" Life is too short, grudges are waste of perfect happiness..Laugh when you can, apologize when you should and let go of what you can't change..Love deeply and forgive quickly..Take chances, give everything and have no regrets..Life is too short to be unhappy..You have to take the good with the bad, smile when you're sad, love what you got and always remember what you had..Always forgive but never forget learn from your mistakes..But never regret.. People change, and things go wrong..But always remember..LIFE GOES ON... "



Bekerja atau Goyang Kaki?

Pin Pin Pon Pon ||
Perhati gambar kat bawah ni elok2.. Yang mana satu anda? Semut yang di atas? Atau semut yang di bawah? Kalau yang atas, kenapa? Kalau yang bawah, kenapa? Fikir2kan.. Apa kebaikan berada di atas? Apa kebaikan berada di bawah? Apa keburukan di atas? Apa keburukan di bawah? Adakah anda puas hati menjadi semut yang berada di atas?





Hari ni baru saya mampu bernafas dengan lega, tidur dengan lena.. Sebab bulan ni mmg bulan paling bz.. Ada masa sampai tak tidur.. Gara-gara menyiapkan assignment utk diri sendiri dan juga kawan2.. untung la ada juga kawan yang sudi membantu.. sedih tetap sedih sebab sem ni banyak bagi carry mark free kat orang.. tapi xpelah.. saya anggap semua tu dugaan bulan Ramadan.. hope masa keluar result final nanti, ada plak lecturer baik hati bagi markah free kat saye.. hehehe... 


Tak mudah sebenarnya bila bekerja dalam kumpulan.. Ada yang sangat membantu.. Ada yang buat tak tahu.. Ada yang bertanya.. Ada yang diam sahaja.. Ada yang terlalu rajin.. Ada yang langsung tak tunjuk muka.. Ada yang bertanggungjawab.. Ada yang tak boleh diharap.. Macam-macam lagilah perangai manusia kat sini.. Apa-apa pun, saya tak kisah.. Dan puas hati, sebab saya buat, saya print, saya bayar, saya hantar ... n saya bagi markah free kat dorang.. Hope ada kebaikan untuk saya nanti... (Masih menanti ucapan terima kasih dari mereka...)

So, pada mereka2 yang masih belajar atau yang akan sambung belajar September nanti, pandai2 la cari kawan yang boleh diharap.. tu penting ye.. Jangan pilih kawan sebab rupa.. Jangan pilih kawan sebab harta.. Pilih lah sebab kebaikan mereka.. Tak susah sebenarnya.. Ingat, jangan sampai orang gunakan kita...Jangan sampai kene pijak kepala.. 

Kepada yang ada kurang rasa tanggungjawab tu, belajar2 lah menghargai orang.. Fikir balik kenapa kita nak sambung belajar? Untuk suka2, terpaksa atau nak berjaya? Kepuasan memang ada bila semua tugasan tu kita yang selesaikan.. Kalau kita buat, memang kita akan dapat sesuatu.. Kalau tak banyak pun, at least ada la sikit...

Assignment group, kalau boleh libatkan diri.. Bagi 100%.. Jangan sampai dihantui rasa bersalah.. (tu pun kalau masih ada rasa bersalah tu) Apa guna dapat Diploma/Degree tapi kerja kita orang lain yang buat.. :) Pernah tak korang rasa kepuasan maksimum bila assignment tu korang buat sendiri? Dan apa pulak yang korang rasa, bila assignment tu korang just copy? Atau.. orang lain yang buatkan? Kepuasan tu tak sama.. Percayalahhhhhh...



p/s : Adei.. saye dah beli kad raye banyak sangat.. tapi cam xsempat je nak pos sebelum raya ni.. so di kesempatan ni, saye nak mintak maaf la andai ada kad raye yang sampai lepas raya.. janji saya tetap bagi, tapi lambat sikit la.. Maaf sangat2 ye .. (RAsa bersalah sangat2 ni)


Hati-hati kepada rakan2 blogger yang akan pulang ke kampung halaman masing-masing... Ingatlah orang yang tersayang OK ^^,


Sekadar Berkongsi Ilmu.. Adakah aku salah?



