekarang semakin pandai, cikgu kena ada ilmu yang lebih.. Bukan senang nak ajar kanak-kanak yang umurnya bawah 7 tahun.. Nampak memang macam senang, ajar ABC, 123.. Tapi cuba la buat boleh ke tak? Umur bukan pengahalang untuk menuntut ilmu.. (Dah hilang sabar! Haha!)

Manusia-manusia, mulutnya satu tapi soalannya banyak.. Kalau tak penting kenapa la kos macam tu ditawarkan.. Tau la saya tak macam awak, amik kos power-power, kena perah otak.. Cakap English bersemborrr.. Belajar la hormat orang lain.. Takde cikgu tadika, cikgu sekolah rendah la kena ajar ABC, takde cikgu sekolah rendah, takkan nak suruh cikgu sekolah menengah ajar ABC, semua orang ada peranan masing-masing.. Takkan masuk U baru nak kenal ABC kot.. Letihnyaaa la menjawab soalan orang.. 

Tak kerja kena kutuk, ada SPM je kena kutuk, benti belajar kena kutuk, ambil sijil je kena kutuk, dah sambung belajar pun kena kutuk? Degree yang awak dapat tu awak apply kerja mengutuk orang ek? Ade ye kerja macam tu? Haha..  Memang la mulut awak tu bau busuk.. Hak2.. Sabar je laaaaaa...


Saya Blogger Biasa, Jangan Demand Lebih..


Sorry kalau ada yang terasa dengan entry saya ni.. Saya nak jelaskan semua kat sini.. Memang saya seorang blogger biasa, saya bukan hackers, saya bukan programmer.. Tentang segmen DIY yang saya buat tu.. Itu apa yang saya tau, apa yang saya belajar sendiri.. Try and error perkara biasa yang saya buat.. Saya tak berani sangat nak ajar tuto yang berkaitan dengan HTML code.. Memang saya pernah belajar dulu, tapi tak habis.. TAK HABIS!

Macam-macam soalan yang saya dapat, 

- macam mana nak buat header cantik-cantik, 
- kat mana nak cari gambar cantik-cantik, 
- macam mana nak buat line kat bawah title post, 
- macam mana nak buat ada copyright kat bawah blog.. 

Aduh, soalan macam tu susah saya nak jawab, sebab kebanyakannya dari original template yang saya guna, saya tak buat sendiri.. Benda tu memang ada.. Yang nak buat cantik-cantik tu? Korang fikir macam mana saya nak ajar?


Sebab tu dulu saya tak nak buat pun tutorial bagai ni, sebab saya tak tau macam mana nak ajar orang.. Saya cuma ajar apa yang saya tau, so tak semua yang direquest saya boleh ajar, dan bukan semua yang saya ajar korang paham n menjadi kan? Sebab saya bukan dari golongan pakar.. Ye memang saya belajar tentang sistem komputer dulu, tapi saya bukan di bidang multimedia/programming.. 

Saya belajar tentang sistem komputer yang berkaitan dengan hardware/software, installation, maintenance, networking semua tu.. so harap sangat jangan ada yang demand lebih dari saya.. Terus terang cakap saya tak pandai guna Adobe Photoshop, dan saya takde pun software tu, jadi saya cuma gunakan Photoscape, yang pada saya semua orang ada, and kalau takde pun, korang boleh download free je kan.. Jangan la guna alasan tak ada photoscape, sebab benda tu free boleh download dari internet dan install sendiri.. Nak seribu daya kan..

Kepada yang minta saya follow blog korang balik tu tolong la tinggalkan link, jangan la sampai maki hamun saya, tapi tak tinggalkan link, fikir la macam mana saya nak pergi blog korang kalau takde link.. Saya dah pernah bagitau, saya akan follow semua..

Kalau berterusan macam ni, tak perlu la ada lagi Segmen DIY tu kan.. Nanti ada yang saya tak buat, merajuk, maki-maki saya.. Letih la macam ni.. Pada yang demand lebih tu korang refer la pada blogger yang lebih hebat.. Saya budak hingusan yang baru belajar.. Jangan la sampai nak marah-marah saya.. 

Nak ambil UPSR pun kena sekolah dari darjah 1 sampai darjah 6. 
Saya ni baru masuk darjah 1 dalam dunia blog ni.. 
Saya baru pandai membaca dan mengira.. 
Hope korang faham.. Sorry sangat..




Kawan Baru Yang BEST!

Pin Pin Pon Pon ||
Hee.. sape sini orang Sabah/Sarawak? Sila la berbangga, tahniah.. Sebab orang-orang Sabah/Sarawak dah masuk dalam list orang yang saya suka kawan..

