" Life is too short, grudges are waste of perfect happiness..Laugh when you can, apologize when you should and let go of what you can't change..Love deeply and forgive quickly..Take chances, give everything and have no regrets..Life is too short to be unhappy..You have to take the good with the bad, smile when you're sad, love what you got and always remember what you had..Always forgive but never forget learn from your mistakes..But never regret.. People change, and things go wrong..But always remember..LIFE GOES ON... "



Tutorial Hilangkan Kesan Putih Pada Tudung Bawal Tone

Pin Pin Pon Pon ||

Assalamualaikum & Salam Sejahtera..

Entry ini khas ditujukan kepada peminat2 tudung bawal.. Bawal 2 tone, bawal 3 tone, bawal 4 tone, bawal 5 tone, bawal pelangi, bawal paddle pop dan lain-lain lagi.. 

Hanya pengguna tudung bawal je yang mungkin faham akan entry ini.. Hehe.. Perasan tak tudung bawal tone yang selalu kita beli tu akan muncul warna putih-putih yang bertompok-tompok atau bergaris-garis, kadang2 sampai penuh tudung tu, dah jadi tak cantik..

Kita pun boleh sampai ke tahap, tak nak dah beli tudung-tudung bawal tone lagi sebab lama-lama akan jadi putih. Dulu saya fahamkan kesan putih tu effect daripada sabun basuh, saya fikir tak boleh guna sabun serbuk, kena guna yang liquid.. 

Saya juga fikir kesan tu adalah kesan warna yang luntur dan tak boleh nak diperbaiki lagi, rupanya saya silap, sampailah saya jumpa 1 video tutorial di Youtube yang mengajar cara-cara untuk menghilangkan kesan putih pada tudung bawal tu..

Jom tengok sama-sama, video ini diupload di bawah akaun Gja Abd Aziz.. Terima kasih banyak-banyak kepada peng'upload' video ini yang sangat-sangat membantu saye.. :)




Haa, dah tengok kan? Senang je rupanya.. Guna duit syiling je.. Saya dah cuba, dan memang hilang kesan tu.. Memang suke teramat sangat la.. Sooo... Jom kita ramai-ramai pergi ucap terima kasih kat owner page AyuLensaHati ni.. Hehe.. Kat page fb tu pun ada dijual tudung2 bawal yang comel2.. :)


So lepas ni janganlah give up nak beli tudung bawal tone lagi ek2, sebab tudung2 bawal tone kan sangattt lahh cantiknyeee...






Langsing dengan DIET MAYO!

Assalamualaikum & Salam Sejahtera...

Sekarang ni macam satu fenomena kan bila wujudnya lambakan produk pelangsingan badan dan vitamin c. Semua orang berlumba-lumba nak cantik, nak kurus.. Sebelum ni saya pernah update pasal Diet Atkins, memang sebab entry tu jugak trafik tak putus-putus.. Tapi, baru-baru ni saya ada jumpa satu program diet iaitu Diet Mayo.

Diet Mayo ni telah diperkenalkan oleh Mayo Clinic's USA. Program diet ini dijalankan dalam tempoh 13 hari sahaja. Tapi ada pantangnya, jika Diet Atkins kita tak boleh makan Karbohidrat dan Gula, tapi diet Mayo ni kita hendaklah menghindari GARAM atau makanan yang masin dan air sejuk (ais). Pada hari ke 14 pengamal diet Mayo ni boleh amalkan pemakanan seperti biasa, cuma perlu mengawalnya.

Dari apa yang saya baca, ada yang telah berkurangan sebanyak 8kg dalam masa 13 hari tu. Tapi diet ni agak ketat sikit peraturannya, jika dalam masa 13 hari menjalani diet Mayo ni kita ada terlanggar pantang dan sebagainya, maka perlulah dimulakan semula dari hari pertama.. Macam sia-sia jela kalau langgar pantang sebab kene start balik.. Huhuhu.. So, disiplin diri sangat tinggi la.. Macam Diet Atkins jugak, ada minggu induction 2 minggu tu kan.. 

Saya cuma berkongsi maklumat, saya tak cuba diet ni, bagi saya macam susah nak elakkan garam ni, sebab dalam masakan kebanyakkannya akan ada garam.. So memang tak la saya nak cuba.. Hehe..