Adakah semua orang yang berkongsi ilmu boleh dikatakan sebagai menunjuk-nunjuk kepandaiannya? Jadi apa perkataan yang sesuai bagi seorang guru yang berkongsi ilmu kepada semua anak bangsa? Sedangkan ilmu yang ada wajib dikongsi.. jangan pula nanti dikata sebagai "kedekut ilmu"... Apakah manusia hari ini memang akan mempersendakan mereka yang berkongsi ilmu? Kumpul pahala di dunia dan kejarlah pahala yang kita akan peroleh selepas mati nanti...


Dari Anas r.a. berkata bahawa ada tujuh macam pahala yang dapat diterima seseorang itu selepas matinya.

1. Sesiapa yang mendirikan masjid maka ia tetap pahalanya selagi masjid itu digunakan oleh orang untuk beramal ibadat di dalamnya.

2. Sesiapa yang mengalirkan air sungai selagi ada orang yang minum daripadanya.

3. Sesiapa yang menulis mushaf ia akan mendapat pahala selagi ada orang yang membacanya.

4. Orang yang menggali perigi selagi ada orang yang menggunakannya.

5. Sesiapa yang menanam tanam-tanaman selagi ada yang memakannya baik dari manusia atau burung.

6. Mereka yang mengajarkan ilmu yang berguna selama ia diamalkan oleh orang yang mempelajarinya.

7. Orang yang meninggalkan anak yang soleh yang mana ianya selalu mendoakan kedua orang tuanya dan beristighfar baginya yakni anak yang selalu diajari ilmu Al-Qur'an maka orang yang mengajarnya akan mendapat pahala selagi anak itu mengamalkan ajaran-ajarannya tanpa mengurangi pahala anak itu sendiri.

Abu Hurairah r.a. berkata, Rasulullah S.A.W. telah bersabda : "Apabila telah mati anak Adam itu, maka terhentilah amalnya melainkan tiga macam :

1. Sedekah yang berjalan terus (Sedekah Amal Jariah)
2. Ilmu yang berguna dan diamalkan.
3. Anak yang soleh yang mendoakan baik baginya.

Sehingga hari ni saya masih tak faham, kenapa ada segelintir manusia yang suka mengeji mereka2 yang ingin berkongsi ilmu. Katanya, "nak tunjuk pandai la tu".. Tetapi mengapa pula orang yang berkongsi perkara yang sia-sia tidak diperkatakan sebegitu rupa? Sesungguhnya ramai antara kita telah leka... Leka dengan dunia... 

Sedih kerana setiap kali berkongsi sesuatu ilmu, seolah diperlekehkan oleh segelintir manusia.. Namun saya sedar, walaupun dikritik sekurang-kurangnya saya masih mempunyai kekuatan untuk berkongsi. Masih kuat menerima kritikan.. Masih tabah walau kadangkala menitis jua air mata. Sesungguhnya saya sedar, masih ada yang menggunakan segala ilmu yang saya kongsikan.. Terima kasih...



Nuffnang Masih Sayangkan Saya

Pin Pin Pon Pon ||
Keh2.. tajuk hampeh! Menyampah plak rasa.. Pape pun nak berterima kasih kepada Nuffnang sebab sudi memberikan saye selonggokk Buffered Earning! Even dah jarang update, jarang gile.. Terima kasih banyak2 pada yang masih sudi datang ke blog saya ni... Kawan2 pn banyak dah hilang sebenarnya... Tapi tak pe lah... Sekarang saya merasa balik macam mana duduk di bawah.. Heee.. (Padahal tak pernah dok atas pun..)




Entah la... hari ni tergerak hati nak bukak Akaun Nuffnang yang dah lama bersawang.. Earning masih di takuk tu je.. Tapi terkejut ar nampak selonggok buffered earning ni... Padahal sebelum ni dapat 1 je.. pastu terlepas 1.. xperasan lak bile dapat benda tu... Walau dah xaktif blogging, ade la jugak benda ni nak hinggap...  Saya tak tau pun apa isu2 hangat yang blogger sekarang tgh bincangkan... Pape pun, saye doa korang semua akan tetap menulis.. Hopefully satu hari saya boleh baca semuanya... 

