" Life is too short, grudges are waste of perfect happiness..Laugh when you can, apologize when you should and let go of what you can't change..Love deeply and forgive quickly..Take chances, give everything and have no regrets..Life is too short to be unhappy..You have to take the good with the bad, smile when you're sad, love what you got and always remember what you had..Always forgive but never forget learn from your mistakes..But never regret.. People change, and things go wrong..But always remember..LIFE GOES ON... "



Mulut Tempayan Boleh Ditutup, Mulut Manusia Berbau Busuk!

Pin Pin Pon Pon ||



Kolej apa yang awak belajar ni?
-UPSI

Boleh ke masuk UPSI guna SPM je?
-Boleh je (Sabar)

SPM dapat berapa A?
-2A je (Sabar)

Boleh ke masuk kalau tak banyak A?
-Boleh la, dah masuk dah pun, amik diploma boleh. (Sabar dan senyum)

Oo.. Diploma je.. Kos ape?
-Pendidikan Awal Kanak-kanak.. (Senyum)

Pendidikan Awal Kanak-Kanak? tak pernah dengar pun, ada ke kos macam tu?
-Ada la, sebab tu saya cakap ada.. Untuk jadi cikgu tadika.. (Masih bersabar)

Nak ajar budak tadika pun kena masuk U ke? Guna SPM pun boleh jadi Cikgu Tadika, tak payah masuk U. Umur macam awak ni patutnya dah ada degree.. 
-Dosa ke seorang manusia nak menuntut ilmu? Nak jadi cikgu, jadilah cikgu yang bertanggungjawab, budak-budak sekarang semakin pandai, cikgu kena ada ilmu yang lebih.. Bukan senang nak ajar kanak-kanak yang umurnya bawah 7 tahun.. Nampak memang macam senang, ajar ABC, 123.. Tapi cuba la buat boleh ke tak? Umur bukan pengahalang untuk menuntut ilmu.. (Dah hilang sabar! Haha!)

Manusia-manusia, mulutnya satu tapi soalannya banyak.. Kalau tak penting kenapa la kos macam tu ditawarkan.. Tau la saya tak macam awak, amik kos power-power, kena perah otak.. Cakap English bersemborrr.. Belajar la hormat orang lain.. Takde cikgu tadika, cikgu sekolah rendah la kena ajar ABC, takde cikgu sekolah rendah, takkan nak suruh cikgu sekolah menengah ajar ABC, semua orang ada peranan masing-masing.. Takkan masuk U baru nak kenal ABC kot.. Letihnyaaa la menjawab soalan orang.. 

Tak kerja kena kutuk, ada SPM je kena kutuk, benti belajar kena kutuk, ambil sijil je kena kutuk, dah sambung belajar pun kena kutuk? Degree yang awak dapat tu awak apply kerja mengutuk orang ek? Ade ye kerja macam tu? Haha..  Memang la mulut awak tu bau busuk.. Hak2.. Sabar je laaaaaa...


Saya Blogger Biasa, Jangan Demand Lebih..


Sorry kalau ada yang terasa dengan entry saya ni.. Saya nak jelaskan semua kat sini.. Memang saya seorang blogger biasa, saya bukan hackers, saya bukan programmer.. Tentang segmen DIY yang saya buat tu.. Itu apa yang saya tau, apa yang saya belajar sendiri.. Try and error perkara biasa yang saya buat.. Saya tak berani sangat nak ajar tuto yang berkaitan dengan HTML code.. Memang saya pernah belajar dulu, tapi tak habis.. TAK HABIS!

Macam-macam soalan yang saya dapat, 

- macam mana nak buat header cantik-cantik, 
- kat mana nak cari gambar cantik-cantik, 
- macam mana nak buat line kat bawah title post, 
- macam mana nak buat ada copyright kat bawah blog.. 

Aduh, soalan macam tu susah saya nak jawab, sebab kebanyakannya dari original template yang saya guna, saya tak buat sendiri.. Benda tu memang ada.. Yang nak buat cantik-cantik tu? Korang fikir macam mana saya nak ajar?


