" Life is too short, grudges are waste of perfect happiness..Laugh when you can, apologize when you should and let go of what you can't change..Love deeply and forgive quickly..Take chances, give everything and have no regrets..Life is too short to be unhappy..You have to take the good with the bad, smile when you're sad, love what you got and always remember what you had..Always forgive but never forget learn from your mistakes..But never regret.. People change, and things go wrong..But always remember..LIFE GOES ON... "



Seni dan Kraf Awal Kanak-kanak

Pin Pin Pon Pon || ,
Letih juga buat kalau simpan je buat pekasam.. Hehe..Boleh la dijadikan rujukan untuk mereka2 yang belajar di bidang yg sama dengan saya.. :) Benda ni sy study masa sem 3, subjek Seni dan Kraf Awal kanak-kanak, memang berseni2 la masa tu.. :D Lepas geram la, masa sekolah dulu mana ada belajar buat semua ni, sikit2 je ada... Terpaksa melembutkan tangan yang tak berseni ni.. :P


1. Melukis
Yang ni senang je, boleh lukis guna pensel, pen atau marker pen.. Lukis saja, tak perlu warna.. :)



2. Mewarna
Mewarna ni teknik tambahan kepada melukis tadi, mula2 lukis lepas tu warna la cantik-cantik.. Tapi just guna warna pensel sahaja, krayon pun boleh kot.. Lupe plak.. hehe



3. Catan
Catan juga salah satu teknik mewarna, tapi menggunakan cat air a.k.a watercolor.. :D Agak lemah guna teknik ni.. mesti comot je.. :P



4. Kolaj
Kolaj pulak teknik koyak dan tampal. Nak gunting kecik2 pun boleh, tapi masa tampal tu, tampal secara rawak, tak payah tersusun sangat tak pe, janji imej yang kite lukis tu diwarnai oleh kertas2 warna yang dah dikoyak kecik2 tu.. Hehe!



5. Montaj
Montaj ni ambil je gambar dari majalah atau surat khabar lepas tu tampal, mesti tema yang sama, contoh orang, buah, haiwan.. n gambar pula mesti lebih daripada satu. kalau tampal satu, tak dipanggil montaj..


6. Cetakan
Ha, cetakan ni selalu kan buat kat sekolah dulu.. yang ni gune pelepah pisang (yeke pelepah?), boleh juga guna kentang ke, bawang ke, daun, ape2 je le.. asal bleh jadi corak.


7. Resis
Yang ni namanya resis, cara nak buat, mula2 lukis gmbar, pastu ikut garisan dengan warna crayon putih.. putih sahaja ye.. pastu warna kan dengan watercolor... Jadi lah ni hasilnya, cubaan kali kedua selepas yang pertama di'reject' oleh pensyarah :D Kalau nak kemas, awal2 lagi lukis guna krayon putih tu terus, so xde la nampak garisan pensel nanti..



8. Gosokan
Yang ni mesti kome penah buat kan? Tempat favorite nak menggosok ialah di cermin kan2? Duit syiling pun boleh, janji permukaan yang bercorak.. Caranya, letak kertas atas permukaan bercorak tu, pastu kome warne le ngan warna pensel.. :D



9. Stensilan
Ops, sory pic tak berapa nak terang sbb cahaya scanner yang memancor2.. Stensilan ni pun biase buat masa kecik2 dulu, tempat favorite nak tempek bende ni, kat buku biodata la.. Cara die, potong kertas ikut corak kome nak, pastu kelilingnya kome warnakan dengan warna pensel/krayon. Lepas tu letak atas kertas kosong, then kome tarik2 keluar dengan ibu jari kome.. Haa, sampai le ade corak atas kertas tuu.. Lau xterang, tambah ag kaler pekat2 ye :D



10. Percikan
Ni guna watercolor, kome bancuh le warna warni.. pastu ambil berus gigi/berus lukisan, celup dalam warna tu, pastu kome tarik2 berus tu guna tangan sampai die terpercik2, kene pakai apron kalu xmau baju kotor.. hehe.. Hasilnya cam pic kat bawah la.. halussss je percikan ni..



11. Gurisan
Yang ni best.. dalam banyak2 ni paling saya suka.. sebab... besttt guris2 ni.. hehe.. cara buatnye, mula2 kome warna kertas lukisan dengan warna krayon warna warni, tak kesah camne bentuknye, jalur2 ke, melintang ke, janji warna warni, bebas.. Dah sudah tu, kome tindihkan warna krayon warna warni tadi dengan warna krayon hitam.. kaler sampai penuh.. haaa, dah hitam kan.. pastu kome guris laa atas die.. gune bende tajam.. saya guna paku je.. hehe, bleh guna bucu pembaris atau ape2 je la yang bleh guris nye, janji garisannye halus2 je, lau tebal2 xcun :D



12. Capan
Hak2.. yang ni lawak sikit.. buat last minit sebenarnya, tak de idea nak buat corak ape.. caranya bancuh watercolor, pastu celup ibu jari dalam warna tu, pastu tekan atas kertas.. macam nak amek cap jari tu.. tapi tak semestinya guna cap jari je, bleh jugak guna benda lain yang bercorak.. sampai hari ni tak dapat bezakan antara capan dan cetakan.. same je pun.. sape2 tau, bleh la gtau ek.. :D



13. Mozek
Ok, yang ni sangat mencabar nak menyiapkannya... 6 jam saya ambil masa nak buat bende alah ni... Caranye lukis dulu gambo yang nak dimozekkan... pastu potong kertas warna petak2 cam dalam gambar, then tampal je.. nampak cam senang, tp nape la sy buat sampai 6 jam tu yg tak paham..huhu...