Berikut adalah cadangan menu untuk 13 hari program Diet Mayo ni.. :)

Hari Pertama & hari ke – 8

Pagi : 1 cawan kopi atau teh + gula ( tanpa susu )

Tengahari : 2 biji telur rebus + 1 biji tomato + bayam rebus

Malam : 150 gram daging bakar + salad ( daun salad dicampur dengan perahan jeruk lemon atau jeruk nipis dan 1 senduk makan salad oil / olive oil).



Hari ke-2 dan hari ke – 9

Pagi : 1 cawan kopi atau teh + gula ( tanpa susu )

Tengahari : 1 potong daging bakar atau rebus + salad ( daun salad dicampur dengan perahan jeruk lemon atau jeruk nipis dan 1 senduk makan salad oil / olive oil) + 1 buah segar

Malam : daging ayam direbus + 1 gelas plain yoghurt.



Hari ke-3 dan hari ke- 10

Pagi : 1 cawankopi atau teh + gula ( tanpa susu ) + 1 potong roti bakar

Tengahari : 2 biji telur di rebus + bayam rebus + 1 biji tomato + 1 buah segar

Malam : daging ayam rebus + salad ( daun salad dicampur dengan perahan jeruk lemon atau jeruk nipis dan 1 senduk makan salad oil / olive oil)



Hari ke-4 dan hari ke -11

Pagi : 1 cawan kopi atau teh + gula ( tanpa susu ) + 1 potong roti bakar

Tengahari : 1 telur rebus + 1 lobak merah diparut / dijus + sepotong keju ( 60 gram )

Malam : 1 mangkuk betik + salad ( daun salad dicampur dengan perahan jeruk lemon atau jeruk nipis dan 1 senduk makan salad oil / olive oil) + 1 gelas plain yoghurt



Hari ke-5 dan hari ke – 12

Pagi : 1 lobak merah besar diparut / dijus + lemon

Tengahari : 1 potong besar ikan dibakar

Malam : 1 potong daging dibakar atau direbus + salad ( daun salad dicampur dengan perahan jeruk lemon atau jeruk nipis dan 1 senduk makan salad oil / olive oil) + seleri kukus



Hari ke- 6 dan hari ke – 13

Pagi : 1 cawan kopi atau teh + gula ( tanpa susu ) + 1 potong roti bakar

Tengahari : 1 dada ayam di rebus + salad ( daun salad dicampur dengan perahan jeruk lemon atau jeruk nipis dan 1 senduk makan salad oil / olive oil) + lemon

Malam : 2 biji di rebus + lobak merah diparut / dijus



Hari ke- 7

Pagi : 1 cawan teh tanpa gula

Tengahari : 1 potong daging dibakar atau direbus + buah segar

Malam : Puasa kecuali minum air sebanyak-banyaknya



Hari ke -14

mulai bebas kembali seperti biasa (kurangi gula dan makanan berlemak)


*PERINGATAN*

1. Daging ( beef steak ) harus dibakar dengan Danish Butter Unsalted ( tawar )
2. Makan malam ( terakhir ) harus jam 18.00
3. Air dapat diminum tiap jam minimal 8 gelas sehari, JANGAN MINUM AIS
4. Daun salad dimakan mentah


Ni contoh2 menu bergambar yang saya ambil dari blog > http://lepetitequeena.multiply.com














Ok, tulah serba sedikit tentang Diet Mayo ni, sumber saya ambil dari blog berbahasa Indonesia, ada yang saya dah translate, yang tak di translate tu memang saya tak tahu la.. jadi saya letak link blog tersebut di sini ye.. 

Sumber : http://lepetitequeena.multiply.com/photos/album/138/Diary-Diet-Mayo-13-hari-bisa-turun-sampe-8kg

Cerita Kanak-kanak : Ratu Lebah Yang Tamak

Pin Pin Pon Pon || , ,
Cerita ini ditulis bagi memenuhi kehendak tugasan untuk subjek KAZ 1023 : Matematik dan Sains Awal Kanak-kanak. Jadi ada sedikit unsur Matematik iaitu berkaitan dengan nombor, unsur Sains pun ada jugak, iaitu Serangga.. Teknik penceritaan terpulang kepada kreativiti guru.. Nak jadi guru tadika/taska/prasekolah ni kreatif tu penting... 





 Ratu Lebah Yang Tamak

Di atas sebatang pokok terdapat satu sarang lebah yang sangat besar. Di dalamnya tinggal Ratu Lebah bersama pengikut-pengikutnya. Berhampiran pokok tersebut terdapat sebuah kebun bunga yang luas. Kebun bunga itu milik seorang penjual madu yang kaya raya. Lebah-lebah itu sangat gembira tinggal di situ. Namun, Ratu Lebah sangat tamak, dia mahu lebah-lebah itu membawa pulang madu yang banyak setiap hari.
            
