" Life is too short, grudges are waste of perfect happiness..Laugh when you can, apologize when you should and let go of what you can't change..Love deeply and forgive quickly..Take chances, give everything and have no regrets..Life is too short to be unhappy..You have to take the good with the bad, smile when you're sad, love what you got and always remember what you had..Always forgive but never forget learn from your mistakes..But never regret.. People change, and things go wrong..But always remember..LIFE GOES ON... "



Moist Chocolate Cake Yang Betul2 Moist

Pin Pin Pon Pon ||

Assalamualaikum, amboi dah jadi macam blog resepi plak ye.. Kih3.. Maklumlah sekarang tengah cuti, so rajin2 la sikit nak try itu ini.. Resepi ni saya ambil kat web My Resepi rasanya.. Selalu lupa, lepas ni tiap kali ambil resepi kena copy semua termasuk nama penyumbang resepi.. Maaf ye.. Kek ni saya buat dalam bentuk cup cake mulanya, kemudian saya cuba masukkan dalam loyang, tapi mungkin loyang tu terlalu besar, jadi kek tu naik tak sekata.. Yang saya guna cup ok je comey loteh.. Oke2.. jom salin resepi eh.. :) Resepi ni saya dah ubahsuai mengikut bahan2 yang ada je..

Resepi Moist Chocolate Cake


BAHAN A : diayak

2 cwn tepung gandum
1 cwn serbuk koko
1sudu kecil baking powder
1sudu kecil soda bicarbonate
(Saya cuma letak 1 sudu kecil baking powder, so kalau xletak soda bicarbonate pun x ape.. :)

BAHAN B :

4 biji telur
2 cwn gula halus (gula icing pun boleh/gula kasar yang dah diblend)
1 cwn susu pekat (saya guna 1/2 cwn shaja.. pun dah manis..)
1 cwn minyak masak
1½ cwn air panas mendidih

CARA MEMBANCUH ADUNAN :

Putar gula + telur sampai kembang (guna high speed) saya pukul dalam 10 minit .
Kemudian masukkan susu pekat , pukul sekejap dan masukkan minyak dan putar menggunakan aras low speed .

Masukkan bahan A iaitu tepung - sedikit demi sedikit dan kacau perlahan-plahan
sehingga betul-betul sebati .Kemudian masukkan air panas dlm adunan tadi
(part ni tak perlu putar gula hand mixer just ratakan ngan senduk kayu).

Kemudian saya masukkan bancuhan kek ini dalam cup kertas
(masukkan 3/4 saja bancuhan kek ini ke dalam cup kertas jangan sampai penuh)

Lepas tu saya kukus selama 1 jam.. Sebab kalau bakar kek naik tak sekata, senget benget, mungkin oven tu tak sesuai untuk kek ni bersesak-sesak dalam tu, naik over sangat sampai melimpah.. Haha..

Itu jelah caranya.. kat sini ada sikit info tentang tools + bahan yang saya guna..

1. Measurement Cup/Spoon
(google je, kes malas ambil gambar.. seeloknya gunalah cup yg dah siap camni ye..)


2. Serbuk Koko
(Sekarang dah tukar pek baru, warna coklat..)




Masa mula-mula buat, saya guna 2 teknik, 1st saya bakar.. 2nd saya kukus..
(Bukan kukus gril panggang ye.. hehe)


Yang ni rupa sebelum dibakar, mungkin terlalu bersesak, sebab oven kecik je..

Tengok dia naik luar biase kembang, sampai ada yang melimpah.. Hahaha...

Nahh.. ni dia rupa lepas bakar, naik sebelah je.. hahhaha.. Lawak je.. Dah tengok keadaan macam ni saya ambil keputusan untuk kukus yang lagi separuh tu..

Ni pic sebelum dikukus..

Yang ini selepas siap dikukus.. Hitam cam negro sikit.. Haha..

Yang ini pulak setelah dicurah topping coklat + cute leb leb.. Ahakz.. Tak pandai nak hias.. Camni je senang..


Komen saya (tak malu komen sendiri).. Dua-dua pun ok, cuma nak rupa cantik lebih baik kukus, sebab kek xnaik tinggi dan tak merekah.. Adunan yang saya guna ni boleh dapat 18 hingga 19 biji cupcakes...



Memang sangat moist sampai rasa macam tengah makan coklat, bukannya kek.. Ahakz..

*Selamat Mencuba*

*Terima kasih kepada siapa yang share resepi ni, maaf saya lupa nama awak.. huhu*

Note : Adunan ni memang cair, jangan pelik ye... :)

0 Kuntum Bunga:

Related Posts with Thumbnails