" Life is too short, grudges are waste of perfect happiness..Laugh when you can, apologize when you should and let go of what you can't change..Love deeply and forgive quickly..Take chances, give everything and have no regrets..Life is too short to be unhappy..You have to take the good with the bad, smile when you're sad, love what you got and always remember what you had..Always forgive but never forget learn from your mistakes..But never regret.. People change, and things go wrong..But always remember..LIFE GOES ON... "



Resepi Puding Telur Caramel Sedap dan Tidak Berlubang

Pin Pin Pon Pon ||

Ahakz.. Tajuk entry paling tak boleh blah punya.. Selamat petang semua.. hari ni saya nak share resepi puding telur caramel yang sedap di tekak saya yang pasti teksturnya cantik, tak lembik dan tidak pula berlubang-lubang.. Rasanya pun tidaklah terlalu manis, sedap-sedap tekak je.. Puding ni antara favorite saya, makan sejuk-sejuk memanggg boleh habis sekelip mata.. So lets masak-masak.. :D

Bahan-bahan (Caramel) :
5 sudu besar gula
2 sudu besar air

Cara-cara buat caramel :
Masukkan gula ke dalam pan/kuali kemudian masukkan 1 sudu besar air.. Guna api yang perlahan sahaja ok.. :)

Kacau sampai la gula tu cair.. Kalau nak tahu sama ada caramel ni jadi ke tak, gula tu akan jadi kering terlebih dahulu, pastu dia keras melekat-lekat lepas tu baru gula tu cair dan warnanya jadi kekuningan macam tu. Jangan terlalu gelap, takut pahit..

Dah agak puas hati dengan warna caramel tu, tuangkan lagi 1 sudu besar air, part ni kena hati-hati takut gula tu terpercik kena tangan pulak... Kacau cepat-cepat kemudian terus tuang ke dalam bekas acuan dan biarkan caramel tu sejuk dan keras.. 

Bahan-bahan (Puding) :
5 biji Telur (3 biji ambil kuning dan putih sekali, lagi 2 biji kuning sahaja)
4 sudu besar gula
1 tin susu cair (saya guna jenama Marigold)
1 sudu kecil esen vanila

Cara-cara buat puding :
Kacau telur perlahan-lahan, tak perlu kacau macam nak buat kek atau telur dadar, kacau slow-slow je jangan sampai telur berbuih..

Masukkan 4 sudu besar gula, kacau lagi sehingga gula hancur.

Selepas tu, panaskan 1 tin susu cair bersama 1 sudu kecil esen vanila menggunakan api yang kecil.  Kacau perlahan-lahan jugak.. Tak perlu sampai mendidih, bila dah berasap sikit tu ok la.. 

Kemudian masukkan susu yang sudah dipanaskan sedikit demi sedikit ke dalam telur yang dah dikacau tadi, kacau perlahan-lahan ye..

Bila dah agak sebati, tuangkan campuran telur + susu tadi ke dalam bekas yang berisi caramel yang sudah keras tu.. (Jangan lupa tapis ye :)

Lepas tu, ambil aluminium foil tutup bekas tu.. Kemudian bolehlah dikukus selama 30 hingga 45 minit dengan api yang sederhana/kecil. Bekas tu kita tutup sebab nak elakkan wap air masuk ke dalam bekas, nanti tawar pulak kan..

Ok, lepas dah siap tu tunggu sejuk sebentar, then masukkan dalam peti ais, sejukkan dan makannnn.. Nyum3.. memang sedap! :D

Saya nak share gambar, tapi faham-faham la, benda sedap ni tak sempat, lagi pun tak menang tangan la nak buat.. Paling mencabar part nak buat caramel.. Menguji kesabaran.. Hehe.. Tapi hasilnya tak pernah mengecewakan.. So dapatla gambar ni je.. hehe..



Alhamdulillah, resepi ni memang mudah sangat.. Semua orang pun boleh buat.. Selamat Mencuba :D

Note : Jangan guna bekas acuan yang terlalu besar nanti puding ni nipis je, sebab adunan ni dapat ngam-ngam satu bekas Disposable Plastic Microwave.. cam dalam gambar kat bawah ek..

5 Kuntum Bunga:

Cik Eka said...

sedapp. kan..

kite guna resepi auntie nani mak hanis zalikha.

dia guna 7 biji telur..

dulu kita failed nak buat karamel.

tapi bila mak ajar baru tahu. kalau nak buat,kene cairkan gula dulu bagi perang.. tutup api, baru masuk air.pastu kacau smpai dia licin..

kalau tak, jenuh buat tak tau.hihihi

Ainismaira said...

@Cik Eka yup, betul2.. ada org xsuka sgt sbb telur kan.. tp mmg rugi la sape xsuke ni, sedap betul..hehe.. :)

Cik Eka said...

hehehe kite pun x suka sgt sebenarnya..suka buat jer. hehehehe

nur toiruz said...

Kenapa yer sy kaco air gula berketul2

aar fateha said...

kalau nak tmbh coklat boleh tak ?

Related Posts with Thumbnails