" Life is too short, grudges are waste of perfect happiness..Laugh when you can, apologize when you should and let go of what you can't change..Love deeply and forgive quickly..Take chances, give everything and have no regrets..Life is too short to be unhappy..You have to take the good with the bad, smile when you're sad, love what you got and always remember what you had..Always forgive but never forget learn from your mistakes..But never regret.. People change, and things go wrong..But always remember..LIFE GOES ON... "



Cinta Jarak Jauh Mampukah Berkekalan?

Pin Pin Pon Pon || , , , ,

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... :)

CINTA. Saya percaya semua dari kita pernah merasa cinta kan? Tapi tak ramai dari kita yang pernah merasa cinta jarak jauh. Ada yang percaya, ada yang tidak. Bagi yang pernah mengalaminya mungkin faham macam mana keadaannya.. Sebenarnya, banyak juga kebaikan cinta jarak jauh ni.. Ok, saya mengaku saya mengalaminya, mungkin tak adil kalau saya nak ceritakan sendiri segala kebaikannya.. Tapi inilah kenyataannya. 

Cinta jarak jauh ni hanya untuk orang-orang yang jujur, ikhlas dan mempunyai kesetiaan yang tinggi. Tapi tak bermaksud orang yang tak mengalaminya tak mempunyai ciri-ciri tu. Cuma, bagi cinta jarak jauh ni kejujuran, keikhlasan dan kesetiaan tu perlu berkali ganda. Yelah, tak mudah kan, untung sekarang ada hp, internet dan sebagainya, jadi hari-hari boleh berhubung.. Orang dulu2 saling berutus surat je.. Tapi Alhamdulillah berkekalan.. sebab dulu faktor yang menyebabkan seseorang boleh berlaku curang tu kurang..

Percaya atau tidak, internet dan handphone memang boleh membantu seseorang bertemu jodoh.. Yang pemalu boleh bertegur sapa melalui ruangan chat atau sms sahaja.. Dari situ dia boleh dapat jodoh, atau sekurang-kurangnya ada kekasih.. Kalau dua-dua elemen ni tak ada, mungkin saya pun masih single sampai sekarang.. Hehe.. 

Pada pendapat saya, kita tak boleh ukur kesetiaan dan keikhlasan seseorang melalui jarak.. Ye betul, bila jauh kita tak tau apa yang dia buat kat sana.. Tapi, selama mana kita masih setia, tak perlulah diragui kesetiaannya.. Kadang-kadang, orang yang curang sendiri kerap akan merasa pasangannya curang.. Jadi, ikhlaslah pada diri..



14 November 2012, genap 5 tahun hubungan saya dan dia.. Macam-macam suka duka yang dilalui.. dalam tempoh ni, hanya 2 kali kami berjumpa, dan sekarang sudah 3 tahun lebih saya dan dia tidak berjumpa.. Alhamdulillah, hubungan masih berkekalan walaupun kadang-kadang ada rasa sedih, bosan dan sebagainya.. Tapi Allah bagi kami kekuatan untuk saling setia antara satu sama lain.. Walaupun kadangkala hati ni menangis jugak bila dapat tahu sesuatu yang melukakan hati.. Syukur, hati masih kuat.. Cuma tak tahu sampai bila boleh bertahan..

Kami hanya mampu berdoa, semoga Allah permudahkan segalanya dan memanjangkan jodoh kami... 

“Ya Allah, Tuhan yang Maha Memiliki Rahsia, Tuhan yang Maha memegang kasih sayang seluruh jiwa kami, Tuhan yang Maha Penentu, Tuhan yang Maha Menyatukan jiwa-jiwa kami, ya Allah, aku merupakan hamba yang lemah, hamba yang tidak mampu mengawal diriku daripada fitrah seorang manusia yang memerlukan teman, memerlukan kekasih, memerlukan suami/isteri, memerlukan keluarga.

Ya Allah aku tidak mampu menahan diriku daripada terjeremus ke dalam kemaksiatan. Ya Allah, jika masanya telah tiba, jika apa yang aku mohon ini merupakan sesuatu yang terbaik disisiMu ya Allah, terbaik buat agamaku ya Allah, terbaik buat diriku, keluarga dan seluruh mukminin dan mukminat ya Allah, maka aku memohon kepadaMu ya Allah agar aku ditemukan dengan jodoh yang terbaik di sisiMu ya Allah. Setiap yang terbaik di sisiMu ya Allah, pasti terbaik buat diriku ya Allah.


