" Life is too short, grudges are waste of perfect happiness..Laugh when you can, apologize when you should and let go of what you can't change..Love deeply and forgive quickly..Take chances, give everything and have no regrets..Life is too short to be unhappy..You have to take the good with the bad, smile when you're sad, love what you got and always remember what you had..Always forgive but never forget learn from your mistakes..But never regret.. People change, and things go wrong..But always remember..LIFE GOES ON... "



Refleks Pada Bayi

Pin Pin Pon Pon || ,




Semua bayi dilahirkan dengan refleks semulajadi, ada refleks yang akan kekal, ada juga yang akan hilang apabila bayi semakin membesar. So, nak tahu apa refleks2 bayi ni? Buat pengetahuan semua yang bakal menjadi ibu, yang dah pun jadi ibu, tapi masih tertanya2 kenapa bayi suka buat tu, kenapa bayi suka buat ni.. Ni jawapannya ye.. :D Kat sini saya senaraikan 9 refleks asas yang ada pada bayi.. :)


Blinking Reflex
1. Mengelipkan Mata (Blinking)
- Bayi akan automatik kelipkan mata apabila cahaya lampu atau angin mengenai mata bayi. Tak caya, cuba tiup.. hehe.. kita pun kalau kena cahaya atau angin pun akan kelipkan mata kan.. Refleks ni akan kekal, tu yg saya cakap kita pun akan buat perkara yang same.. :)


Babinski Reflex

2. Babinski
- Cuba usap tapak kaki bayi, lepas tu tengok respon bayi tu, korang akan nampak kejap-kejap jari kaki die akan keluar dan bayi tu akan memusingkan kaki ke dalam. Lebih kurang macam dia geli la, so dah tau nama, lepas ni sebut la babinski, mesti sume tercengang.. :P


Grasping Reflex

3. Grasping (Menggenggam)
- Yang paling mudah kita nak kenal pasti ialah refleks menggenggam. Contohnya, kalau kita letak jari atau sesuatu objek pada tangan bayi, bayi akan genggam kuat jari kita atau objek tu kan.. Tu la namanya grasping reflex.. Tapi, refleks ni akan hilang selepas 9 bulan hingga 1 tahun. sebab tu la, bayi yang dah besar sikit tak de dah menggenggam kuat sangat.


Moro Reflex

4. Refleks Moro
- Refleks moro ni macam refleks terkejut maksudnya. Contoh bila bayi dengar bunyi kuat atau benda jatuh. Bayi ni akan terkejut, macam mengejang badannye.. Kepala bayi akan digerakkan ke belakang, lengan dan kaki bayi akan terbuka.. Macam terkejut la kan, tapi sekejap je, refleks ni akan hilang selepas usia bayi 3 hingga 4 bulan.



5. Refleks Rooting (mencari punca/arah)
- Contohnya apabila pipi bayi diusap atau bahagian sebelah mulut bayi disentuh, bayi akan memusingkan kepala, membuka mulut untuk menghisap... So kalau nak detect bayi tu lapar, try sentuh pipi bayi tu dulu, kalau bayi tu bagi respon maknanya ngah lapar la tu.. refleks  ni pun akan hilang selepas 3 hingga 4 bulan.



6. Refleks Stepping (melangkah/menapak)
- Refleks ni dapat dilihat masa kita dukung bayi dalam keadaan bayi tu berdiri,, Lepas tu kite rendahkan kaki bayi tu ke lantai, bayi akan bertindak balas seperti menggerakkan kakinya utk berjalan. Refleks ini juga akan hilang selepas 3 hingga 4 bulan.


Sucking Reflex

7. Refleks Sucking (menghisap)
- Apabila kita masukkan objek ke dalam mulut bayi, bayi akan automatik menghisap objek tersebut. Cuba try, kadang-kadang bila kita letak jari kita kat mulut bayi pun dia akan hisap kan.. Refleks ni pun akan hilang selepas 3 hingga 4 bulan.


Swimming Reflex

8. Refleks berenang
- Apabila bayi diletakkan dalam kedudukan meniarap di dalam air, mereka akan bertindak balas seperti membuat pergerakan renang. Bayi memang ada refleks ni, kalau ingt contoh yang Dr Syeikh Muszaphar ajar anak dia berenang tu, sesetengah orang anggap macam menyeksa budak, tapi sebenarnya bayi ni memang ada kemahiran tu cuma perlu diajar, jangan le campak hidup2 dalam air.. Tu memang kejam la.. huhu... Walau bagaimanapun refleks ni akan hilang selepas 6 hingga 7 bulan.


