" Life is too short, grudges are waste of perfect happiness..Laugh when you can, apologize when you should and let go of what you can't change..Love deeply and forgive quickly..Take chances, give everything and have no regrets..Life is too short to be unhappy..You have to take the good with the bad, smile when you're sad, love what you got and always remember what you had..Always forgive but never forget learn from your mistakes..But never regret.. People change, and things go wrong..But always remember..LIFE GOES ON... "



Resepi Nasi Goreng Kampung Pasti Sedap


Antara menu paling mudah dan popular yang orang salu order kat kedai makan, sebab susah kita nak jumpa nasi goreng kampung yang tak sedap kat kedai makan.. Tapi saya penah jumpa.. Bukan tak sedap sangat pon, boleh makan lagi, tapi tersangat la sedih dan sayu memandangnya.. Nasinya kosong warna agak oren pudar dan hanya ada sedikit taburan ikan bilis.. Lain-lain memang takde.. Sangat sedih.. Tp dah orang belikan, makan la jugak..

Kali kedua jumpa nasi goreng kampung yang menyedihkan, yang ni walaupun meriah dengan macam-macam bahan, tapi kondisi nasinya tersangatlah menyedihkan.. Hehe.. Tak boleh nak panggil nasi goreng kampung, tapi lebih kepada bubur nasik goreng kampung.. Sebab nasinya lembik tahap bubur kanji.. Wawawa, sedih masa makan..

Bila lapar tengah malam, ni lah menu yang saya masak.. Rasa? Sedap la pada dua nasi goreng kampung yang pernah saya makan tu.. Hehe.. Tapi kalau orang makan dan minta kita buat lagi, mesti la sedap ye x.. Haha.. (Perasan).. Oklah, resepi ni saya minta dari someone, lepas makan nasik goreng yang dia masak.. Dia masak memang sedap.. 


Nasi Goreng Kampung Pasti Sedap :p


Bahan-bahan :
(Boleh makan untuk 6 orang bergantung pada perut masing2.. Hehe)
Segenggam ikan bilis (Separuh tumbuk, separuh goreng garing)
8 tangkai cili padi
4 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
Ayam/daging
Sayur kangkung/kacang panjang/sayur campur/sayur kobis/lobak merah
Nasi putih
Telur
Garam dan perasa tambahan

Cara-caranya :
1. Tumbuk ikan bilis, cili padi, bawang putih, bawang merah.
2. Goreng ikan bilis yang digaul dengan sedikit tepung gandum/tepung goreng ayam segera, kalau guna tepung gandum, campur jugak sikit aji no moto, sape xmakan aji, xpayah la ok :D
3. Tumis bahan-bahan yang dah ditumbuk sampai naik bau dan sedikit garing.
4. Masukkan 2 sudu kecil garam, dan setengah sudu kecil aji no moto (guna sudu KFC tu hehe)
5. Masukkan ayam atau daging, atau apa2 je bahan basah yang korang suka..
6. Masukkan sedikit air.
7. Masukkan sayur, bergantung kepada sayur yang kita guna, kalau sayur kangkung masukkan bile dah nak angkat nanti, sebab kangkung cepat masak..
8. Masukkan Telur
9. Masukkan nasi dan gaul sampai la rata..
10. Kemudian taburkan ikan bilis yang sudah digoreng..
11. Sedia dihidang.

Nota : Telur boleh jugak dibuat mata kerbau.. Ikut selera masing-masing.. Kalau suka pedas, banyakkan cili padi tu.. Tips nak lagi sedap guna minyak bekas goreng ayam/ikan.. Tapi nasik akan jadi sedikit kuning la, sebab bekas kunyit kan..

Saya tak pandai tulis resepi, tapi korang2 yang pandai masak mesti tau kan camne.. Hehe.. Ni resepi orang, saya ikut, saya buat, saya makan, rasa sedap, saya kongsi.. :D Bahan-bahan tu belasah je ikut yang ada dalam peti ais la, kadang-kadang macam-macam saya letak, kacang botol la, sosej la, hehe.. Yang penting rasa tu same je :D



p/s : Tujuan letak resepi ni supaya adik saya yang dua orang tu boleh la belajar masak sendiri bila saya dah tak de nanti.. :p





11 Kuntum Bunga:

addinfarhani said...

thanks resepi nie.. nak try wat.. asyik dok mkn kat luar ja nasik goreng kg, muak sudah.. t nak try wat yg sendiri2 punya, leyh letak ayam byk ckit.. hee...

Ainismaira said...

@addinfarhani same2 :) tq jugak coz sudi singgah blog ni.. btol2.. lau buat sendiri g puas hati.. mcm2 bleh masukkan :D

ismail mazlan said...

mohon copy

ismail mazlan said...

mohon copy

Ainismaira said...

@ismail mazlan boleh..

Amelia Qistina said...

saya nak copy boleh

Ainismaira said...

@Amelia Qistina boleh saje :)

hanis Khalisah said...

Saya tengah lapar ni. Hehe

M.Syukry said...

Dulu saya yang selalu masak kan Nasi Goreng Kampung ni. Sekarang bila dah duduk bujang,nasi goreng pun kena cari kat online haha terima kasih banyak banyak ya sebab bagi resepi nya :)

Ainismaira said...

@hanis Khalisah :))

Ainismaira said...

@M.Syukry same2 :) tq

Related Posts with Thumbnails