" Life is too short, grudges are waste of perfect happiness..Laugh when you can, apologize when you should and let go of what you can't change..Love deeply and forgive quickly..Take chances, give everything and have no regrets..Life is too short to be unhappy..You have to take the good with the bad, smile when you're sad, love what you got and always remember what you had..Always forgive but never forget learn from your mistakes..But never regret.. People change, and things go wrong..But always remember..LIFE GOES ON... "



Bekerja atau Goyang Kaki?

Pin Pin Pon Pon ||
Perhati gambar kat bawah ni elok2.. Yang mana satu anda? Semut yang di atas? Atau semut yang di bawah? Kalau yang atas, kenapa? Kalau yang bawah, kenapa? Fikir2kan.. Apa kebaikan berada di atas? Apa kebaikan berada di bawah? Apa keburukan di atas? Apa keburukan di bawah? Adakah anda puas hati menjadi semut yang berada di atas?





Hari ni baru saya mampu bernafas dengan lega, tidur dengan lena.. Sebab bulan ni mmg bulan paling bz.. Ada masa sampai tak tidur.. Gara-gara menyiapkan assignment utk diri sendiri dan juga kawan2.. untung la ada juga kawan yang sudi membantu.. sedih tetap sedih sebab sem ni banyak bagi carry mark free kat orang.. tapi xpelah.. saya anggap semua tu dugaan bulan Ramadan.. hope masa keluar result final nanti, ada plak lecturer baik hati bagi markah free kat saye.. hehehe... 


Tak mudah sebenarnya bila bekerja dalam kumpulan.. Ada yang sangat membantu.. Ada yang buat tak tahu.. Ada yang bertanya.. Ada yang diam sahaja.. Ada yang terlalu rajin.. Ada yang langsung tak tunjuk muka.. Ada yang bertanggungjawab.. Ada yang tak boleh diharap.. Macam-macam lagilah perangai manusia kat sini.. Apa-apa pun, saya tak kisah.. Dan puas hati, sebab saya buat, saya print, saya bayar, saya hantar ... n saya bagi markah free kat dorang.. Hope ada kebaikan untuk saya nanti... (Masih menanti ucapan terima kasih dari mereka...)

So, pada mereka2 yang masih belajar atau yang akan sambung belajar September nanti, pandai2 la cari kawan yang boleh diharap.. tu penting ye.. Jangan pilih kawan sebab rupa.. Jangan pilih kawan sebab harta.. Pilih lah sebab kebaikan mereka.. Tak susah sebenarnya.. Ingat, jangan sampai orang gunakan kita...Jangan sampai kene pijak kepala.. 

Kepada yang ada kurang rasa tanggungjawab tu, belajar2 lah menghargai orang.. Fikir balik kenapa kita nak sambung belajar? Untuk suka2, terpaksa atau nak berjaya? Kepuasan memang ada bila semua tugasan tu kita yang selesaikan.. Kalau kita buat, memang kita akan dapat sesuatu.. Kalau tak banyak pun, at least ada la sikit...

Assignment group, kalau boleh libatkan diri.. Bagi 100%.. Jangan sampai dihantui rasa bersalah.. (tu pun kalau masih ada rasa bersalah tu) Apa guna dapat Diploma/Degree tapi kerja kita orang lain yang buat.. :) Pernah tak korang rasa kepuasan maksimum bila assignment tu korang buat sendiri? Dan apa pulak yang korang rasa, bila assignment tu korang just copy? Atau.. orang lain yang buatkan? Kepuasan tu tak sama.. Percayalahhhhhh...



p/s : Adei.. saye dah beli kad raye banyak sangat.. tapi cam xsempat je nak pos sebelum raya ni.. so di kesempatan ni, saye nak mintak maaf la andai ada kad raye yang sampai lepas raya.. janji saya tetap bagi, tapi lambat sikit la.. Maaf sangat2 ye .. (RAsa bersalah sangat2 ni)


Hati-hati kepada rakan2 blogger yang akan pulang ke kampung halaman masing-masing... Ingatlah orang yang tersayang OK ^^,


5 Kuntum Bunga:

- abdul hadi abdul muti - said...

ni mesti kes member tak bagi kerjasama time buat assignment yedak? huhu

Ainismaira said...

nampaknye camtu la.. huhu

Sara Ali said...

mcm2....
byk kali dah kena...

tpi suatu hari nntie org mcm tu mmg akn tahu jgk akibatnya..

kalo sy mmg devil thp melampau,,
mmg x akn letak nama org tu,,,

goyang kaki,,
so mark pon goyang kaki jgk laa...

Ainismaira said...

dugaan2.. sabo je la kan...

Azree said...

Nak pilih semut di atas, best, dapat makan sambil bergerak :D

Related Posts with Thumbnails