" Life is too short, grudges are waste of perfect happiness..Laugh when you can, apologize when you should and let go of what you can't change..Love deeply and forgive quickly..Take chances, give everything and have no regrets..Life is too short to be unhappy..You have to take the good with the bad, smile when you're sad, love what you got and always remember what you had..Always forgive but never forget learn from your mistakes..But never regret.. People change, and things go wrong..But always remember..LIFE GOES ON... "



Homemade Masker (Topeng Muka)

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Heh.. cuti-cuti yang membosankan kat rumah ni memang rajin belek muka depan cermin.. Kulit muka lak macam-macam corak yang ada T_T.. Sekali sekala saya ada juga pakai masker, nak beli memang tak la, sebab rasa tak mampu dan bukan pulak satu keperluan. So saya buat sendiri je.. Seperti yang sedia maklumlah function masker ni nak menanggalkan kekotoran pada wajah. 

Mana dapat idea? Daripada kakak saya la, dia memang rajin jaga kecantikan dan penjagaan badan.. Hehe.. So macam mana nak buat? Apa bahan yang diperlukan? Jom la intai.. :D

Bahan-bahannya : 

Sebiji telur ayam

Tisu 

Gunting
scissors.jpg

Air panas

Ha tu je lah bahannya.. Murah je, low bajet punye.. Hehe.. Curi je yang mak punya kat dapur tu..

Cara-caranya :

1. Pecahkan telur dan ambil putihnya sahaja letak la dalam mangkuk ke piring ke atau apa-apa bekas la..
2. Ambil tisu, lipat 2, lipat lagi lipat lagi bagi agak kecil tp jangan kecil sangat jangan pula besar sangat..
3. Gunting tisu tu ikut saiz yang dah dilipat..
4. Sebelum mula, wapkan dulu muka guna air panas nak bagi liang-liang roma terbuka.. :D
5. Ambil putih telur dan sapu la kat muka, ikut la nak start dari mana, kalau saya, start kat hidung dulu, biasalah kat situ memang selalunya banyak blackhead + whitehead kan..
6. Sudah sapu telur, tepekkan tisu tu kat muka, tempek la agak tebal 3 lapis camtu, sampai xnampak kulit kita la senang cite.. Kalau tak cukup telur tambah, tambah dan tambah lagi.
7. Pastu proceed la ke bahagian lain pula sampailah penuh satu muka korang. Kena sabar sikit sebab tisu mudah koyakkan? So slow-slow je buat tu ok..
8. Sudah siap tunggu la kering dalam 20 minit (ikut ketebalan tisu)
9. Pastikan dah betul-betul kering ye, basah-basah sikit tak mau.
10. Sudah tu korang tanggalkan la tisu tu dari muka, mula tarik dari bahagian bawah ke atas.

Dah sudah tu korang boleh la tengok kat tisu tu segala kotoron tertanggal dari muka, blackhead ke whitehead ke insyaAllah tertanggal.. Hehe.. Pastu jangan lupa cuci muka dengan air bersih ye... :)

Selamat Mencuba !




4 Kuntum Bunga:

Cik P.A. said...

wah! macam nk try aje wat...be4 ni juz sapu putih teloq ja...xwapkan muka dgn ayaq panas pun...ni lg satu petua menarik...TQ 4 sharing yer :)

Zaf98 said...

wahhh!!! jimat kal0 camtu~ takyah buang duit beli masker yg mahal'mahal tu~ thanks for share akak... ^___^

Ainismaira said...

@Cik P.A. yup2.. same2.. try ye wapkan muka, insyaAllah byk lg kotoran leh tanggal :D

Ainismaira said...

@Zaf98 hehe..same2 dik :)

Related Posts with Thumbnails