First time rasanya bergaul dengan orang Sabah/Sarawak ni, housemate saya sekarang di KUO 2 orang dari Sabah.. Pam and Noy.. Noy roomate saya.. Juga housemate masa di KHAR.. Ex-roomate saya masa di KHAR, Clen, pun dari Sabah.. Sekarang ni hari-hari saya pergi kelas dengan Clen dan lagi sorang kawan saya, namanya Loulita juga dari Sabah.. Hehe.. Lagi sorang ex-housemate saya namanya Fatin, dari Sarawak..

Noy, Fatin, ^_^


Clen & Loli


Sebelum ni saya tak pernah berkawan dengan orang Sabah, yang kenal online ade la.. Seronok sangat dapat bergaul dengan dorang ni.. Sebelum ni saya memang suka sangat cakap loghat sana.. Bila dah masuk UPSI ni, amik kau, semua kawan orang Sabah..Hehe.. Cakap pun memang macam orang Sabah dah la.. Sampai orang pun confused, kena tanya berkali-kali saya ni asal dari mana.. Hehe..

Bukan la tak nak bergaul dengan budak negeri lain. semua pun saya kawan, tapi biasa la, kita akan rapat dengan kawan yang kita mula-mula kenal.. Tak dinafikan berkawan dengan orang-orang Borneo ni best sangat, sebab dorang ni ramah + happening.. Rasa macam dah lama kenal.. Dapat bertukar-tukar loghat negeri masing-masing.. Seronok sangat.. Pengalaman yang tak dapat dilupakan la.. 

Dalam masa saya hampir kehilangan seorang kawan, rupanya ada hikmah di sebaliknya, Allah dah beri saya kawan yang sangat ramai..Syukur Alhamdulillah.. Semoga persahabatan yang terjalin kekal selamanya.. Amin..

*Sedang bercuti di kampung sebab xde kelas.. hehe


D.I.Y : Alamak! Header Senget!

Ni entry dah lama tapi baru nak publish ni.. then kebetulan ada sorang member tanya macam mana nak buat header jadi center.. request dari FIQ..

Okay la, hari ni nak ajar macam mana nak buat header kita ada kat tengah-tengah.. Yelah kadang2 kita buat header kecik sangat, so header tu rapat ke kiri kan? Pernah juga terjumpa blog yang macam tu, rasa kesian juga, rase macam nak tarik header dorang bagi dok kat tengah.. Huhu.. Tapi kena main dengan HTML sikit ye ^_^  Yang ni saya just edit dari template saya dan pernah la cuba kat beberapa blog, hasilnya memang menjadi la, so korang try la ye.. Kalau tak jadi tak tau la.. Hehe.. Ni style orang yg try n error edit blog tau.. jangan pening..

1st : Pergi kat Dashboard > Design > Edit HTML ( jgn lupa download template untuk backup ^ ^ )
2nd : Tick Expand Widget Templates
3rd : Tekan Ctrl+F lepas tu taip header
4th : Bila dah jumpa korang cari la yang ada tulis header inner, atau header image
5th : Lepas tu korang copy + paste kod kat bawah ni ye (paste selepas header inner/header image, kalau takde korang just paste je kat area tu jugak la.. < err korang faham x ek?)
#header-inner {
background-position:center;
margin-left:20px;
margin-right:20px;
margin-top:-20px;
margin-bottom:-25px
}

 Contoh : 

6th : Yang saya bold tu korang tukar la nilai yang agak2 header korang akan jadi center, hehe.. kat sini kena pandai bermain dengan kod la ek..

7th : Sebelum save, preview dulu, kalau xjadi ubah lagi nilai2 tu ye.. bila dah jadi baru save :)


Hello 2011

Hak3.. hai kawan2.. ingat saya lagi ke? Dah terlambat pula nak wish Happy New Year.. Hari ni dah 3 Jan 2011.. Gian la tak dapat update blog, time ni curi-curi masa je kat Green IT, Library.. Hehe.. Seminggu dah kat UPSI ni, hari ni 1st day masuk kelas.. Minggu Suai Kenal memang best sangat-sangat.. Hope dapat jumpa senior-senior kat UPSI ni nanti.. Datang la rumah saya kat Kolej Ungku Omar.. Nanti add la di Facebook ye, Hehe..

Tadi sempat juga jumpa itu tong sampah kat Tadahan Utara yang dulu tu.. Hehe.. Teringat pula kenangan interview.. Awal-awal ni kawan tak ramai sangat, ada juga jumpa kawan yang interview sama-sama, sekarang pun saya kawan dengan orang Sabah saja.. Cakap pun dah macam orang Sabah baa.. Hee.. xpela.. seronok juga.. pengalaman baru :)  


Related Posts with Thumbnails