" Life is too short, grudges are waste of perfect happiness..Laugh when you can, apologize when you should and let go of what you can't change..Love deeply and forgive quickly..Take chances, give everything and have no regrets..Life is too short to be unhappy..You have to take the good with the bad, smile when you're sad, love what you got and always remember what you had..Always forgive but never forget learn from your mistakes..But never regret.. People change, and things go wrong..But always remember..LIFE GOES ON... "



Indahnya Alam Ciptaan Allah

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera :)

Agak-agak korang ada tak hobi yang korang tak sedar? Hobi saya yang tanpa disedari ialah, suka tangkap gambar awan/langit. Dulu masa kecik suka tengok awan, tambah-tambah awan ni kan pelbagai bentuk. Kadang-kadang bentuk macam orang, ikan, kucing dan macam-macam lagi la.. Bila dah besar ni pun masih lagi suka tengok langit dan awan, sebab warnanya tenang kan.. So kat sini, nak la kongsi sikit gambar awan yang saya pernah tangkap.. Sebab guna handphone je tangkap, so kualiti biase-biase je la.. :p Selain tu, memang saya suka ambil gambar sekeliling saya, macam pokok, bunga, dan ape2 je la yang saya jumpa.. So kat sini, nak share la beberapa gambar, tak banyak sikit je.. Kat sini semua gambar awan, langit, matahari terbit, bulan.. Hehe :) Lain kali share pic lain plak ye :)




Awan pertama saya tangkap masa kat UPSI, ni view dari Kolej Ungku Omar (KUO lama)


Awan yang membawak hujan ni, hehe.. View dari Kolej Harun Aminurrashid (KHAR), UPSI..



Ni pun view dari KHAR, niat di hati nak tangkap gunung nun jauh tu, dah macam gunung berapi tengoknye sebab ada awan kat atas gunung tu.. Seram gak kadang-kadang.. Hehe..


Gambar ni pun amik dari KHAR, katil saya tepi tingkap, memang hari-hari layan awan.. Awan ni nampak smooth je.. So, snap la 1.. :)


Matahari terbit dari belakang Kolej Ungku Omar UPSI, hehe.. Untung kalau bangun pagi-pagi, dapat tengok matahari terbit.. Tak payah nak naik atas bukit bagai :p



Pic ni ambil masa join 1M4U kat KLCC, nasib la langit cerah dan awan cantik je hari tu.. Dapat la hilangkan penat membuang masa kat sane.. Huhu..


Hee.. gambar bulan penuh.. Ni guna handphone adik saya, sebab guna hp saya nampak satu bulatan cahaya je, sedih.. Takde kemera mahal kan.. Tapi ni kire ok la.. Nampak jugak sikit pokok mangga mak.. Hehe...



Dan gambar yang paling saya suka, tak sangka, terharu, kagum dan seangkatan dengannya.. Gambar kat bawah ni.. Mula-mula saje2 ambil gambar awan kan, tapi bila tengok balik.. Subhanallah.. Allah saja yang tahu ape perasaan yang saya tak boleh nak gambarkan.. Selama ni kita selalu tengok orang post gambar macam ni, macam-macam bentuk. Tapi kalimahnya sama.. Pic ni saya ambil dari rumah kakak saya kat Shah Alam.. Allah.. Gembira sangat dapat ambil gambar ni..


Perhati betul-betul, korang nampak tak.. Awan tu membentuk kalimah Allah.. Mungkin saya terlambat sikit je ambil gambar ni, sebab awan ni nampak macam dah kembang sikit.. Dah nak hilang.. Lepas dapat ambil beberapa keping, nak ambil lagi dah hilang dah awan tu.. Syukur dapat jugak tengok walau sekejap.. BEST!







Resepi Nasi Goreng Kampung Pasti Sedap


Antara menu paling mudah dan popular yang orang salu order kat kedai makan, sebab susah kita nak jumpa nasi goreng kampung yang tak sedap kat kedai makan.. Tapi saya penah jumpa.. Bukan tak sedap sangat pon, boleh makan lagi, tapi tersangat la sedih dan sayu memandangnya.. Nasinya kosong warna agak oren pudar dan hanya ada sedikit taburan ikan bilis.. Lain-lain memang takde.. Sangat sedih.. Tp dah orang belikan, makan la jugak..

Kali kedua jumpa nasi goreng kampung yang menyedihkan, yang ni walaupun meriah dengan macam-macam bahan, tapi kondisi nasinya tersangatlah menyedihkan.. Hehe.. Tak boleh nak panggil nasi goreng kampung, tapi lebih kepada bubur nasik goreng kampung.. Sebab nasinya lembik tahap bubur kanji.. Wawawa, sedih masa makan..

Bila lapar tengah malam, ni lah menu yang saya masak.. Rasa? Sedap la pada dua nasi goreng kampung yang pernah saya makan tu.. Hehe.. Tapi kalau orang makan dan minta kita buat lagi, mesti la sedap ye x.. Haha.. (Perasan).. Oklah, resepi ni saya minta dari someone, lepas makan nasik goreng yang dia masak.. Dia masak memang sedap.. 


Nasi Goreng Kampung Pasti Sedap :p


Bahan-bahan :
(Boleh makan untuk 6 orang bergantung pada perut masing2.. Hehe)
Segenggam ikan bilis (Separuh tumbuk, separuh goreng garing)
8 tangkai cili padi
4 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
Ayam/daging
Sayur kangkung/kacang panjang/sayur campur/sayur kobis/lobak merah
Nasi putih
Telur
Garam dan perasa tambahan

Cara-caranya :
1. Tumbuk ikan bilis, cili padi, bawang putih, bawang merah.
2. Goreng ikan bilis yang digaul dengan sedikit tepung gandum/tepung goreng ayam segera, kalau guna tepung gandum, campur jugak sikit aji no moto, sape xmakan aji, xpayah la ok :D
3. Tumis bahan-bahan yang dah ditumbuk sampai naik bau dan sedikit garing.
4. Masukkan 2 sudu kecil garam, dan setengah sudu kecil aji no moto (guna sudu KFC tu hehe)
5. Masukkan ayam atau daging, atau apa2 je bahan basah yang korang suka..
6. Masukkan sedikit air.
7. Masukkan sayur, bergantung kepada sayur yang kita guna, kalau sayur kangkung masukkan bile dah nak angkat nanti, sebab kangkung cepat masak..
8. Masukkan Telur
9. Masukkan nasi dan gaul sampai la rata..
10. Kemudian taburkan ikan bilis yang sudah digoreng..
11. Sedia dihidang.

Nota : Telur boleh jugak dibuat mata kerbau.. Ikut selera masing-masing.. Kalau suka pedas, banyakkan cili padi tu.. Tips nak lagi sedap guna minyak bekas goreng ayam/ikan.. Tapi nasik akan jadi sedikit kuning la, sebab bekas kunyit kan..

Saya tak pandai tulis resepi, tapi korang2 yang pandai masak mesti tau kan camne.. Hehe.. Ni resepi orang, saya ikut, saya buat, saya makan, rasa sedap, saya kongsi.. :D Bahan-bahan tu belasah je ikut yang ada dalam peti ais la, kadang-kadang macam-macam saya letak, kacang botol la, sosej la, hehe.. Yang penting rasa tu same je :D



p/s : Tujuan letak resepi ni supaya adik saya yang dua orang tu boleh la belajar masak sendiri bila saya dah tak de nanti.. :p





Related Posts with Thumbnails