Tonic Neck Reflex

9. Refleks Tonic Neck
- Jika dibaringkan, bayi akan membentuk genggaman di kedua-dua belah tangannya.. tengok macam dalam gambar kat atas, sebelah tangan diluruskan dan kepala pun dipusingkan ke arah tangan yang lurus tu.. Refleks ni akan hilang selepas 2 bulan...

Sekian la, serba sedikit info pasal bayi.. Kalau ada kesalahan mengenai info-info ni, harap ada yang sudi betulkan.. Sesungguhnya saya masih di peringkat pembelajaran.. Harap ada info yang disampaikan di sini berguna untuk rujukan kawan2 semua :)




Seni dan Kraf Awal Kanak-kanak

Pin Pin Pon Pon || ,
Letih juga buat kalau simpan je buat pekasam.. Hehe..Boleh la dijadikan rujukan untuk mereka2 yang belajar di bidang yg sama dengan saya.. :) Benda ni sy study masa sem 3, subjek Seni dan Kraf Awal kanak-kanak, memang berseni2 la masa tu.. :D Lepas geram la, masa sekolah dulu mana ada belajar buat semua ni, sikit2 je ada... Terpaksa melembutkan tangan yang tak berseni ni.. :P


1. Melukis
Yang ni senang je, boleh lukis guna pensel, pen atau marker pen.. Lukis saja, tak perlu warna.. :)



2. Mewarna
Mewarna ni teknik tambahan kepada melukis tadi, mula2 lukis lepas tu warna la cantik-cantik.. Tapi just guna warna pensel sahaja, krayon pun boleh kot.. Lupe plak.. hehe



3. Catan
Catan juga salah satu teknik mewarna, tapi menggunakan cat air a.k.a watercolor.. :D Agak lemah guna teknik ni.. mesti comot je.. :P



4. Kolaj
Kolaj pulak teknik koyak dan tampal. Nak gunting kecik2 pun boleh, tapi masa tampal tu, tampal secara rawak, tak payah tersusun sangat tak pe, janji imej yang kite lukis tu diwarnai oleh kertas2 warna yang dah dikoyak kecik2 tu.. Hehe!



5. Montaj
Montaj ni ambil je gambar dari majalah atau surat khabar lepas tu tampal, mesti tema yang sama, contoh orang, buah, haiwan.. n gambar pula mesti lebih daripada satu. kalau tampal satu, tak dipanggil montaj..


6. Cetakan
Ha, cetakan ni selalu kan buat kat sekolah dulu.. yang ni gune pelepah pisang (yeke pelepah?), boleh juga guna kentang ke, bawang ke, daun, ape2 je le.. asal bleh jadi corak.


7. Resis
Yang ni namanya resis, cara nak buat, mula2 lukis gmbar, pastu ikut garisan dengan warna crayon putih.. putih sahaja ye.. pastu warna kan dengan watercolor... Jadi lah ni hasilnya, cubaan kali kedua selepas yang pertama di'reject' oleh pensyarah :D Kalau nak kemas, awal2 lagi lukis guna krayon putih tu terus, so xde la nampak garisan pensel nanti..



8. Gosokan
Yang ni mesti kome penah buat kan? Tempat favorite nak menggosok ialah di cermin kan2? Duit syiling pun boleh, janji permukaan yang bercorak.. Caranya, letak kertas atas permukaan bercorak tu, pastu kome warne le ngan warna pensel.. :D



9. Stensilan
Ops, sory pic tak berapa nak terang sbb cahaya scanner yang memancor2.. Stensilan ni pun biase buat masa kecik2 dulu, tempat favorite nak tempek bende ni, kat buku biodata la.. Cara die, potong kertas ikut corak kome nak, pastu kelilingnya kome warnakan dengan warna pensel/krayon. Lepas tu letak atas kertas kosong, then kome tarik2 keluar dengan ibu jari kome.. Haa, sampai le ade corak atas kertas tuu.. Lau xterang, tambah ag kaler pekat2 ye :D



10. Percikan
Ni guna watercolor, kome bancuh le warna warni.. pastu ambil berus gigi/berus lukisan, celup dalam warna tu, pastu kome tarik2 berus tu guna tangan sampai die terpercik2, kene pakai apron kalu xmau baju kotor.. hehe.. Hasilnya cam pic kat bawah la.. halussss je percikan ni..



