" Life is too short, grudges are waste of perfect happiness..Laugh when you can, apologize when you should and let go of what you can't change..Love deeply and forgive quickly..Take chances, give everything and have no regrets..Life is too short to be unhappy..You have to take the good with the bad, smile when you're sad, love what you got and always remember what you had..Always forgive but never forget learn from your mistakes..But never regret.. People change, and things go wrong..But always remember..LIFE GOES ON... "



Student Pun Boleh Bagi Duit Belanja Pada Mak Ayah

Assalamualaikum & Salam Sejahtera..

Wah, lamanya tak update blog.. (Tu jela ayat tiap kali update..hehe).. Harap semua baik2 je k.. :)

Hari ni saya nak cerita sikit tentang cara-cara kita sebagai seorang student yang belum bekerja nak bagi duit belanja pada mak ayah.. Yela, mungkin kita tak mampu bagi banyak setiap bulan, macam abang dan kakak yang sudah bekerja.. Tapi sekurang-kurangnya kita bagi.. Yelah, umur macam saya ni dah 26 tahun ni, masih belum bekerja, belajar pun guna duit mak ayah, kadang-kadang rasa malu juga.. sebab sepatutnya dah mampu bagi mereka kesenangan, bukannya membebankan mereka..

Setiap bulan ayah saya akan masukkan RM200 dalam akaun saya.. Dan tu jelah belanja saya tiap bulan.. Memang tepat 21hb setiap bulan ayah saya akan masukkan duit, xpernah miss.. sebab hari tulah ayah saya dapat duit pencen.. Macam mana cara saya berjimat dengan RM200 tu? Bagi sesetengah orang memang tak cukup kan? yelah, sedangkan yang gaji beribu2 pun ada mengadu tak de duit lagi.. Ye, sebab ada banyak tanggungan, contoh dah berkeluarga, duit sewa rumah, duit kereta, makan minum isteri dan anak-anak..

Kenapa saya tak minta PTPTN ek.. Sebab dulu saya pernah belajar, dan berhenti, so tak layak nak buat pinjaman sebab masih berhutang.. Lagi pun pada saya PTPTN tu membebankan.. Majoriti student berhutang dengan PTPTN walaupun masih belum bekerja.. Cukuplah setakat RM10000 yang saya pinjam dulu.. Tak nak dah tambah jumlah hutang tu..

Ada banyak cara nak berjimat ni sebenarnya.. 

Kita mestilah gunakan wang tu untuk keperluan sahaja.. Maksudnya yang penting, seperti makanan, keperluan pembelajaran. Dalam sebulan kan ada 4 minggu, so saya memang spend dalam RM50 1 minggu.. Tapi ada masa tak de pun guna sampai RM50 seminggu kan.. Contohnya kalau hari ni saya dah guna banyak, misalnya dah lebih RM20 dan sebagainya, esoknya saya akan kurangkan..

Saya juga tak simpan duit syiling dalam purse saya.. Tiap kali ada duit syiling saya akan masukkan dalam tabung, especially duit syiling 50 sen.. Sebab senang, syiling tak banyak tapi nilainya banyak.. Tiap semester saya buat macam tu.. Memang simpan syiling 50 sen, selalunya saya akan tinggalkan syiling2 10 sen sebanyak RM1 je dalam purse saya.. (Tak suka bawak syiling sebenarnya).. Bila dah hujung sem saya akan bg duit tu pada mak saya.. Haaa tu jelah cara nak bagi duit belanja pada mak..
Bagi yang dapat duit PTPTN dan bantuan kewangan lain tu, sepatutnya boleh bagi lebih lagi pada mak dan ayah.. 

Pernah juga saya buat simpanan RM1 satu hari.. Kira2 balik, satu semester tu ada dalam 16 minggu.. Memang giatla saya menabung sampai habis semester, Jadi total yang saya dapat (16minggu x RM7 seminggu = RM112).. Biasanya student akan kehabisan duit bila dah hujung-hujung sem, tak ke teknik ni buatkan kita masih ada duit.. cukupla tu kan.. bagi saya banyak dah.. Yang tu tak sempat nak bagi mak, sebab dah habis beli baju untuk dinner, tapi akhirnye dinner tak jadi.. Grr.. hampeh rasenye.. Huhu..

Gitu jelah caranya.. So belajar bukan alasan xboleh bagi duit belanja pada mak ayah.. Siapa yang rajin lebih, bolehlah pergi kerja.. Bila dah tak dapat bantuan PTPTN ni, baru saya sedar betapa penting dan berharganya nilai duit walaupun 10 sen.. sebab mengajar saya berjimat.. walaupun saya tak suka shopping, tapi sekali dah berbelanja, memang boleh jatuh miskin.. Hehe.. Tahun ni je dah beratus2 habis sebab beli baju je pun.. Bayangkan la macam mana saya boleh habis beratus sedangkan belanja sebulan RM200 je.. Tu lah gunanya berjimat cermat dan menabung.. Tapi bila tiba waktu shopping hilang dah jimat cermatnye.. Haha.. Tak pelah, janji di hujung semester tu masih mampu bagi mak sedikit duit untuk belanja menampung hidup anaknya yang sedang bercuti 2 bulan ni.. :D

Bila kita hidup bergantung duit mak ayah ni kita akan lebih beringat dan sentiasa gunakan duit tu dengan cara yang betul.. Rasa bersalah sentiasa menghantui diri bila dah terguna duit tu di jalan yang salah.. Seboleh2nya saya takkan mintak duit belanja daripada Mak Ayah saya, cuma bergantung dengan RM200 yang mak ayah bagi..





0 Kuntum Bunga:

Related Posts with Thumbnails