" Life is too short, grudges are waste of perfect happiness..Laugh when you can, apologize when you should and let go of what you can't change..Love deeply and forgive quickly..Take chances, give everything and have no regrets..Life is too short to be unhappy..You have to take the good with the bad, smile when you're sad, love what you got and always remember what you had..Always forgive but never forget learn from your mistakes..But never regret.. People change, and things go wrong..But always remember..LIFE GOES ON... "



Resepi Puding Telur Caramel Sedap dan Tidak Berlubang

Pin Pin Pon Pon ||

Ahakz.. Tajuk entry paling tak boleh blah punya.. Selamat petang semua.. hari ni saya nak share resepi puding telur caramel yang sedap di tekak saya yang pasti teksturnya cantik, tak lembik dan tidak pula berlubang-lubang.. Rasanya pun tidaklah terlalu manis, sedap-sedap tekak je.. Puding ni antara favorite saya, makan sejuk-sejuk memanggg boleh habis sekelip mata.. So lets masak-masak.. :D

Bahan-bahan (Caramel) :
5 sudu besar gula
2 sudu besar air

Cara-cara buat caramel :
Masukkan gula ke dalam pan/kuali kemudian masukkan 1 sudu besar air.. Guna api yang perlahan sahaja ok.. :)

Kacau sampai la gula tu cair.. Kalau nak tahu sama ada caramel ni jadi ke tak, gula tu akan jadi kering terlebih dahulu, pastu dia keras melekat-lekat lepas tu baru gula tu cair dan warnanya jadi kekuningan macam tu. Jangan terlalu gelap, takut pahit..

Dah agak puas hati dengan warna caramel tu, tuangkan lagi 1 sudu besar air, part ni kena hati-hati takut gula tu terpercik kena tangan pulak... Kacau cepat-cepat kemudian terus tuang ke dalam bekas acuan dan biarkan caramel tu sejuk dan keras.. 

Bahan-bahan (Puding) :
5 biji Telur (3 biji ambil kuning dan putih sekali, lagi 2 biji kuning sahaja)
4 sudu besar gula
1 tin susu cair (saya guna jenama Marigold)
1 sudu kecil esen vanila

Cara-cara buat puding :
Kacau telur perlahan-lahan, tak perlu kacau macam nak buat kek atau telur dadar, kacau slow-slow je jangan sampai telur berbuih..

Masukkan 4 sudu besar gula, kacau lagi sehingga gula hancur.

Selepas tu, panaskan 1 tin susu cair bersama 1 sudu kecil esen vanila menggunakan api yang kecil.  Kacau perlahan-lahan jugak.. Tak perlu sampai mendidih, bila dah berasap sikit tu ok la.. 

Kemudian masukkan susu yang sudah dipanaskan sedikit demi sedikit ke dalam telur yang dah dikacau tadi, kacau perlahan-lahan ye..

Bila dah agak sebati, tuangkan campuran telur + susu tadi ke dalam bekas yang berisi caramel yang sudah keras tu.. (Jangan lupa tapis ye :)

Lepas tu, ambil aluminium foil tutup bekas tu.. Kemudian bolehlah dikukus selama 30 hingga 45 minit dengan api yang sederhana/kecil. Bekas tu kita tutup sebab nak elakkan wap air masuk ke dalam bekas, nanti tawar pulak kan..

Ok, lepas dah siap tu tunggu sejuk sebentar, then masukkan dalam peti ais, sejukkan dan makannnn.. Nyum3.. memang sedap! :D

Saya nak share gambar, tapi faham-faham la, benda sedap ni tak sempat, lagi pun tak menang tangan la nak buat.. Paling mencabar part nak buat caramel.. Menguji kesabaran.. Hehe.. Tapi hasilnya tak pernah mengecewakan.. So dapatla gambar ni je.. hehe..