11. Gurisan
Yang ni best.. dalam banyak2 ni paling saya suka.. sebab... besttt guris2 ni.. hehe.. cara buatnye, mula2 kome warna kertas lukisan dengan warna krayon warna warni, tak kesah camne bentuknye, jalur2 ke, melintang ke, janji warna warni, bebas.. Dah sudah tu, kome tindihkan warna krayon warna warni tadi dengan warna krayon hitam.. kaler sampai penuh.. haaa, dah hitam kan.. pastu kome guris laa atas die.. gune bende tajam.. saya guna paku je.. hehe, bleh guna bucu pembaris atau ape2 je la yang bleh guris nye, janji garisannye halus2 je, lau tebal2 xcun :D



12. Capan
Hak2.. yang ni lawak sikit.. buat last minit sebenarnya, tak de idea nak buat corak ape.. caranya bancuh watercolor, pastu celup ibu jari dalam warna tu, pastu tekan atas kertas.. macam nak amek cap jari tu.. tapi tak semestinya guna cap jari je, bleh jugak guna benda lain yang bercorak.. sampai hari ni tak dapat bezakan antara capan dan cetakan.. same je pun.. sape2 tau, bleh la gtau ek.. :D



13. Mozek
Ok, yang ni sangat mencabar nak menyiapkannya... 6 jam saya ambil masa nak buat bende alah ni... Caranye lukis dulu gambo yang nak dimozekkan... pastu potong kertas warna petak2 cam dalam gambar, then tampal je.. nampak cam senang, tp nape la sy buat sampai 6 jam tu yg tak paham..huhu...



14. Ikatan dan celupan
Yang ni buat berkali-kali tak jadi, lastly jadi juga.. Blogger Liyana Ashiran yang ajo.. hehe.. mekaseh ye Yaya.. Cara nak buat die, bancuh watercolor, amek tisu pastu celup dalam watercolor tu, dah celup tegakkan, pastu celup warna lain pulak, ase celop je kene tegakkan.. Kalau ikutkan kita kena ikat tisu tu, ikat cam tebu.. lain2 jenis ikatan bleh wujudkan corak berlainan.. tapi awok tak pandai, ase buat je tak jadi.. sabo je la.. T_T



15. Tiupan
Tiupan ni pun selalu je buat kat sekolah kan.. Guna watercolor dan straw.. Tiup la sepuas hati atas kertas.. Asalnya nak buat motif pokok, tapi hasilnya camni, tak pandai tiup.. hehe



16. Titisan
Bahan yang diperlukan, watercolor dan lilin.. Nak menghasilkan corak warna warni ni kan, mula2 kome kene kaler dulu kertas lukisan tu dengan macam2 warna, guna watercolor la.. Dah sudah kering tu, baru kome titikkan air lilin, hati2 ye, jangan terbakor udah le.. Dah sudah titik tu, kome warna lagi selapis atas die dengan warna hitam, sampai penuh.. dah pastu kering kan, baru le kome kikis lilin2 tu... siap!




17. Renjisan
Bancuh watercolor, celup tangan dalam tu, pastu renjis kat kertas.. jadilah gini.. hue2 :D



18. Pualaman
Haiya, manyak susah oo mau buat ini.. tak pandai.. asalnye kena guna cat minyak dan air.. tapi yg ni sy guna gam dan watercolor.. nak ngajor care buat pun tak pandai ni... mula2 tuang gam, pastu letak watercolor n kaco sikit2, then letak kertas atas die, pastu terbalikkan.. biarkan warna tu merebak sendiri.. yeke camni, lau ada cikgu seni, mintak tolong ajo kan ye.. kalau yg guna cat minyak tu, letak air dalam besen, pastu titikkan sikit2 cat minyak, nak wat corak pun boleh, tapi jangan kacau, guna la lidi ke ape, corakkan kat permukaan je, pastu letak kertas kat permukaan cat minyak n air tu.. pastu angkat dan keringkan.. agaknye le ni.. huhu.. lau salah mintak betulkan ye..