14. Ikatan dan celupan
Yang ni buat berkali-kali tak jadi, lastly jadi juga.. Blogger Liyana Ashiran yang ajo.. hehe.. mekaseh ye Yaya.. Cara nak buat die, bancuh watercolor, amek tisu pastu celup dalam watercolor tu, dah celup tegakkan, pastu celup warna lain pulak, ase celop je kene tegakkan.. Kalau ikutkan kita kena ikat tisu tu, ikat cam tebu.. lain2 jenis ikatan bleh wujudkan corak berlainan.. tapi awok tak pandai, ase buat je tak jadi.. sabo je la.. T_T



15. Tiupan
Tiupan ni pun selalu je buat kat sekolah kan.. Guna watercolor dan straw.. Tiup la sepuas hati atas kertas.. Asalnya nak buat motif pokok, tapi hasilnya camni, tak pandai tiup.. hehe



16. Titisan
Bahan yang diperlukan, watercolor dan lilin.. Nak menghasilkan corak warna warni ni kan, mula2 kome kene kaler dulu kertas lukisan tu dengan macam2 warna, guna watercolor la.. Dah sudah kering tu, baru kome titikkan air lilin, hati2 ye, jangan terbakor udah le.. Dah sudah titik tu, kome warna lagi selapis atas die dengan warna hitam, sampai penuh.. dah pastu kering kan, baru le kome kikis lilin2 tu... siap!




17. Renjisan
Bancuh watercolor, celup tangan dalam tu, pastu renjis kat kertas.. jadilah gini.. hue2 :D



18. Pualaman
Haiya, manyak susah oo mau buat ini.. tak pandai.. asalnye kena guna cat minyak dan air.. tapi yg ni sy guna gam dan watercolor.. nak ngajor care buat pun tak pandai ni... mula2 tuang gam, pastu letak watercolor n kaco sikit2, then letak kertas atas die, pastu terbalikkan.. biarkan warna tu merebak sendiri.. yeke camni, lau ada cikgu seni, mintak tolong ajo kan ye.. kalau yg guna cat minyak tu, letak air dalam besen, pastu titikkan sikit2 cat minyak, nak wat corak pun boleh, tapi jangan kacau, guna la lidi ke ape, corakkan kat permukaan je, pastu letak kertas kat permukaan cat minyak n air tu.. pastu angkat dan keringkan.. agaknye le ni.. huhu.. lau salah mintak betulkan ye..



19. Lipatan
Lipatan ni macam origami je, lipat la kertas warna ikut bentuk kome nak... sebenarnya saya dah salah buat, pensyarah tak nak macam ni, dia nak step by step punya.. tapi awok dah salah buat, tu kene potong markah sini.. hahaha.. 



20. Guntingan
Guntingan ni tak kesah nak wat camne, ikut kreativiti.. Yang ni saya guna kertas warna yg dipotong bulat, pastu lipat2 sampai jadi cam kon, pastu gunting je bentuk ape2 pun, nanti bile kome bukak lipatan tu, die akan jadi corak2 yang kome rase, awesome gile.. haahaa.. 





Sekian, tu lah serba sedikit tentang apa yang saya belajar kat sini.. Nak kata expert tak la, tapi semua tu saya kutip sebagai pengalaman untuk mengajar nanti.. :)

10 Kuntum Bunga:

Nur Azila Ismail said...

cantik semua !!!

Isteri Khalifah Uthman said...

nak tiru bole. hehe
assgmt sem lepas. 9:

faizfakhirin said...

sayunya warna blog awk..terentuh hati saya

Ainismaira said...

@Nur Azila Ismail hihi.. ye la tu

Ainismaira said...

@Isteri Khalifah Uthman haha, tiru ape, dah lepas dah.. :)

Ainismaira said...

@faizfakhirin sedih ke warne blog sy ni? uhuhu

miss said...

cute la :D

Go Arale-Chan said...

Awesome la..mekasih kak..sy search blog akk ni pun trgesa2 sbb ckgu2 kt Pasti sy semua da xde idea da..esk da nk wat kreativiti ni.

Go Arale-Chan said...

Awesome la..mekasih kak..sy search blog akk ni pun trgesa2 sbb ckgu2 kt Pasti sy semua da xde idea da..esk da nk wat kreativiti ni.

Go Arale-Chan said...

Awesome la..mekasih kak..sy search blog akk ni pun trgesa2 sbb ckgu2 kt Pasti sy semua da xde idea da..esk da nk wat kreativiti ni.

Related Posts with Thumbnails