Alhamdulillah, resepi ni memang mudah sangat.. Semua orang pun boleh buat.. Selamat Mencuba :D

Note : Jangan guna bekas acuan yang terlalu besar nanti puding ni nipis je, sebab adunan ni dapat ngam-ngam satu bekas Disposable Plastic Microwave.. cam dalam gambar kat bawah ek..

Adab Kejutkan Anak Dari Tidur

Semua orang tak suka tidurnya diganggu.. Tapi ada orang, kalau tak dikejut memang tak bangun, tambah-tambah yang jenis tidur mati.. Kebanyakan daripada kita fikir, bila cakap lembut-lembut, dia takkan bangun, jadi kita jerit kuat-kuat supaya orang tu bangun.. Jujurnya saya tak suka orang kejutkan saya dari tidur dengan cara yang kasar, sebab boleh mengganggu mood seharian.. Apa lagi bila keluar ayat-ayat yang tak sepatutnya, "bangunlah, tido je tau! nak jadi ape tak tau la!" 

Bila ada orang yang bising ketika saya sedang tidur pun boleh membuatkan saya marah.. Sebab saya ni jenis susah nak tidur, tapi mudah tersedar.. Bila dah tersedar, pusing la 360 darjah pun belum tentu boleh tidur semula.. Jadi waktu tidur tu adalah masa yang paling berharga untuk saya.. Normallah bagi orang yang menghidap insomnia ni bangun lewat setiap hari.. Tapi, kalau ada komitmen, tak de lah bangun lewat.. Pandai-pandailah urus masa sendiri kan.. Jam loceng ada, alarm phone ada, gunakan sebaik mungkin.. :)

Jadi kebetulan terbaca di Facebook tadi, bolehlah share kat sini.. Harap dapat jadi panduan.. :)


♥ ADAB KEJUTKAN ANAK DARI TIDUR ♥ 

Cara atau adab mengejutkan anak yang tidur, tidak kira anak yang masih bayi, kanak - kanak , remaja atau dewasa.



♥ Beri salam kepada anak yang sedang tidur

♥ Sentuh hujung ibu jari kakinya dan goyangkannya perlahan -perlahan.

♥ Panggil namanya dengan lembut dan teruskan menggoyang kakinya.

♥ Kalau masih belum sedar, kuatkan sedikit suara dan goyang badannya.

♥ Teruskan memanggil namanya dan panggillah sayang, manja atau anak.

♥ Kejutkannya sambil memujinya contoh: Bangun sayang, anak umi yang baik, anak umi yang soleh, anak umi yang rajin.

♥ Sebaik saja anak bangun, gosok kepalanya sambil bercakap dengan lembut agar ia mandi , solat subuh dan bersegera ke sekolah untuk menjadi anak yang bijak pandai.

♥ InsyaALLAH , anak anda akan bangun dengan badan yang segar dan minda yang cergas kerana dikejutkan dengan penuh kasih sayang





Perempuan Takut Gemuk?


Yang ini bukan auta, tapi fakta.. Ye, sebab saya perempuan.. Saya takut kegemukan.. Tambah-tambah bila ada orang tegur yang kita ni dah nampak berisi, nampak gemuk, dah gemuk.. Aduhai.. Boleh menjadi tekanan sebenarnya hal-hal macam ni.. Sebenarnya saya ni bukannya kategori berisi sangat. BMI saya masih normal, bila tengok pada ketinggian, berat saya tak boleh lebih dari 59kg, kalau lebih maknanya saya gemuk.. Macam tu la kot.. 

Banyak faktor yang buatkan saya tak nak jadi gemuk.. First, sebab saya tak nak orang ejek saya gemuk.. Kadang-kadang kesian kat orang yang badannya berisi ni, selalu kena kutuk.. Saya pun tak faham kenapa keadaan macam tu berlaku.. Banyak perkara bermain kat kepala otak, orang kata kalau badan kita gemuk, tak de orang yang nak.. Semua tu tak tepat pun sebenarnya.. Sebab ramai je yang berjumpa dengan pasangan hidup.. Hidup bahgia berkeluarga.. Ye memang betul, tapi nak jumpa dengan orang yang sudi tu bukan senang.. Kan?