19. Lipatan
Lipatan ni macam origami je, lipat la kertas warna ikut bentuk kome nak... sebenarnya saya dah salah buat, pensyarah tak nak macam ni, dia nak step by step punya.. tapi awok dah salah buat, tu kene potong markah sini.. hahaha.. 



20. Guntingan
Guntingan ni tak kesah nak wat camne, ikut kreativiti.. Yang ni saya guna kertas warna yg dipotong bulat, pastu lipat2 sampai jadi cam kon, pastu gunting je bentuk ape2 pun, nanti bile kome bukak lipatan tu, die akan jadi corak2 yang kome rase, awesome gile.. haahaa.. 





Sekian, tu lah serba sedikit tentang apa yang saya belajar kat sini.. Nak kata expert tak la, tapi semua tu saya kutip sebagai pengalaman untuk mengajar nanti.. :)

Gangguan sihir..

Alamak, agak2 masih sempat tak nak ucap selamat hari raya ni? Lama rasanya biarkan blog ini bersawang.. Sedih rasanya tengok.. Hehe..
Tiba2 hari ni teringat pasal blog ni.. So cepat2 la cari idea nak menulis apa.. Lama dah tak menulis, memang kekok, bebelan kita pun dah tak ada pembaca.. Tapi saya tahu masih ada yang datang blog ni, sebab Nuffnang tak henti2 bagi pendapatan pada sy.. Alhamdulillah.. So, di sedikit kesempatan yang ada ni, sy nak ucap selamat hari raya la.. Maaf zahir batin ye.. semoga kawan2 semua sihat, gembira selalu..

Waktu belajar memang kurang masa yang ada nak menulis, sekarang pula dah masuk minggu ke 11 semester 4, beberapa minggu je lagi nak final exam.. Waktu yang kritikal sbb banyak assigment nak submit.. Pape pun, ngah cuba mengawal stres yang mula mendatang dalam diri.. Berbaki 2 semester yang tinggal, lepas tu akan masuk ke alam pekerjaan dan insyaAllah alam rumah tangga.. Hehe.. 

Bercerita tentang jodoh.. berkait pula dengan gangguan sihir.. Orang kata namanya sihir pelalau.. sihirnya macam penutup jodoh.. Allah.. Sedih rasanya andai benar ini yang terjadi kepada diri.. Memang adik beradik saya belum ada yang berkahwin, mungkin itulah puncanya.. Siapa yang menghantar sihir kepada kami? Allah Maha Mengetahui.. Yang pasti bila berkaitan sihir ni, tak lain tak bukan kerana hasad dengki.. Kami redha.. Apapun saya akan berusaha untuk pergi berubat andai benarlah seperti apa yang dikata oleh seorang Pengamal Perubatan Islam yang saya hubungi..

Sedih, siapa tak sedih bila tahu satu keluarga menjadi mangsa hasad dengki manusia... Keluarga kami tidak pernah bermusuh dengan sesiapa, bahkan semua dilayan dengan baik, apa punca sebenar saya pun tak tahu.. Sekitar tahun 2001 kejadian yang menimpa ayah amat mengejutkan ahli keluarga.. Bila dapat tahu ayah dibuat orang.. Macam2 yang jadi.. Semua sebab dengki manusia, tak mungkin secara kebetulan.. Sebab masa kejadian tu, ayah sepatutnya menghadiri temuduga untuk kenaikan pangkat.. Saya yakin, orang yang 'buat' ayah saya, memang dengkikan keluarga kami..

Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui akan apa yang dilakukan oleh insan terbabit... Walaupun kisahnya berlanjutan sehingga hari ini, kami sendiri tak pasti sama ada orang yang sama atau berlainan... Saya sendiri tak tahu, bagaimana kami boleh disihir, melalui apa, bagaimana, apa caranya, sejak bila.. Memang kami tak tahu.. Memang sukar nak terima hakikat ni, patutlah segala urusan berkaitan jodoh susah nak menjadi.. Ada saja halangan yang dihadapi..

Semoga mereka yang masih mengamalkan amalan khurafat ni mendapat hidayah daripada Allah SWT supaya berubah menjadi lebih baik. Kami sedia memaafkan, tetapi mampukah Allah maafkan perbuatan kamu? Sesungguhnya pintu taubat masih terbuka... Segeralah bertaubat...





Related Posts with Thumbnails