" Life is too short, grudges are waste of perfect happiness..Laugh when you can, apologize when you should and let go of what you can't change..Love deeply and forgive quickly..Take chances, give everything and have no regrets..Life is too short to be unhappy..You have to take the good with the bad, smile when you're sad, love what you got and always remember what you had..Always forgive but never forget learn from your mistakes..But never regret.. People change, and things go wrong..But always remember..LIFE GOES ON... "



Proses Kelahiran Bayi.. Menakjubkan..

Pin Pin Pon Pon ||
Dah lama rasanya tak update blog.. Maklum la, BZ.. plus takde mood sangat sebab blog ni problem.. Tak tau apa masalah, tak masuk dalam update list.. so siapa yang tak datang blog ni tak tau la bila saya update.. Papepun thanx pada yang masih sudi datang walaupun saya tak update blog, n yang sudi jadi follower.. yang sudi selongkar blog saya yang tah pape ni.. Hehe.. TQ so much.. ^_^



Hari ni dalam kelas Persekitaran Pembelajaran Yang Responsif Untuk Bayi dan Kanak-kanak (name subjek panjang tak hengat..hehe) kitorg ditunjukkan video bagaimana proses kelahiran bayi berlaku.. Dari saat persenyawaan berlaku sampaila macam mana bayi tu keluar.. Subjek ni sangat best, sebab belajar pasal bayi.. Macam mana proses kejadiannya, kenapa bayi menangis, kebaikan susu ibu, warna najis, refleks bayi.. Seronok sangat tau.. makin menguatkan naluri keibuan ini.. Haha.. 

Andai ada masa terluang yang panjang, nak juga saya share dengan kamu orang semua tentang apa yang saya belajar.. Memang sangat membantu bagi kaum wanita, juga kepada bakal2 bapa.. Sebab tanggungjawab jaga anak bukan hanya pada isteri.. :)

Sambil menaip, saya masih tersenyum, teringat apa yang lecturer saya, Puan Azila sebut dalam kelas tadi.. Tentang kebaikan susu ibu.. Katanya, kalau kita beri anak kita susu ibu sepenuhnya, walau ke mana pun anak kita pergi dia akan kembali juga kepada pangkuan ibunya.. Tapi jika anak kita diberi susu formula (susu lembu) anak kita akan kembali ke pangkuan lembu.. Hahhaha..

So, kepada bakal2 ibu dan juga mungkin ibu yang baru menerima cahaya mata, elok la diberi susu badan.. Banyak khasiatnya... ^_^



5 Kuntum Bunga:

Wani said...

haha .
bestkan belajar subjek ni , huhu .

cik ciput said...

itulah kuasa Allah..sangat kompleks kan semua prosesnya..

**kalau x sabar, cepat2 lah kawen..hehe

**eh, awk apdet ada dah kat bloglist sy..x prob dah kot...

Ainismaira said...

@Wani btol.. best sgt :)

Ainismaira said...

@cik ciput btol.. sgt kompleks..dan menakjubkan.. :)

mmg rase nak bby sgt ni ha.. hehe

dah ok ek.. alhamdulillah.. mekaseh ye cik ciput :)

iniialahaku said...

pangkuan lembu????hahaha...secara teorinya susu tepung dieksport dari new zealand..mak ai, mak lembu dia dok kat NZ la...hebat..haha

Related Posts with Thumbnails