Kebanyakan mereka yang mempunyai badan besar, tapi belum jumpa teman hidup, selalu menyalahkan tubuh badan mereka. Lepas tu mulalah nak berdiet, makan produk itu ini untuk kurus.. Kadang-kadang saya pun tak pasti, perempuan nak kurus sebab apa.. Adakah sebab kaum lelaki? Atau pun kepuasan diri sendiri? 

Bila badan kita besar, susah nak mencari saiz baju, saiz seluar dan sebagainya. Betul jugak kan? Tapi masa zaman saya kurus kering dulu pun susah jugak nak mencari saiz seluar.. Bayangkan pinggang ni size 23inci, memang susah.. Kalau pakai yang size 25 pun memang longgar la, terpaksa pakai belt. Sekarang ni size seluar pun pakai size 27/28..

Ada orang cakap kurus sangat pun tak cantik.. Macam papan la, tiang la, macam-macam lagi nama panggilan.. Dulu kakak saya pernah panggil saya kerempeng sebab terlalu kurus.. Adik-adik pun pernah cakap, kalau saya kurus saya tak cantik. Persoalannya cantik ke? Memang la bila tengok balik gambar-gambar lama, ehh kurusnya aku.. Memang kalau saya kurus nampak tak elok sangat, muka cengkung je, macam tengkorak hidup rasanya.. Tapi tu cerita dulu, sekarang saya puas hati dengan diri saya.. Cuma, satu kemusykilan yang bila cerita orang tak percaya dan tak nak percaya..

Bila bercerita tentang berat badan, berat terakhir yang saya timbang pada bulan 2 kalau tak silap, 57kg.. Ada yang cakap saya tipu.. Tak percaya.. Saya ni lagi la tak percaya.. Orang kata, saya ni tak la gemuk.. Tapi kenapa berat? Saya pun pelik.. Macam-macam persoalan, berat tulang la, berat dosa la.. Haha.. Yang tu sensitif sangat.. Nak buat macam mana lagi, dah memang saya ni jenis berat.. Masa badan kurus kering pun berat dah 47kg, logik la badan macam sekarang berat 57kg..

So, sekarang saya on semula diet, bukan sebab nak kurus, tapi nak kurangkan berat badan.. Kalau cakap nak kurus, nanti selalu je kena marah.. Nak buat apa kurus? Dah kurus tak payah diet.. Macam-macam lagi.. 




Student Pun Boleh Bagi Duit Belanja Pada Mak Ayah

Assalamualaikum & Salam Sejahtera..

Wah, lamanya tak update blog.. (Tu jela ayat tiap kali update..hehe).. Harap semua baik2 je k.. :)

Hari ni saya nak cerita sikit tentang cara-cara kita sebagai seorang student yang belum bekerja nak bagi duit belanja pada mak ayah.. Yela, mungkin kita tak mampu bagi banyak setiap bulan, macam abang dan kakak yang sudah bekerja.. Tapi sekurang-kurangnya kita bagi.. Yelah, umur macam saya ni dah 26 tahun ni, masih belum bekerja, belajar pun guna duit mak ayah, kadang-kadang rasa malu juga.. sebab sepatutnya dah mampu bagi mereka kesenangan, bukannya membebankan mereka..

Setiap bulan ayah saya akan masukkan RM200 dalam akaun saya.. Dan tu jelah belanja saya tiap bulan.. Memang tepat 21hb setiap bulan ayah saya akan masukkan duit, xpernah miss.. sebab hari tulah ayah saya dapat duit pencen.. Macam mana cara saya berjimat dengan RM200 tu? Bagi sesetengah orang memang tak cukup kan? yelah, sedangkan yang gaji beribu2 pun ada mengadu tak de duit lagi.. Ye, sebab ada banyak tanggungan, contoh dah berkeluarga, duit sewa rumah, duit kereta, makan minum isteri dan anak-anak..