Sebab tu dulu saya tak nak buat pun tutorial bagai ni, sebab saya tak tau macam mana nak ajar orang.. Saya cuma ajar apa yang saya tau, so tak semua yang direquest saya boleh ajar, dan bukan semua yang saya ajar korang paham n menjadi kan? Sebab saya bukan dari golongan pakar.. Ye memang saya belajar tentang sistem komputer dulu, tapi saya bukan di bidang multimedia/programming.. 

Saya belajar tentang sistem komputer yang berkaitan dengan hardware/software, installation, maintenance, networking semua tu.. so harap sangat jangan ada yang demand lebih dari saya.. Terus terang cakap saya tak pandai guna Adobe Photoshop, dan saya takde pun software tu, jadi saya cuma gunakan Photoscape, yang pada saya semua orang ada, and kalau takde pun, korang boleh download free je kan.. Jangan la guna alasan tak ada photoscape, sebab benda tu free boleh download dari internet dan install sendiri.. Nak seribu daya kan..

Kepada yang minta saya follow blog korang balik tu tolong la tinggalkan link, jangan la sampai maki hamun saya, tapi tak tinggalkan link, fikir la macam mana saya nak pergi blog korang kalau takde link.. Saya dah pernah bagitau, saya akan follow semua..

Kalau berterusan macam ni, tak perlu la ada lagi Segmen DIY tu kan.. Nanti ada yang saya tak buat, merajuk, maki-maki saya.. Letih la macam ni.. Pada yang demand lebih tu korang refer la pada blogger yang lebih hebat.. Saya budak hingusan yang baru belajar.. Jangan la sampai nak marah-marah saya.. 

Nak ambil UPSR pun kena sekolah dari darjah 1 sampai darjah 6. 
Saya ni baru masuk darjah 1 dalam dunia blog ni.. 
Saya baru pandai membaca dan mengira.. 
Hope korang faham.. Sorry sangat..




Kawan Baru Yang BEST!

Pin Pin Pon Pon ||
Hee.. sape sini orang Sabah/Sarawak? Sila la berbangga, tahniah.. Sebab orang-orang Sabah/Sarawak dah masuk dalam list orang yang saya suka kawan..

First time rasanya bergaul dengan orang Sabah/Sarawak ni, housemate saya sekarang di KUO 2 orang dari Sabah.. Pam and Noy.. Noy roomate saya.. Juga housemate masa di KHAR.. Ex-roomate saya masa di KHAR, Clen, pun dari Sabah.. Sekarang ni hari-hari saya pergi kelas dengan Clen dan lagi sorang kawan saya, namanya Loulita juga dari Sabah.. Hehe.. Lagi sorang ex-housemate saya namanya Fatin, dari Sarawak..

Noy, Fatin, ^_^


Clen & Loli


Sebelum ni saya tak pernah berkawan dengan orang Sabah, yang kenal online ade la.. Seronok sangat dapat bergaul dengan dorang ni.. Sebelum ni saya memang suka sangat cakap loghat sana.. Bila dah masuk UPSI ni, amik kau, semua kawan orang Sabah..Hehe.. Cakap pun memang macam orang Sabah dah la.. Sampai orang pun confused, kena tanya berkali-kali saya ni asal dari mana.. Hehe..

Bukan la tak nak bergaul dengan budak negeri lain. semua pun saya kawan, tapi biasa la, kita akan rapat dengan kawan yang kita mula-mula kenal.. Tak dinafikan berkawan dengan orang-orang Borneo ni best sangat, sebab dorang ni ramah + happening.. Rasa macam dah lama kenal.. Dapat bertukar-tukar loghat negeri masing-masing.. Seronok sangat.. Pengalaman yang tak dapat dilupakan la.. 

Dalam masa saya hampir kehilangan seorang kawan, rupanya ada hikmah di sebaliknya, Allah dah beri saya kawan yang sangat ramai..Syukur Alhamdulillah.. Semoga persahabatan yang terjalin kekal selamanya.. Amin..

*Sedang bercuti di kampung sebab xde kelas.. hehe


Related Posts with Thumbnails