Pada suatu hari, 5 ekor lebah telah ditugaskan untuk keluar terbang mencari madu di kawasan kebun tersebut. Walaupun kepenatan kerana terpaksa membawa pulang madu yang banyak, 5 ekor lebah itu terpaksa juga menurut perintah Ratu Lebah yang tamak itu. Sedang asyik menghisap madu di kebun bunga itu, seekor lebah berkata,

Lebah 1 : Aku sudah penat menghisap madu di sini. Setiap hari kita perlu membawa pulang madu yang banyak untuk ratu.

4 ekor lebah yang lain bersetuju dengan kata-kata lebah 1. Lantas Lebah 2 bersuara,

Lebah 2 : Betul kata kau wahai Lebah 1, marilah kita pergi ke rumah penjual madu itu, di sana pasti terdapat lebih banyak madu.
Lebah 3 : Ya, betul tu. Ratu pasti gembira jika kita berjaya membawa pulang madu yang banyak.
Lebah 4,5 : Kami setuju! Ayuh kita ke sana!

Tanpa membuang masa, 5 ekor lebah itu segera terbang menuju ke rumah penjual madu. Setibanya di sana, lebah-lebah itu sungguh teruja kerana terdapat banyak bekas yang berisi madu di situ.

Lebah 2 : Tepat sekali jangkaan aku. Ada 5 bekas berisi madu yang sangat besar di sini.

Lebah 1 segera terbang menuju ke arah bekas 1, Lebah 2 menuju ke arah bekas 2 dan seterusnya lebah-lebah lain pula menuju ke arah 3 bekas madu yang lain. Setelah puas, 5 ekor lebah itu pulang ke sarang dengan gembira lalu menceritakan tentang rumah penjual yang penuh dengan madu itu. Ratu Lebah sangat teruja mendengar cerita itu.

Ratu Lebah : Mari kita pergi lagi ke rumah penjual itu. Beta mahu mengikut kamu semua.

5 ekor lebah yang kepenatan itu terkejut mendengar kata-kata Ratu Lebah. Namun, mereka tidak berani membantah dan terpaksa membawa Ratu Lebah ke rumah itu semula. Setibanya mereka di sana, 4 bekas madu telah pun ditutup oleh penjual madu itu. Hanya tinggal 1 bekas yang masih terbuka.

Ratu Lebah : Cepat! Beta mahu madu yang banyak lagi.
5 ekor Lebah : Baik tuanku!

Lebah-lebah itu termasuk Ratu Lebah segera terbang ke arah bekas ke-5 yang masih terbuka dan segera mengambil madu dengan banyak.

Ratu Lebah : Beta mahu kamu semua hisap madu-madu ini dengan banyak sehingga perut kamu penuh.
Lebah 1 : Tapi Ratu, badan kami akan menjadi berat dan kami pasti tidak mampu untuk terbang nanti.
Lebah 2 : Betul tu Ratu, patik sudah berasa sangat kenyang.
Ratu Lebah : Jangan melawan perintah beta!

5 ekor lebah itu terdiam dan hanya menurut perintah. Tiba-tiba penjual madu datang dan mahu menutup bekas madu itu.

Lebah 3 : Ratu! Bekas madu ini akan ditutup, kita harus pulang segera.

Ratu Lebah terkejut dan cuba untuk terbang, namun badannya menjadi sangat berat dan Ratu Lebah tidak mampu untuk terbang. Begitu juga dengan 5 ekor lebah yang lain. Mereka semua tidak dapat keluar kerana terperangkap di dalam bekas madu itu dan akhirnya mereka mati.

oleh :  Ainismaira

Pengajaran : Kita mestilah menjauhi sifat tamak, kerana orang yang tamak selalu rugi.

*Jangan gelak ek, cite ni memang lawak sikit, mana taknye pukul 4 pagi baru tulis, mengarut2 je ceritanya, pastu masuk kelas betulkan balik terus tunjuk pada pensyarah. Nasib tak kene reject.. Hehe..*


Macam ni lah nasib jadi cikgu tadika, otak kene kreatif sepanjang masa sebab nak menarik perhatian kanak-kanak. Saya ada sediakan ABM tapi masa entry ni ditulis, ABM tu baru 50% siap.. nanti dah siap sepenuhnya saya akan update la untuk rujukan awak2 yang sama bidang dengan saya :))






Related Posts with Thumbnails