Kenapa saya tak minta PTPTN ek.. Sebab dulu saya pernah belajar, dan berhenti, so tak layak nak buat pinjaman sebab masih berhutang.. Lagi pun pada saya PTPTN tu membebankan.. Majoriti student berhutang dengan PTPTN walaupun masih belum bekerja.. Cukuplah setakat RM10000 yang saya pinjam dulu.. Tak nak dah tambah jumlah hutang tu..

Ada banyak cara nak berjimat ni sebenarnya.. 

Kita mestilah gunakan wang tu untuk keperluan sahaja.. Maksudnya yang penting, seperti makanan, keperluan pembelajaran. Dalam sebulan kan ada 4 minggu, so saya memang spend dalam RM50 1 minggu.. Tapi ada masa tak de pun guna sampai RM50 seminggu kan.. Contohnya kalau hari ni saya dah guna banyak, misalnya dah lebih RM20 dan sebagainya, esoknya saya akan kurangkan..

Saya juga tak simpan duit syiling dalam purse saya.. Tiap kali ada duit syiling saya akan masukkan dalam tabung, especially duit syiling 50 sen.. Sebab senang, syiling tak banyak tapi nilainya banyak.. Tiap semester saya buat macam tu.. Memang simpan syiling 50 sen, selalunya saya akan tinggalkan syiling2 10 sen sebanyak RM1 je dalam purse saya.. (Tak suka bawak syiling sebenarnya).. Bila dah hujung sem saya akan bg duit tu pada mak saya.. Haaa tu jelah cara nak bagi duit belanja pada mak..
Bagi yang dapat duit PTPTN dan bantuan kewangan lain tu, sepatutnya boleh bagi lebih lagi pada mak dan ayah.. 

Pernah juga saya buat simpanan RM1 satu hari.. Kira2 balik, satu semester tu ada dalam 16 minggu.. Memang giatla saya menabung sampai habis semester, Jadi total yang saya dapat (16minggu x RM7 seminggu = RM112).. Biasanya student akan kehabisan duit bila dah hujung-hujung sem, tak ke teknik ni buatkan kita masih ada duit.. cukupla tu kan.. bagi saya banyak dah.. Yang tu tak sempat nak bagi mak, sebab dah habis beli baju untuk dinner, tapi akhirnye dinner tak jadi.. Grr.. hampeh rasenye.. Huhu..

Gitu jelah caranya.. So belajar bukan alasan xboleh bagi duit belanja pada mak ayah.. Siapa yang rajin lebih, bolehlah pergi kerja.. Bila dah tak dapat bantuan PTPTN ni, baru saya sedar betapa penting dan berharganya nilai duit walaupun 10 sen.. sebab mengajar saya berjimat.. walaupun saya tak suka shopping, tapi sekali dah berbelanja, memang boleh jatuh miskin.. Hehe.. Tahun ni je dah beratus2 habis sebab beli baju je pun.. Bayangkan la macam mana saya boleh habis beratus sedangkan belanja sebulan RM200 je.. Tu lah gunanya berjimat cermat dan menabung.. Tapi bila tiba waktu shopping hilang dah jimat cermatnye.. Haha.. Tak pelah, janji di hujung semester tu masih mampu bagi mak sedikit duit untuk belanja menampung hidup anaknya yang sedang bercuti 2 bulan ni.. :D

Bila kita hidup bergantung duit mak ayah ni kita akan lebih beringat dan sentiasa gunakan duit tu dengan cara yang betul.. Rasa bersalah sentiasa menghantui diri bila dah terguna duit tu di jalan yang salah.. Seboleh2nya saya takkan mintak duit belanja daripada Mak Ayah saya, cuma bergantung dengan RM200 yang mak ayah bagi..





Related Posts with Thumbnails