Namun ya Allah, jika masanya untuk dipertemukan dengan jodohku belum tiba ya Allah, maka ya Allah, aku memohon kepadaMu agar Kau tunjukkan jalan-jalan untuk aku memiliki jodohku ya Allah. Aku memohon agar Kau tunjukkan aku tuntutun-tuntutanMu yang perlu aku lakukan untuk memiliki jodohku ya Allah. Ya Allah, Tuhan yang Maha Memakbulkan doa, Tuhan yang Maha Penentu jodoh, ya Allah jauhilah aku daripada kemaksiatan, jauhilah aku daripada perkara-perkara yang tidak dapat memberikan manafaat, jauhilah aku dariapda perkara-perkara yang Engkau murkai dan perkara-perkara yang menyesatkan diriku ya Allah.

Amin.

Semoga hubungan yang dibina dengan keikhlasan, kejujuran mampu berakhir dengan kegembiraan dan kebahagiaan...



Moist Chocolate Cake Yang Betul2 Moist

Pin Pin Pon Pon ||

Assalamualaikum, amboi dah jadi macam blog resepi plak ye.. Kih3.. Maklumlah sekarang tengah cuti, so rajin2 la sikit nak try itu ini.. Resepi ni saya ambil kat web My Resepi rasanya.. Selalu lupa, lepas ni tiap kali ambil resepi kena copy semua termasuk nama penyumbang resepi.. Maaf ye.. Kek ni saya buat dalam bentuk cup cake mulanya, kemudian saya cuba masukkan dalam loyang, tapi mungkin loyang tu terlalu besar, jadi kek tu naik tak sekata.. Yang saya guna cup ok je comey loteh.. Oke2.. jom salin resepi eh.. :) Resepi ni saya dah ubahsuai mengikut bahan2 yang ada je..

Resepi Moist Chocolate Cake


BAHAN A : diayak

2 cwn tepung gandum
1 cwn serbuk koko
1sudu kecil baking powder
1sudu kecil soda bicarbonate
(Saya cuma letak 1 sudu kecil baking powder, so kalau xletak soda bicarbonate pun x ape.. :)

BAHAN B :

4 biji telur
2 cwn gula halus (gula icing pun boleh/gula kasar yang dah diblend)
1 cwn susu pekat (saya guna 1/2 cwn shaja.. pun dah manis..)
1 cwn minyak masak
1½ cwn air panas mendidih

CARA MEMBANCUH ADUNAN :

Putar gula + telur sampai kembang (guna high speed) saya pukul dalam 10 minit .
Kemudian masukkan susu pekat , pukul sekejap dan masukkan minyak dan putar menggunakan aras low speed .

Masukkan bahan A iaitu tepung - sedikit demi sedikit dan kacau perlahan-plahan
sehingga betul-betul sebati .Kemudian masukkan air panas dlm adunan tadi
(part ni tak perlu putar gula hand mixer just ratakan ngan senduk kayu).

Kemudian saya masukkan bancuhan kek ini dalam cup kertas
(masukkan 3/4 saja bancuhan kek ini ke dalam cup kertas jangan sampai penuh)

Lepas tu saya kukus selama 1 jam.. Sebab kalau bakar kek naik tak sekata, senget benget, mungkin oven tu tak sesuai untuk kek ni bersesak-sesak dalam tu, naik over sangat sampai melimpah.. Haha..

Itu jelah caranya.. kat sini ada sikit info tentang tools + bahan yang saya guna..

1. Measurement Cup/Spoon
(google je, kes malas ambil gambar.. seeloknya gunalah cup yg dah siap camni ye..)


2. Serbuk Koko
(Sekarang dah tukar pek baru, warna coklat..)




Masa mula-mula buat, saya guna 2 teknik, 1st saya bakar.. 2nd saya kukus..
(Bukan kukus gril panggang ye.. hehe)


Yang ni rupa sebelum dibakar, mungkin terlalu bersesak, sebab oven kecik je..

Tengok dia naik luar biase kembang, sampai ada yang melimpah.. Hahaha...

Nahh.. ni dia rupa lepas bakar, naik sebelah je.. hahhaha.. Lawak je.. Dah tengok keadaan macam ni saya ambil keputusan untuk kukus yang lagi separuh tu..

Ni pic sebelum dikukus..

Yang ini selepas siap dikukus.. Hitam cam negro sikit.. Haha..

Yang ini pulak setelah dicurah topping coklat + cute leb leb.. Ahakz.. Tak pandai nak hias.. Camni je senang..


Komen saya (tak malu komen sendiri).. Dua-dua pun ok, cuma nak rupa cantik lebih baik kukus, sebab kek xnaik tinggi dan tak merekah.. Adunan yang saya guna ni boleh dapat 18 hingga 19 biji cupcakes...



Memang sangat moist sampai rasa macam tengah makan coklat, bukannya kek.. Ahakz..