Time orang lain dah sebok ngan ChurpChurp bla bla bla... Saye yang agak bz ni memang xdapat nak melayan benda2 tu... Kalau layan mesti lagi lumayan kan? Boleh la bagi korang2 sume duet raye.. Keh2..

Ok la.. Sekali lagi.. TErima kasih kepada semua yang masih sudi dtg sini.. xjemu2... "TERHARU NI"

Jangan lupe baca previous entry.. Saya betul2 nak bagi kad raya kat korang ni... Kalau nak, email saje ok... Take Care... ^^,

Siapa nak kad raya?

Pin Pin Pon Pon ||
Assalamualaikum n salam sejahtera semua...

Pejam celik pejam celik dah masuk hari ke 15 Ramadan.. Mak saya selalu cakap, bila dah sampai hari ke 15 kita akan rasa sekejap je masa berlalu.. Tiba-tiba dah raya.. Hehe.. masa ni jugak la semangat mendengar lagu raya tu datang... Bila tengok kalendar, hari ni 15 Ogos 2011, saya start cuti 27 Ogos 2011.. Berkira-kira hari je ni.. Kalau 26 Ogos dah xde kelas, saya cabut lari la balik kampung. Hehe.. Korang plak? Bila balik kampung? :)

Dalam kesibukan selesaikan hutang-hutang dengan lecturer sebelum cuti raya ni, sempat jugak la nak menulis kat sini, yelah nak menghilangkan bosan. Minggu ni je saya kena hantar banyak assigment..

Sooooooooo, korang beraya kat mana tahun ni? Ada tak yang tak berkesempatan pulang ke kampung? Mesti sedih kan? Tahun ni, saya dan family akan beraya di Shah Alam... Tukar angin la kejap.. Orang semua balik kampung, saya balik bandar.. Hee.. suggestion dari abg saya la.. Sebab bagi saya, raya kat mana-mana pun sama je, janji dapat bersama keluarga. Nak balik Kelate sana? Tah la... sbb mmg raya tak balik sana, walaupun still ada nenek, tapi mmg jarang balik pn.. 


Kalau tak keberatan, meh le share lokasi korang nak sambut raya nanti? ^^, Baju raya warna ape? Hehe.. excited lak nihhh...

p/s : Takut tak berkesempatan update bila nak raya nanti.. So nak wish 
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR BATIN

Siapa nak duit raya, jemput datang ke rumah... (serius)

Siape nak sms raye tinggalkan no hp.. hua3.. (ni tak serius)
Siape nak e-kad raye sile tinggalkan email/link fb.. Keh3.. (ni seriuss)

Siapa nk kad raya sila tinggalkan alamat kat sini.. (ni yg paling seriusss)
InsyaAllah akan di posssssssss....

OPs bahaya2... Jangan pos detail kat sini.. email saje ok...
ainismaira_87@yahoo.com.my



Tuhan Berikan Aku Cinta




Jujurnya, saya baru dengar lagu ni hari ni.. Sengaja mencari lagu untuk dihayati liriknya.. dan terjumpa lagu ini... Tuhan Berikan Aku Cinta.. Ada satu ketika, memang terasa diri ni kosong.. Jauh dari cinta manusia.. Jauh juga dari cinta Allah.. Tertarik dengan liriknya "Walau aku senyum bukan berarti aku selalu bahagia"... "Ada yang tak ada di hati ini"... Semuanya seperti melambangkan jiwa yang kesunyian.. Saya bukanlah insan yang tak punya cinta.. Tapi ada masanya, terasa seperti tidak mempunyainya.. mungkin perasaan sendiri... Ada masanya, terasa lebih baik tidak punya cinta.. Tapi semua tu perlu...

