" Life is too short, grudges are waste of perfect happiness..Laugh when you can, apologize when you should and let go of what you can't change..Love deeply and forgive quickly..Take chances, give everything and have no regrets..Life is too short to be unhappy..You have to take the good with the bad, smile when you're sad, love what you got and always remember what you had..Always forgive but never forget learn from your mistakes..But never regret.. People change, and things go wrong..But always remember..LIFE GOES ON... "



D.I.Y : Alamak! Header Senget!

Ni entry dah lama tapi baru nak publish ni.. then kebetulan ada sorang member tanya macam mana nak buat header jadi center.. request dari FIQ..

Okay la, hari ni nak ajar macam mana nak buat header kita ada kat tengah-tengah.. Yelah kadang2 kita buat header kecik sangat, so header tu rapat ke kiri kan? Pernah juga terjumpa blog yang macam tu, rasa kesian juga, rase macam nak tarik header dorang bagi dok kat tengah.. Huhu.. Tapi kena main dengan HTML sikit ye ^_^  Yang ni saya just edit dari template saya dan pernah la cuba kat beberapa blog, hasilnya memang menjadi la, so korang try la ye.. Kalau tak jadi tak tau la.. Hehe.. Ni style orang yg try n error edit blog tau.. jangan pening..

1st : Pergi kat Dashboard > Design > Edit HTML ( jgn lupa download template untuk backup ^ ^ )
2nd : Tick Expand Widget Templates
3rd : Tekan Ctrl+F lepas tu taip header
4th : Bila dah jumpa korang cari la yang ada tulis header inner, atau header image
5th : Lepas tu korang copy + paste kod kat bawah ni ye (paste selepas header inner/header image, kalau takde korang just paste je kat area tu jugak la.. < err korang faham x ek?)
#header-inner {
background-position:center;
margin-left:20px;
margin-right:20px;
margin-top:-20px;
margin-bottom:-25px
}

 Contoh : 

6th : Yang saya bold tu korang tukar la nilai yang agak2 header korang akan jadi center, hehe.. kat sini kena pandai bermain dengan kod la ek..

7th : Sebelum save, preview dulu, kalau xjadi ubah lagi nilai2 tu ye.. bila dah jadi baru save :)


5 Kuntum Bunga:

fiq said...

yeah thanks sis =D owh kt situ rupa nyer yg kena ubah utk jd kn header center. nnt fiq try ok =)

nub said...

tq info!!

cik ciput said...

huhu..x jadi pon ainie..

**rindu awak =(

yana said...

nice sharing..

titirara said...

wah . mekasehh :p

Related Posts with Thumbnails