*Selamat Mencuba*

*Terima kasih kepada siapa yang share resepi ni, maaf saya lupa nama awak.. huhu*

Note : Adunan ni memang cair, jangan pelik ye... :)

Product Review : Felinna Inch Loss & PMCVC

Assalamualaikum..

Dah lama baru nak cerita.. Sekarang ni macam dah kurang pulak org cerita pasal losyen felinna ni kan.. Dulu saya ada jugak la cuba.. Tapi pakai sebotol je.. (sekarang masih tak habis, ada lagi sikit)..

-Felinna Inch Loss Lotion-


Komen saya lepas guna produk ni.. Okeyy la.. Tapi kena rajin la nak menyapu losyen tu kat perut dll tempat.. Saya ni spesis malas sikit.. Awal-awal je la rajin sapu.. Sebelum guna losyen ni, saiz pinggang dalam 32 inci, lepas guna 29 inci.. (okey, nampak macam tak gemuk, tapi penuh spare tyre kat perut.. "lipatan agung" saya panggil.. huhu.. Kiranya loss dalam 3 inci saje.. Lepas tu terus tak loss dah kah3.. tak tau di mana silapnya, minum air dah tak larat sampai semput-semput jadinya.. hehe..

Lepas tu yang katanya kena ukur sebelum dan selepas sapu losyen ni tidaklah seperti yang digembar gemburkan.. Tak denye lepas sapu terus kecik.. Ni yang berlaku pada saya la.. Orang lain maybe betul.. Sebab maybe saya ni jenis gemuk daging..(gemuk xsesuai, berisi la, chubby kot, ehh.. sebenarnye tak gemuk, tp berlipat-lipat macam maskot Michellin..hahah)..

**Ini maskot Michellin kan kan kan.. haha.. banyaknye lipatan..**

Kesimpulannya, kena rajin berjoget sambil menyapu losyen ni.. Hasil pada setiap orang memang berbeza.. So xnak la kata produk ni tak berkesan.. Sebab ada je orang yang boleh kurus guna produk ni je.. Tapi keyword dia memang "KERAJINAN" laa.. Kalau rasa diri tu tak berapa nak rajin, tak payah la guna kan.. Senang.. Hehe..


-Felinna Pure Marine Collagen + Vitamin C (PMCVC)-


Produk ni pulak, okey jugak.. Lepas saya try dalam seminggu perasan dah hasilnya, kulit muka memang tak berminyak.. Paling best, bila bangun tidur.. Perghh memang kulit tu nampak cantikkk je.. Ahakzz.. Kemerahan gitu.. Bila tanya kakak, dia pun cakap macam tu.. Agaknya semua orang pun rasa cantik masa bangun tidur kan.. Hehe.. Tapi saya consume benda ni sebulan je.. 1 kotak.. sebab tak mampu.. Beli pun sebab masa tu tengah ada promotion sekali dengan losyen Felinna tu..

Pil ni pun saya cuma makan pada waktu malam, sebelum tidur, agaknya sebab tu la bangun tidur je nampak cun, bila dah cuci muka terus hilang serinya.. Haha.. Tapi memang berjaya jugak la mengecutkan jerawat.. Parut pun ada yang pudar, kalau saya consume dalam 3 bulan, mungkin la boleh jadi cam owner die kan.. Agaknye la.. Tapi memang kena minum banyak air.. Saya tak mampu sampai 3 liter.. Kurang2 2 liter je mampu.. Maybe sebab tu efek tak the boomm sangat..

Tapi untuk penggunaan 1 kotak tu, saya puas hati la jugak dengan hasilnya.. Cuma bila dah dalam minggu ke 3 dan 4 tu, kulit start berminyak balik.. (masalah saya oily skin).. Tah ape kes jadi gitu.. Minyaknya luar biasa banyak.. Maybe sebab dah kurang minum air.. almaklumlah "PEMALAS".. 

So, kalau nak cuba produk2 kecantikan macam ni, kena la rajin minum air masak banyak-banyak.. 3 hingga 5 liter biasa yang disyorkan.. Tapi ada yang cakap sekurang-kurangnya 2 liter.. Mampu ke? Kalau mampu, ok la.. Hehe..

Tu je lah, serba sedikit review sal produk ni.. Tak de testimoni bergambar, sebab consume sebulan je, nak mengharap muka comel gebus memang tak lah.. Sebab biasanya satu2 produk ni kita kena cuba dalam 3 bulan.. Baru nampak hasil, if tak ok boleh tukar, kalau ok boleh teruskan..

Gambar atas semua packaging lama, sebab masa guna camtu rupanya.. sekarang dah packaging baru.. Comey lotey nampaknye.. Ade leb leb gitu.. 


*Pic semua ehsan Googlee*


**NEXT PRODUCT REVIEW**


Related Posts with Thumbnails