Seseorang yang saya kenal.. Rapat.. Sering kecewa dalam bercinta, hingga satu ketika die seperti berputus asa.. Melihat dia menangis, diri ini juga terasa sangat sedih.. Kadang2 pernah juga terbit dalam hati, cuba mencari jodoh yang sesuai buatnya... Namun, masih mengecewakan diri dia.. Semuanya indah sementara.. Saya berdoa semoga dia akan peroleh kebahagiaan yang diingini suatu hari nanti... Mendengar lagu ni, saya rasakan seperti mendengar dia merintih... Tak apa tidak punya cinta.. Tapi sedihnya tiba andai cinta yang ada hilang sekelip mata... Saat itu, hanya kesabaran yang perlu ada... Semoga dia akan jumpa teman hatinya satu hari nanti.. Amin...



Tuhan Berikan Aku Cinta - Ayushita


Walau aku senyum bukan berarti
Aku selalu bahagia dalam hari
Ada yang tak ada di hati ini
Di jiwa ini hampa

Ku bertemu sang adam di simpang hidupku
Mungkin akan ada cerita cinta
Namun ada saja cobaan hidup
Seakan aku hina

Tuhan berikanlah aku cinta
Untuk temaniku dalam sepi
Tangkap aku dalam terang-Mu
Biarkanlah aku punya cinta

Tuhan berikanlah aku cinta
Aku juga berhak bahagia
Berikan restu dan halal-Mu
Tuhan beri aku cinta

Ku bertemu sang adam di simpang hidupku
Mungkin akan ada cerita cinta
Namun ada saja cobaan hidup
Seakan aku hina

Tuhan berikanlah aku cinta
Untuk temaniku dalam sepi
Tangkap aku dalam terang-Mu
Biarkanlah aku punya cinta

Tuhan berikanlah aku cinta
Aku juga berhak bahagia
Berikan restu dan halal-Mu
Tuhan beri aku cinta

Protect The Boss (NEW! Korean Drama)

Pin Pin Pon Pon ||
Drama baru Korea, akan ditayangkan pada 3 August 2011, (lusa la kan?) hehe.. layan je la... Khas buat peminat Jae Jong.. Sebab die ade berlakon dalam drama ni.. Layan.....





Title: 보스를 지켜라 / Boseureul Jikyeora
Previously known as: 보스가 달라졌어요 The Boss Has Changed / 마지막 여비서 The Last Secretary
Genre: Romance, comedy
Episodes: 16
Broadcast network: SBS
Broadcast period: 2011-Aug-03 to TBA
Air time: Wednesday & Thursday 21:55

Synopsis:

No Eun Seol finally gets a job as a secretary at a law firm after struggling with unemployment, only to fall in love with her boss, Cha Ji Heon, the immature youngest son of a chaebol family.


Cast :
Choi Kang Hee as No Eun Seol
Ji Sung as Cha Ji Heon
Hero Jaejoong as Cha Moo Won
Wang Ji Hye as Seo Na Yoon
Lee Hee Jin as Yang Ha Young
Park Young Kyu as Chairman Cha
Lee Hee Jin
Cha Hwa Yun
Kim Chung

Official Website : http://tv.sbs.co.kr/boss/


Yang mana satu Jae Jong? Ni haaaaaaaa... Amek..


Selamat Melayan la ok.. :p


Salam Ramadhan

Pin Pin Pon Pon ||
Assalamualaikum.. Entry simple di pagi hari.. sekadar nak wish Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak ye kawan2 semua... Sedih rasanya tak dapat aktif di blog.. Pelajaran lebih penting dan saya harap korang tetap akan dtg jenguk bila saya update.. Hope sangat dapat wat comeback (cam artis lak...) Semoga Ramadhan kali ni.. kita semua beroleh keberkatan daripadaNya.. Kurangkan cerita perihal orang... Tambahkan entry ilmiah .. Semoga Ramadhan ini bukan sekadar menahan lapar dan dahaga sahaja... 


Minta ampun salah silap, sekiranya ada menyinggung perasaan sesiapa sepanjang menulis di sini.. InsyaAllah punya kesempatan dan umur yang panjang.. Saya akan menulis lagi di sini.. Maaf.. Seribu kemaafan...


Related Posts with Thumbnails